Βρίσκεται στη 18η ημέρα αποχής από συσσίτιο και 4η ημέρα από νερό. Αναμένει να παρέμβει η Πολιτεία για να διευθετήσει τα εκπαιδευτικά του ζητήματα αφού ως σπουδαστής συναντά φυσικά εμπόδια λόγω μη εφαρμογής του Νόμου.

Στις 25 του μήνα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο του Ρίου για να πραγματοποιήσει εξετάσεις καθώς η υγεία του βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της πολυήμερης απεργίας, ενώ όταν ζυγίστηκε την ίδια μέρα διαπιστώθηκε απώλεια 10 κιλών από την αρχική μέτρηση(11-06-2020).

Τον κρατούμενο επισκέφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου που μαζεύουν υπογραφές βουλευτών για επερώτηση στη βουλή.

Ο δημοτικός σύμβουλος Πατρών Χρήστος Πατούχας καθώς και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας έβγαλαν ψηφίσματα συμπαράστασης.

Το ιστορικό

Ο κρατούμενος Αθανάσιος Κυριαζής το 2016 ήταν ένας από τους 20 που έλαβαν υποτροφία και σπουδάζει στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΑΠ, βρισκόμενος πλέον στο 4ο έτος και έχοντας καλύψει περίπου πέντε θεματικές ενότητες.

Αρχικά κρατείτο στις φυλακές της Λάρισας, από όπου είχε συνεχή επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων, με την ενεργή υποστήριξη των καθηγητών και του εκεί διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, παρότι και από εκεί δεν είχε την δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στις πρόνοιες του νόμου για τους σπουδαστές και ειδικά στο θέμα της διά ζώσης συνεργασίας με τους καθηγητές του πανεπιστημίου με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης, το γνωστό «βραχιολάκι». Όπως ο ίδιος διηγήθηκε σε συνέντευξη του «Στο Κόκκινο», υπάρχει άνιση μεταχείριση καθώς οι κρατούμενοι σε Κορυδαλλό και Διαβατά απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους ως προς το βραχιολάκι, ενώ στις υπόλοιπες φυλακές δεν έχουν πρόσβαση.

Όταν επιδίωξε να διεκδικήσει τα δικαιώματά του προχωρώντας σε απεργία πείνας, αυτό δεν άρεσε στην διοίκηση της φυλακής και μόλις σταμάτησε «με έδιωξαν με μεταγωγή. Μου είπε ο διευθυντής προσωπικά “τώρα Θανάση θα σε στείλω σε άλλη φυλακή και θα σου κάνουν τη ζωή δύσκολη”», σημείωσε μιλώντας στον ρ/σ.

«Στη Λάρισα ήμουν κρατούμενος τέσσερα χρόνια, η Κοινωνική Υπηρεσία δεν με κάλεσε ουδέποτε να με ρωτήσει πώς λέγομαι, τι κάνω και πώς ζω εκεί μέσα. Και αυτή η κυρία έπαιρνε μέρος και ψήφιζε στο Συμβούλιο της φυλακής αν θα μου δοθεί εκπαιδευτική άδεια. Και έκανα αναφορά, πώς αποφασίζει για μένα, πώς έχει άποψη την στιγμή που δεν με γνωρίζει; Δεν ξέρει τον χαρακτήρα μου, την προσωπικότητά μου;», αναρωτήθηκε.

Ακολούθησε έτσι πριν ενάμιση χρόνο η μεταγωγή στην Πάτρα όπου, όπως είπε, αντιμετωπίζει από την πρώτη στιγμή δυσμενή μεταχείριση, με φαινόμενα που έχει καταγγείλει. Οι συνθήκες είναι πολύ χειρότερες, το κατάστημα κράτησης της Πάτρας είναι κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών, σημειώνει. «Δεν έχω καμία θέση εγώ, θα έπρεπε να έχω άλλη μεταχείριση, να έχω μεταχθεί στον Κορυδαλλό για λόγους σπουδών, όπως είχα ζητήσει και στο παρελθόν», όπως επανέλαβε.

Πάντως, ανέφερε ότι με την αλλαγή ηγεσίας στην Πάτρα «υπάρχει ένα θετικό κλίμα, μόλις άλλαξε η διοίκηση με κάλεσαν, με ενημέρωσαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν. Αλλά δεν είναι στο χέρι τους, είναι θέμα της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής».

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ, ΜΟΥ ΣΤΕΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Ο κρατούμενος μέσω αρκετών ανοιχτών επιστολών προς την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Κα. Σοφία Νικολάου τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει ξεκάθαρο ότι επιθυμεί τον διάλογο ωστόσο δεν βρίσκει ανταπόκριση.

«Επειδή επιθυμώ τον διάλογο, χθες κάλεσα πάνω από 10 φορές την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κα ΝΙΚΟΛΑΟΥ, χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού το τηλέφωνο χτυπούσε αδιαλείπτως χωρίς ανταπόκριση. Ειλικρινά επιθυμώ να κάνω ουσιαστικό διάλογο προς επίλυση του ζητήματός μου. Θα επιχειρήσω ξανά να επικοινωνήσω μαζί της, ίσως και καταφέρω να συνομιλήσω… Σε κάθε περίπτωση άφησα μήνυμα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού ώστε να ενημερωθεί σχετικά. Θεωρώ ότι με κοινωνικά ζητήματα όπως αφορά η εκπαίδευση, δεν χωρά αντιπαραθέσεις αλλά ρεαλιστικές πράξεις για την εφαρμογή του Νόμου. Αυτό που έχω να αναφέρω είναι ότι διατίθεμαι να θυσιάσω την ΖΩΗ ΜΟΥ, για να επιλυθούν οι αλλαγές που απαιτούνται στον χώρο των φυλακών» σημειώνει χαρακτηριστικά στην τελευταία επιστολή του (26/6).

Η κα Νικολάου και οι κρατούμενοι που τολμούν να διεκδικήσουν να σπουδάσουν

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κρατούμενος Α. Κυριαζής στις επιστολές του κάνει λόγο για ξεκάθαρες ευθύνες της κα Νικολάου.

Έχει περάσει ένας μήνας ακριβώς από την ημέρα που ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης νίκησε τους βασανιστές τους σε μια μάχη που και εκείνος είχε βάλει μπροστά το σώμα του για το δικαίωμα στο αυτονόητο.  Από τότε έως σήμερα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει παραδεχθεί ότι παραπληροφόρησε για την υπόθεση του, ενώ η Σοφία Νικολάου παραδέχθηκε ότι ήταν τιμωρητική η μεταγωγή του.

«Κα ΝΙΚΟΛΑΟΥ αν δεν σας συγκινούν τα λόγια μου, τότε θα παύσω να μιλώ αλλά τότε θα μιλώ με τις πράξεις μου, ίσως σας στιγματίσω για μία ζωή λόγω της αδράνειάς σας, τόσο εσάς όσο και του συστήματος σας που υποφέρει από παθογένειες και αδυναμίες.

Εφεξής σας δίνω τον λόγο μου, επειδή βρίσκομαι σε δεινή κατάσταση ότι θα παύσω τα δημοσιεύματα αλλά θα εξαντλήσω στο μέγιστο βαθμό τα ένδεικα μέσα που μου δίνει ο ΝΟΜΟΣ , με τον συνήγορό μου κο. Βασιλειάδη Βασίλειο καθώς και των δημοσίων φορέων που επιτηρούν την χρηστή διοίκηση απέναντι σε φαινόμενα ασυδοσίας.

Ίσως ένας απεργός δεν μπορεί να τα βάλει με το θηρίο του κρατικού μηχανισμού…. Ίσως αποτελέσει την σπίθα όμως για ριζικές αλλαγές….» σημειώνει στην τελευταία του επιστολή ο Αθ. Κυριαζής.