Φονικός καύσωνας πλήττει τα τελευταία 24ωρα τον Καναδά με εκατοντάδες νεκρούς και το θερμόμετρο να αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου.  Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, που οφείλονται στη συγκέντρωση θερμών αέριων μαζών πάνω από συγκεκριμένες περιοχές, θα διατηρηθούν και τα επόμενα 24ωρα, με τον Τζο Μπάιντεν να τονίζει πως τα ακραία αυτά φαινόμενα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Στο Σάλεμ του Όρεγκον, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 47 βαθμούς, η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από το 1890. Ανυπόφορη η ζέστη σε Σιάτλ και Πόρτ-λαντ, όπου μέχρι και τα καλώδια έχουν λιώσει από τις υψηλές θερμοκρασίες.  Τουλάχιστον 233 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας μεταξύ της Παρασκευής και της Δευτέρας, περίπου 100 περισσότεροι σε σύγκριση με τον μέσο όρο τεσσάρων ημερών, ανέφερε η ιατροδικαστική υπηρεσία της επαρχίας. Από τον παρατεταμένο καύσωνα, καλλιέργειες κάηκαν στην κυριολεξία στις καναδικές Πεδιάδες, ενώ σχολεία έκλεισαν.

«Είμαι αστυνομικός 15 χρόνια και δεν έχω βιώσει ποτέ την ένταση τόσων ξαφνικών θανάτων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», τόνισε ο Στιβ Άντισον, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βανκούβερ, στο BBC. Όπως σημειώνεται στο BBC, το πρόβλημα εντείνεται καθώς σε πολλά σπίτια σε μερικές πόλεις δεν υπάρχουν κλιματιστικά με αποτέλεσμα ο καύσωνας να είναι φονικός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.