Σε συνέχεια των επικυρώσεων από την Κρατικής Δούμας και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα τους νόμους με τους οποίους ενσωματώνονται στη Ρωσία το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, η Χερσώνα και η Ζαπορίζια.

Αυτή η επικύρωση μεταφράζεται στην μεγαλύτερη επέκταση του ρωσικού εδάφους σε τουλάχιστον μισό αιώνα, καθώς προσαρτήθηκαν εκτάσεις που ξεπερνούν το 15% του συνολικού εδάφους της Ουκρανίας. Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται σε μεγάλες ζώνες της ουκρανικής επικράτειας.

Η Κρατική Δούμα εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει: «Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τέσσερις ομοσπονδιακούς συνταγματικούς νόμους για την ενσωμάτωση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, των περιοχών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας στην Ρωσική Ομοσπονδία. Επίσης υπέγραψε τους σχετικούς νόμους περί επικύρωσης»

Η προσάρτηση αυτή έρχεται μετά τα απο διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, όπως χαρακτηρίστηκαν από την Ρωσία. Για το Κίεβο και τις δυτικές κυβερνήσεις οι ψηφοφορίες αυτές αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και είναι καταναγκαστικές και μη αντιπροσωπευτικές.

Οι περιοχές που προσαρτώνται φαίνεται να μην βρίσκονται ολοκληρωτικά υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων. Βέβαια, τα ακριβή σύνορα δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα.

Χάρτες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που παρουσιάστηκαν χθες, Τρίτη, φαίνεται να δείχνουν την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων εισβολής από περιοχές στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, όπου δέχονταν σοβαρή πίεση.

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Τσέχικη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε πως η Ευρώπη ετοιμάζει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αφορμή την επικύρωσης της προσάρτησης εδαφών της Ουκρανίας.

«Οι πρεσβευτές έφθασαν σε πολιτική συμφωνία επί νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε μία ισχυρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τον Πούτιν», ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της ΕΕ στο Twitter.