Σε συνέχεια της επικύρωσης από την Κρατική Δούμα, η άνω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα την ενσωμάτωση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία, καθώς η Μόσχα επισημοποιεί την προσάρτηση εδάφους που κατέλαβε στην Ουκρανία.

Στη σημερινή συνεδρίασή του το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ενέκρινε και αυτή ομόφωνα τη νομοθεσία για την προσάρτηση των περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας.

Το νομοσχέδιο θα επιδοθεί τώρα για την υπογραφή του στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να προσαρτηθούν επισήμως στη Ρωσία οι τέσσερις αυτές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 18% του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζουμε οτι η Ρωσία προσαρτά αυτές τις περιοχές μετά από διεξαγωγή δημοψηφισμάτων που το Κίεβο και οι δυτικές κυβερνήσεις καταγγέλλουν πως συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ότι ήταν καταναγκαστικές και μη αντιπροσωπευτικές.

Παρά την έγκριση της προσάρτησης, το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμα οριοθετήσει επακριβώς τα σύνορα των νέων περιοχών και ως εκ τούτου ακόμη δεν είναι σαφές μέχρι που θα φτάνουν τα διεθνή σύνορα της Ρωσίας όταν ολοκληρωθεί η προσάρτηση.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε χθες πως σε οτι αφορά την περίπτωση της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, οι διαβουλεύσεις που αφορούν στα σύνορά τους είναι υπό εξέλιξη.

Η Ρωσία δεν έχει τον πλήρη έλεγχο καμίας από τις τέσσερις αυτές περιοχές της Ουκρανίας. Η Ουκρανία σημείωσε χθες πρόοδο στο πεδίο των μαχών, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη δεκάδων χιλιομέτρων πίσω από τις προηγούμενες γραμμές του μετώπου στην νότια περιοχή της Χερσώνας, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων που έχουν διοριστεί από τη Μόσχα.

Οι δυνάμεις της Ρωσίας ελέγχουν περίπου το 60% της περιοχής του Ντονέτσκ και το 70% της Ζαπορίζια, ενώ σε πρόσφατες προελάσεις τους οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθήσει τις γραμμές μετώπου στην Λουχάνσκ – περιοχή που οι Ρώσοι τον Ιούλιο είχαν ανακοινώσει πως είχαν θέσει πλήρως υπό τον έλεγχο τους.