Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, η Κρατική Δούμα, ενέκρινε σήμερα τους σχετικούς νόμους για την προσάρτηση των τεσσάρων κατεχόμενων περιφερειακών περιοχών της Ουκρανίας στην Ρωσία, μετά τα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν βιαστικά και τα οποία η Ουκρανία και η Δύση κατήγγειλαν ως καταναγκαστικά και παράνομα.

Τα ψηφίσματα πέρασαν με απόλυτη πλειοψηφία χωρίς καμία απόκλιση και αποσκοπούν στην επίσημη ενσωμάτωση των περιοχών Χερσώνα, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια στη Ρωσία.

“Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Υπάρχουν 89 οντότητες στη Ρωσική Ομοσπονδία”, έγραψε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Βιτσισλάβ Βολόντιν σε ανάρτησή του στο Telegram, μαζί με έναν χάρτη της Ρωσίας που περιελάμβανε τις τέσσερις περιοχές καθώς και την Κριμαία.

Ο υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την ψηφοφορία συνεχάρη τους εκπροσώπους από τις τέσσερις περιοχές και τόνισε πως είναι βέβαιος πως και η Άνω Βουλή θα δώσει έγκριση.

Η Ρωσία ξεκίνησε μια επίσημη διαδικασία προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών την περασμένη εβδομάδα, όταν με διάγγελμα του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε την προσάρτηση των ουκρανικών περιφερειών της Χερσώνα, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια στη Ρωσία.