Η ομοσπονδιακή δίωξη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μονοπωλεί τις διεθνείς ειδήσεις, τις τελευταίες ημέρες. Παρ’ όλα αυτά, οι δημόσιες δηλώσεις του – που ο ίδιος θεωρεί ..πατριωτικές, και βεβαίως προεκλογικές, δεν έχουν αντίστοιχη αντιμετώπιση. Αγνοήθηκε, εκτός Λατινικής Αμερικής, ειδικά η δήλωσή του, μια μέρα μετά την δίωξή του, και συγκεκριμένα την 11η Ιουνίου κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Βόρεια Καρολίνα, στην οποία είπε ξεκάθαρα ότι όχι μόνον σχεδίαζε εισβολή στη Βενεζουέλα αλλά είχε και ως στόχο την καταλήστευση των πόρων της, και κυρίως του πετρελαίου της.

«Η Βενεζουέλα ήταν έτοιμη να καταρρεύσει.. Θα την καταλαμβάναμε και θα παίρναμε όλο το πετρέλαιο … Θα μπορούσαμε να κρατήσουμε εμείς όλο το πετρέλαιο ενώ τώρα πρέπει να το αγοράζουμε από το δικτάτορα και να τον κάνουμε πλουσιότερο».

Όπως θύμισαν κάποιοι, η συγκεκριμένη περίοδος, που ο Τραμπ σχεδίαζε εισβολή στη Βενεζουέλα, ήταν κατά το δεύτερο χρόνο της προεδρίας του. Τότε, το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες είχε αναφέρει, σε τηλεγράφημά του, ότι ο Τραμπ ασκούσε τεράστιες πιέσεις στους συμβούλους του και στα στελέχη του Πενταγώνου, για στρατιωτική εισβολή στη Βενεζουέλα. «Και γιατί δεν μπορούμε να εισβάλλουμε, δηλαδή;» ήταν η ερώτηση που έκανε, τον Αύγουστο του 2017, στο επιτελείο του, σύμφωνα με το πρακτορείο. Η προσπάθειά του για να επιτύχει την εισβολή δεν επέτυχε λόγω των αντιδράσεων και της απειλής παραιτήσεων κάποιων εκ των στελεχών της τότε κυβέρνησής του, και συγκεκριμένα των υπουργού Ρεξ Τίλερσον και στρατηγού Χέρμπερτ Ρέημοντ ΜακΜάστερ.

Η καταδίκη των δηλώσεων και οι αντιδράσεις από όλη τη Λατινική Αμερική – και, φυσικά, την κυβέρνηση της Βενεζουέλας – ήταν αναμενόμενη. Η αποκάλυψη του λόγου των μονομερών και παράνομων αμερικάνικων (και κατόπιν και ομοίως μονομερών και παράνομων ευρωπαϊκών) κυρώσεων, δηλαδή η εξαθλίωση του λαού ώστε να γίνει δυνατή η στρατιωτική επέμβαση, είναι πια ξεκάθαρη στον καθένα. Οπως ξεκάθαρος είναι και ο ρόλος του Γουαϊδό και των συν αυτώ: υποχείρια των ΗΠΑ.

Στις ετοιμασίες λοιπόν, της εισβολής, με στόχο την καταλήστευση, προσμετράται και η αναγνώριση από όλα τα δορυφορικά κράτη των ΗΠΑ, πάνω από 50 εν συνόλω, της Ελλάδας συμπεριλαμβανόμενης, του Γουαϊδό ως αληθινού ηγέτη της Βενεζουέλας, στον οποίο οι Βρετανοί ήταν έτοιμοι να παραδώσουν και το χρυσό της λατινοαμερικάνικης χώρας… Ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ αναγνωρίστηκε και χρίστηκε ηγέτης για έναν και μόνο λόγο: δωρεάν πετρέλαιο στα χέρια των ΗΠΑ. Τα παραμύθια περί καταπίεσης, μη δίκαιων εκλογών και “δικτάτορα Μαδούρο” μπορεί να πούλησαν στις εφημερίδες και να έπεισαν αφελείς ή αφιονισμένους, αλλά παραμένουν παραμύθια. Ας ελπίσουμε, με κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα πετρέλαια της περιοχής μας να έχουν καλύτερη τύχη. Άλλωστε εδώ δε χρειαζόμαστε καν αχυράνθρωπο.