Ο Τζούλιαν Ασάνζ έφτασε ελεύθερος στην Αυστραλία
«Είμαι, στην πραγματικότητα, ένοχος για την κατηγορία» φέρεται να δήλωσε νωρίτερα ο Ασάνζ στο δικαστήριο, στη νήσο Σαϊπάν, δυτικά της Χαβάης.
«Δουλεύοντας ως δημοσιογράφος, ενθάρρυνα την πηγή μου να παράσχει πληροφορίες που λέγεται ότι ήταν απόρρητες προκειμένου να δημοσιευθούν αυτές οι πληροφορίες. Πιστεύω ότι η Πρώτη Τροποποίηση προστάτευε αυτή τη δραστηριότητα… Πιστεύω ότι η Πρώτη Τροποποίηση και ο Νόμος περί Κατασκοπείας έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, αλλά αποδέχομαι ότι θα ήταν δύσκολο να κερδίσουμε μια τέτοια υπόθεση δεδομένων όλων αυτών των συνθηκών» προσέθεσε.
Στη συνέχεια, ο Ασάνζ αναχώρησε με ιδιωτικό τζετ, συνοδευόμενος από τους Αυστραλούς πρεσβευτές σε Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες, για την Καμπέρα της Αυστραλίας, όπου και αφέθηκε ελεύθερος, λόγω της ποινής που έχει ήδη εκτίσει σε βρετανική φυλακή.
JULIAN ASSANGE IS FREE!!
Watch here: https://t.co/7PlI9fnSMG#AssangeFreed #JournalismIsNotACrime pic.twitter.com/Kpbh63CCCB
— Free Assange – #FreeAssange (@FreeAssangeNews) June 26, 2024
«Η συμφωνία είναι ότι δεν θα περάσει άλλο χρόνο στη φυλακή. Οι όροι της συμφωνίας είναι, δυστυχώς, ότι ο ίδιος, προκειμένου να επιτύχει την ελευθερία του και να φύγει από τη φυλακή υψηλής ασφαλείας στο Belmarsh, έπρεπε να επιλέξει να δηλώσει ένοχος για συνωμοσία για κατασκοπεία επειδή δημοσίευσε στοιχεία για εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ, για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε η δικηγόρος του, Τζένιφερ Ρόμπινσον.
«Και ενώ η συμφωνία για την απολογία δεν συνιστά απόφαση, η ίδια η δίωξη δημιουργεί ένα προηγούμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον των υπόλοιπων μέσων ενημέρωσης. Είναι σημαντικό οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν το επικίνδυνο προηγούμενο που έχει δημιουργήσει αυτή η δίωξη. Ένας βραβευμένος Αυστραλός δημοσιογράφος που έχει προταθεί για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τα δημοσιεύματα έχει περάσει περισσότερα από πέντε χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας εξαιτίας αυτής της έκδοσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες» προσέθεσε.
«Είμαστε απόλυτα ενθουσιασμένοι που ο Τζούλιαν βρίσκεται πλέον στην Αυστραλία. Μπορώ να πω ότι όταν προσγειωθήκαμε εδώ στην Αυστραλία, συγκινήθηκα πολύ τη στιγμή που προσγειωθήκαμε και ο πρωθυπουργός ήταν το πρώτο πρόσωπο που πήρε τηλέφωνο. Ο Τζούλιαν ευχαρίστησε αυτόν και την ομάδα και είπε στον Πρωθυπουργό ότι του έσωσε τη ζωή. Και δεν νομίζω ότι αυτό είναι υπερβολή» συμπλήρωσε.
Η Ρόμπινσον ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ, τη νομική του ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των Μπάρι Πόλακ, Στίβεν Σμιθ, το προσωπικό της πρεσβείας και άλλους:
«Το γεγονός ότι ο Τζούλιαν επέστρεψε σήμερα στην πατρίδα του είναι το προϊόν 14 μακρών ετών νομικών αγώνων, πολιτικής υπεράσπισης και συνεχιζόμενης εκστρατείας – όχι μόνο από εμάς, αλλά από τόσους πολλούς ανθρώπους σε αυτή την κοινότητα. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτόν τον αγώνα, όσοι μας υποστήριξαν στην πορεία, γιατί χωρίς αυτή την υποστήριξη και την εκστρατεία που έγινε, δεν θα βρισκόμασταν σε αυτή τη θέση».
«Ο Τζούλιαν είναι απίστευτα ευγνώμων για την υποστήριξη που είχε από την αυστραλιανή κυβέρνηση και από το κοινό εδώ στην Αυστραλία. Και είμαστε ευτυχείς που βρίσκεται στο σπίτι του» κατέληξε η Ρόμπινσον.
Ο δικηγόρος Μπάρι Πόλοκ ανέφερε ότι «ήταν σίγουρα προς το δημόσιο συμφέρον να έχει αυτές τις πληροφορίες και ο Τζούλιαν τις έδωσε στο κοινό. Παρουσίασε μια τεράστια δημόσια υπηρεσία. Δεν υπάρχει καμία υπεράσπιση της Πρώτης Τροποποίησης στο νόμο περί κατασκοπείας. Το κάνει με τους όρους του, δεν έχει σημασία ο λόγος για τον οποίο δημοσιεύεις. Για χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυριζόταν ότι αυτές οι δημοσιεύσεις έκαναν μεγάλη ζημιά. Σήμερα στο δικαστήριο, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο οπουδήποτε που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν το οποίο να έπαθε πραγματικά ζημιά από αυτές τις δημοσιεύσεις».
«Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχουν αποδείξεις για οποιαδήποτε πραγματική βλάβη. Και αυτό ακριβώς αναγνώρισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο δικαστήριο σήμερα. Στο Σαϊπάν. Το δημόσιο συμφέρον σε αυτές τις δημοσιεύσεις είναι σαφές. Αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου, ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν αποκαλύψει την έκταση των απωλειών μεταξύ των αμάχων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η χρήση βασανιστηρίων και άλλων μορφών παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός ότι ο Τζούλιαν είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κάθε χρόνο» απάντησε για τον ισχυρισμό ότι ο Ασάνζ έθεσε ζωές σε κίνδυνο με τις αποκαλύψεις του.
Η Στέλλα Ασάνζ, η σύζυγος του Τζούλιαν ευχαρίστησε την κυβέρνηση και «τον αυστραλιανό λαό που το έκανε αυτό δυνατό, γιατί χωρίς την υποστήριξή του, δεν θα υπήρχε ο πολιτικός χώρος για να μπορέσουμε να πετύχουμε την ελευθερία του Τζούλιαν. Και αυτή η υποστήριξη είναι οριζόντια. Ευχαριστώ την αντιπολίτευση που επίσης υποστήριξε την απελευθέρωση του Τζούλιαν. Χρειάστηκαν όλοι τους, όλοι τους… Χρειάστηκαν εκατομμύρια άνθρωποι. Χρειάστηκαν άνθρωποι που δούλευαν παρασκηνιακά, οι άνθρωποι που διαμαρτύρονταν στους δρόμους για μέρες και εβδομάδες και μήνες και χρόνια. Και το πετύχαμε».
«Ο Τζούλιαν θέλησε να τους ευχαριστήσω όλους ειλικρινά. Ήθελε να είναι εδώ. Αλλά πρέπει να καταλάβετε τι έχει περάσει. Χρειάζεται χρόνο. Χρειάζεται να αναρρώσει. Και αυτό είναι μια διαδικασία. Σας ζητώ – σας παρακαλώ – να μας δώσετε χώρο, να μας αφήσετε μόνους.Να βρούμε τη θέση μας.
Να αφήσετε την οικογένειά μας να είναι μια οικογένεια πριν μπορέσει να μιλήσει ξανά σε χρόνο που θα επιλέξει ο ίδιος» προσέθεσε.
«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η απελευθέρωση του Τζούλιαν και το επίτευγμα των διαπραγματεύσεων ήρθαν σε μια στιγμή που υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη στη νομική υπόθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην έκδοση, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε την άσκηση έφεσης. Είχε οριστεί δικαστική ημερομηνία για τις 9 και 10 Ιουλίου – μια επικείμενη δικαστική ημερομηνία κατά την οποία ο Τζούλιαν θα μπορούσε να προβάλει το επιχείρημα της πρώτης τροποποίησης στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και σε αυτό το πλαίσιο τα πράγματα άρχισαν τελικά να κινούνται. Νομίζω ότι αποκάλυψε πόσο άβολα αισθάνεται η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πραγματικότητα, με το να προβάλλονται αυτά τα επιχειρήματα, επειδή αυτή το γεγονός είναι ότι αυτή η υπόθεση είναι μια επίθεση στη δημοσιογραφία» συμπλήρωσε.
Η Στέλλα ρωτήθηκε αν θα ήθελε να δει τον σύζυγό της να αμνηστεύεται. Είπε ότι σήμερα γιορτάζουν την αποφυλάκισή του, αλλά θα πρέπει να του δοθεί χάρη. «Αυτό το προηγούμενο τώρα μπορεί και θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον εναντίον του υπόλοιπου Τύπου. Επομένως, είναι προς το συμφέρον όλου του Τύπου να επιδιώξει να αλλάξει αυτή η τρέχουσα κατάσταση μέσω της μεταρρύθμισης του νόμου περί κατασκοπείας. Μέσω της αυξημένης προστασίας του Τύπου, και ναι, τελικά όταν έρθει η ώρα -όχι σήμερα- να του δοθεί χάρη. Αυτό θα ήταν το μόνο καλό αποτέλεσμα για τον Τύπο γενικά, εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε εγκαταλείψει εντελώς αυτή την υπόθεση. Τώρα, έχετε τον Τύπο σε μια τόσο ευάλωτη θέση όσο ο Τζούλιαν. Νομίζω ότι θα του δοθεί χάρη εάν ο Τύπος ενωθεί για να απωθήσει αυτό το προηγούμενο. Γιατί σας επηρεάζει όλους. Επηρεάζει τη μελλοντική σας ικανότητα να προειδοποιείτε το κοινό και να δημοσιεύετε χωρίς φόβο».