Ο Βασίλης μίλησε -και καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού και αυτός όταν ήταν 15 ετών, φωτογραφίζοντας τον Λιγνάδη
Στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» του Alpha φιλοξενήθηκε ο Βασίλης (δεν αποκαλύφθηκε το επώνυμό του), το πρώτο άτομο που κινήθηκε νομικά εναντίον γνωστού ανθρώπου του θεάτρου για βιασμό, κακοποίηση και ασέλγεια ανηλίκου, δηλαδή όταν ο ίδιος ήταν 15 ετών.
Ο 40χρονος πια Βασίλης, που κατέθεσε μήνυση στις 8 Φεβρουαρίου στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μίλησε για την τραυματική του εμπειρία από τη στιγμή της γνωριμίας τους στο καμαρίνι του εν λόγω ανθρώπου μέχρι τη συστηματική του αποπλάνηση και κακοποίηση.
Σήμερα ο Βασίλης ζει πλέον μόνιμα στο εξωτερικό και με τη βοήθεια της δικηγόρου του Μαρίας Κουρτέση, κατήγγειλε τον ηθοποιό και σκηνοθέτη. «Τον παιδεραστή μου πλέον δεν τον φοβάμαι, αυτός πρέπει να με φοβάται». «Είχα δεχτεί bullying στο σχολείο γιατί ήμουν διαφορετικός. Στα 15 μου αποφάσισα ότι δεν θα δώσω πανελλήνιες κι ότι θα ασχοληθώ με το θέατρο. Λείπω πολλά χρόνια στο Λονδίνο και γύρισα στην Ελλάδα. Θα γύριζα τη Γη και τον ουρανό για να κάνω αυτή τη μήνυση. Ήθελα να εκπροσωπηθώ από έναν δικηγόρο και όχι να το καταγγείλω στα social media» είπε μεταξύ άλλων.
»Τα τελευταία χρόνια μου είχε δημιουργηθεί πάρα πολύ η ανάγκη να το μοιραστώ και είχα πει στους φίλους μου την ιστορία για να τη διαδώσουν. Έψαχνα ανθρώπους που να έχουν ζήσει τα ίδια από τον συγκεκριμένο άνθρωπο» είπε ξεκινώντας την αφήγησή του.
«Πήγαμε σε ένα κεντρικό αθηναϊκό θέατρο. Εγώ λόγω της αγάπης μου για το θέατρο είχα κάτσει στην πρώτη σειρά. Κατά τη διάρκεια της παράστασης ο θεατράνθρωπος αυτός ένιωθα ότι με κοιτούσε και δεν μπορούσα να καταλάβω αν είναι μέρος του ρόλου ή αν με φλερτάρει. Λόγω της ηλικίας μου ήμουν πολύ μπερδεμένος δεν μπορούσα να καταλάβω. Όταν τελείωσε η παράσταση πήγαμε στα παρασκήνια και περιμέναμε στο καμαρίνι του, το οποίο μοιραζόταν με μία άλλη συνάδελφό του. Με είδε, με διάλεξε και μου λέει έλα εσύ εδώ και κάτσε δίπλα μου. Όντως, πέρασα ανάμεσα από τους συμμαθητές μου και πήγα δίπλα του. Εγώ εκείνη τη στιγμή ένιωσα ξεχωριστός. Φαντάστηκα ότι με ξεχώρισε, ότι κατάλαβε πόσο αγαπάω το θέατρο. Νόμιζα ότι κάτι είδε σε μένα. Μου είπε κάτσε εδώ, περίμενε να υπογράψω τα αυτόγραφα, γιατί θέλω να σου μιλήσω», ανέφερε αρχικά ο Βασίλης και συνέχισε:
«Φύγανε τα παιδιά και έκατσα μαζί του. Άρχισε να με ρωτάει για μένα. Μπροστά ήταν και εκείνη η ηθοποιός που πηγαινοερχόταν. Στο τέλος με ρώτησε αν θέλω αυτόγραφο και του απάντησα όχι. Μετά μου είπε να συναντηθούμε πάλι την επόμενη μέρα. Εγώ είχα αμφιβολίες και μου ξένισε όλο αυτό. Αλλά επειδή ήταν γνωστός ένιωθα μία ασφάλεια. Την επόμενη μέρα δώσαμε ραντεβού στην Ομόνοια. Συναντηθήκαμε και στη συνέχεια βρεθήκαμε στον ίδιο χώρο και ενώ καθόμασταν δίπλα-δίπλα στον καναπέ και ξαφνικά με φίλησε. Εκεί πέρα έτρεμα. Είχα σοκαριστεί. Αιφνιδιάστηκα. Με αγκάλιασε να με ηρεμήσει. Εγώ ήμουν σοκαρισμένος. Είχα παγώσει. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Δεν ήξερα πώς να το διαχειριστώ. Ήταν πολύ περίεργο αυτό που ένιωθα. Την τρίτη φορά που βρεθήκαμε δέχτηκα σωματική και σεξουαλική κακοποίηση από εκείνον. Δεν μπορούσα να αντιδράσω, απλά ακολουθούσα αυτό που έκανε αυτός».
«Αυτή ήταν η αρχή μιας ιστορίας που κράτησε σχεδόν 4 χρόνια. Αυτός ο άνθρωπος ήταν πολύ χειριστικός. Μου πέρασε ότι το θέλω όλο αυτό. Ότι μου αρέσει. Επειδή είχα ήδη αναζητήσει τη σεξουαλική μου ταυτότητα, λέγοντάς μου αυτός αυτά τα πράγματα ένιωθα ότι είναι δική μου απόφαση να συμμετέχω σε όλο αυτό. Όταν μεγάλωσα κατάλαβα. Αυτός ήταν 31 τότε» είπε και αποκάλυψε: «Πήγαινα σπίτι του και υπήρχε πάντα εκεί ένα παιδί να περιμένει», όπως επίσης και ότι «μου πρότεινε να βρεθούμε σεξουαλικά και με άλλα άτομα, μαθητές του», λέγοντας παράλληλα: «Μια φορά ήταν με μία μαθήτριά του όταν πήγα σπίτι του. Και μου είπε να κάνουμε κάτι οι τρεις μας. Εγώ αρνήθηκα».
»Μετά γύρισε γυμνός και μου λέει: “Η κοπέλα σε περιμένει στο δωμάτιο”. Πανικοβλήθηκα, πάγωσα και του λέω: “Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό το πράγμα”. Τότε αυτός πηγαίνει μέσα και κάνει σεξ με την ανήλικη μαθήτριά του πολύ δυνατά. Εγώ έχω παγώσει, έχω ακινητοποιηθεί, ήθελα να φύγω, από την αμηχανία μου είχα πάρει ένα βιβλίο και έκανα ότι διαβάζω. Μου φάνηκε αιώνας να βρω τη δύναμη και να βγω έξω από το διαμέρισμά του. Τελικά το έκανα».
«Αυτή η εμπειρία με κυνηγά μια ζωή» είπε και αποκάλυψε πως «η τελευταία φορά που συναντηθήκαμε ήταν όταν ήμουν 19. Ήμουν γεμάτος οργή. Ήταν στη Θεσσαλονίκη για παραστάσεις και εγώ είχα πάει να επισκεφτώ μία φίλη μου, επίσης μάρτυρας. Είχα πάει σπίτι του και εκεί είχα ένα μεγάλο ξέσπασμα. Του είπα ότι είναι παιδεραστής, ότι εκμεταλλεύεται παιδιά, τον είπα σκουλήκι».
Στο κλείσιμο της εκπομπής, ο Βασίλης δεν δίστασε να εκφραστεί για την πρωτοβουλία του να μιλήσει ανοιχτά για το προσωπικό του βίωμα: «Νιώθω πάρα πολύ καλά που μίλησα γι’ αυτό. Είμαι έτοιμος για το επόμενο βήμα».
*Ολόκληρη η συνέντευξη του Βασίλη στον Alpha εδώ
«Έχω άλλα τρία περιστατικά από τον ίδιο σκηνοθέτη»
Η Μαρία Κουρτέση, δικηγόρος του Βασίλη, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πράγματι η μήνυση κατατέθηκε στης 5 Φεβρουαρίου του 2021 και είναι η πρώτη επίσημη μήνυση… Το γνωρίζαμε από την αρχή ότι έχει παραγραφεί, αλλά το ζήτημα είναι ότι αφορά και άλλα πρόσωπα και σε μεταγενέστερους χρόνους από το 2014 και μετά… Ο Βασίλης και ο κάθε Βασίλης που έχει υποστεί κάτι τέτοιο είναι ένας άνθρωπος που δεν το ξεπερνάει αυτό ακόμα και αν καταδικαστεί ο άλλος, πάντοτε αντιμετωπίζει ένα τεράστιο ψυχικό τραύμα… Όλα αυτά τα χρόνια ζούσε στο εξωτερικό, άκουγε, μάθαινε, και όταν ήρθε στην Ελλάδα αποφάσισε να μιλήσει. Ήρθε στο γραφείο μου, καθίσαμε πάρα πολλές ώρες και συζητήσαμε γι’ αυτό, γιατί δεν είναι μια εύκολη υπόθεση… Είναι ένα εξαιρετικά γενναίο πλάσμα, αυτοί οι άνθρωποι μας μαθαίνουν πολλά… Με προβληματίζει πως υπάρχουν σοβαρότατες καταγγελίες που δεν πηγαίνουν στον εισαγγελέα, δεν γίνεται σωστά η δουλειά, κινδυνεύουν με παραγραφή…».
Η δικηγόρος αποκάλυψε, ακόμη, πως στην ίδια έχουν φτάσει ακόμη τρεις άνθρωποι, οι οποίοι κατήγγειλαν τον ίδιο θεατράνθρωπο.
Από τη δική της πλευρά, η παρουσιάστρια Κατερίνα Καινούργιου η οποία φιλοξένησε τη δικηγόρο ανέφερε ότι γνωρίζει για ακόμη μια καταγγελία ενός 22χρονου σήμερα παιδιού που έπεσε θύμα του ίδιου ανθρώπου το 2017.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μήνυση για την παραπάνω υπόθεση κατατέθηκε πριν λίγες ημέρες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ενώ σε καταγγελία προς τον εισαγγελέα κινήθηκε και ο δικηγόρος του Ν.Σ., ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του περιέγραψε ένα φρικτό περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν 19 ετών, από τον ίδιο άνθρωπο. Πρόκειται για τη συγκλονιστική συνέντευξή στο 2020mag.gr και τη δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου του Ν.Σ. ο οποίος περιέγραψε ένα φρικτό περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης από τον εν λόγω σκηνοθέτη όταν ήταν 19 χρόνων. Λίγες ώρες μετά τη συγκεκριμένη συνέντευξη ο Δ. Λιγνάδης κατέθεσε την παραίτηση του από την ηγεσία του Εθνικού Θεάτρου επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους», ωστόσο στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπειτα ανέφερε «αφού για δύο εβδομάδες η κυρία Μενδώνη έκανε τα στραβά μάτια για την προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, σήμερα ξαφνικά, ενώ δεν υπήρξε καμία επώνυμη καταγγελία παρά μόνο μία ανώνυμη και ανατριχιαστική μαρτυρία ενός θύματος βιασμού στο 2020mag.gr που δεν κατονομάζει το δράστη, έκανε δεκτή την παραίτησή του», συνδέοντας ξεκάθαρα τον σκηνοθέτη με την καταγγελία.
Εισαγγελέας ζητά από το Σωματείο Ηθοποιών τον «φάκελο Λιγνάδη»
Την ίδια ώρα με την παραπάνω συνέντευξη έγινε γνωστό, σύμφωνα με το Documento, ότι εισαγγελικός λειτουργός φέρεται να έχει καλέσει τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Σπύρο Μπιμπίλα, προκειμένου να προσκομίσει τύχον καταγγελίες ή αναφορές προς το Σωματείο, σχετικά με τον γνωστό σκηνοθέτη, Δημήτρη Λιγνάδη.
Ο Λιγνάδης είχε εκδιωχθεί από δραματική σχολή γιατί έκανε συζητήσεις περί σεξουαλικών εμπειριών σε σπουδαστές
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέχρι πρότινος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν άρχισαν να πυκνώνουν τα σύννεφα σε βάρος του σχετικά με καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ηθοποιών, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα είχε – προ χρόνων – απολυθεί από τη θεατρική σχολή στην οποία δίδασκε, έπειτα από καταγγελίες μαθητών ότι μεταξύ των όσων δίδασκε ο καθηγητής Λιγνάδης, προέβαινε σε ανάρμοστες συζητήσεις περί σεξουαλικών αναζητήσεων και εμπειριών.
Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», στη δραματική σχολή που είχε ιδρύσει πριν 36 χρόνια ο άνθρωπος του θεάτρου, Βασίλης Διαμαντόπουλος, βρέθηκε να διδάσκει ο Δημήτρης Λιγνάδης. Τόσο ο γιός του ιδιοκτήτη της σχολής Γιώργος Αμούτζας, όσο και η ηθοποιός απόφοιτος της σχολής, Άρτεμις Αστεριάδη, περιέγραψαν ότι κατά την περίοδο 2015-2016 και ειδικότερα στο πρώτο εξάμηνο, όταν και ο Δ. Λιγνάδης δίδασκε αρχαίο δράμα, με τα μαθήματα να παρακολουθούν 25-30 σπουδαστές.
Ωστόσο πέραν των θεωρητικών και τεχνικών αναζητήσεων στις οποίες ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου προέτρεπε τους μαθητές του, προέβαινε και σε ανάρμοστες συζητήσεις αναφορικά με σεξουαλικές αναζητήσεις και εμπειρίες, πράγμα το οποίο θορύβησε τους σπουδαστές οι οποίοι και απευθύνθηκαν δια αντιπροσωπεία τους στον διευθυντή της δραματικής σχολής Σταύρο Αμούτζα-Δελλή, με αποτέλεσμα η διοίκηση της σχολής να αναγκαστεί να τον εκδιώξει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, δεν ήταν ο μόνος που είχε εκδιωχθεί για αντίστοιχες συμπεριφορές από τη σχολή.
Η σχολή απαντώντας στα δημοσιεύματα, επισημαίνει ότι «δεν χρειάζεται να εξηγήσει κάποιος ότι η κακοποίηση -σωματική ή λεκτική- αλλά και η σεξουαλική παρενόχληση είναι ποινικά αδικήματα. Όπως φαίνεται, όμως, χρειάζεται να εξηγήσει κάποιος γιατί το θύμα έχει δικαίωμα να μιλήσει».
Επίσης σημειώνεται πως «ένα από τα κύρια μελήματα της Σχολής μας είναι να συνειδητοποιήσουν οι σπουδαστές μας ότι -για την καλύτερη λειτουργία μιας παράστασης, μιας σχολής ή γενικότερα της κοινωνίας μας- πρέπει τα φαινόμενα αυτά ν’ αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους. Στα 37 χρόνια της λειτουργίας μας έχουμε έμπρακτα αποδείξει πως θέλουμε οι σπουδαστές μας να είναι και να νιώθουν ασφαλείς. Είμαστε πάντα πλάι τους με κατανόηση για ν’ ακούσουμε και την παραμικρή αμφιβολία σχετικά με μια συμπεριφορά που πιθανόν τους έφερε σε δύσκολη θέση. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, δεν διστάσαμε να λύσουμε τη συνεργασία μας με ανθρώπους για τους οποίους υπήρξε αμφιβολία σχετικά με το εκπαιδευτικό τους κύρος. Σύνθημα της Σχολής και σ’ αυτά τα θέματα είναι: “Μιλήστε ελεύθερα, χωρίς τύψεις, χωρίς φόβο”», αναφέρει η δραματική σχολή Ίασμος, μεταξύ άλλων.