Συσσωρευμένα «φίλια» πυρά συνεχίζει να δέχεται ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος για την παρουσία του στην ρατσιστική συγκέντρωση της πλατείας Βικτωρίας το απόγευμα της Τετάρτης, στην οποία βρέθηκε ακόμα ο Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ κάλεσμα συμμετοχής είχε δημοσιευτεί ακόμα και στον ιστότοπο της Χρυσής Αυγής.

«Η κατάσταση αυτή να ζούμε σε γκέτο, ισλαμικές γειτονιές και ρυθμούς ανατολίτικους δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κατεβαίνουμε στο δρόμο και διεκδικούμε πλέον την ζωή που μας πήραν με τις πολιτικές διωγμού μας άνθρωποι που ζουν αλλού και θησαυρίζουν εις βάρος μας πουλώντας “ανθρωπισμό” και “αλληλεγγύη”» ανέφερε, μεταξύ άλλων το κάλεσμα του ναζιστικού μορφώματος.

«Θα είμαι στο δρόμο ως βουλευτής της μεγάλης ΝΔ κι ας βρυχάται από δίπλα και το φάντασμα του Χίτλερ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε μία από τις αναρτήσεις του, με τις οποίες επιχειρεί να δικαιολογήσει την παρουσία του σε μία εκδήλωση «επιτροπής κατοίκων», που στο κάλεσμά τους υπογράμμιζαν πως ζητούν «να καταργηθεί το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και όλα τα συναφή προγράμματα, να απομακρυνθούν όλες οι ΜΚΟ από την περιοχή, να πάψουν η Ύπατη Αρμοστεία και το Solidarity Now να ασκούν πολιτική στην Αθήνα και να μας καταστρέφουν τις ζωές».

Αρχικά, ήταν η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ψυχογιού, που πυροδότησε την αντίδραση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο πρώτος κατηγόρησε τον δεύτερο πως «ακροδεξιά και ναζισμός πορεύτηκαν μαζί απόψε στο κέντρο της Αθήνας και οι μάσκες που φορούσαν δεν ήταν αρκετές για να κρύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο». Η επίμαχη αναφορά του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «Μπογδάνος και Κασιδιάρης δίπλα δίπλα, ξεδίπλωσαν όλο το δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού που η ελληνική κοινωνία ουδέποτε υιοθέτησε», έλαβε από τον πρώην δημοσιογράφο την απειλή πως «Θα φάει μια ωραιότατη αγωγάρα ο Ψυχογιός να μάθει τί εστί συκοφαντία», υποστηρίζοντας πως ο βουλευτής θα κληθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης να αποδείξει τα περί «μίσους και ρατσισμού».

Την επόμενη ημέρα, καθώς ήδη είχαν επεκταθεί οι επικρίσεις για τη συμμετοχή του στην ξενοφοβική συγκέντρωση από δημοσιεύματα και χρήστες του διαδικτύου, ο ίδιος επανήλθε υποστηρίζοντας πως κλήθηκε σε αυτήν ως βουλευτής της περιφέρειάς του, και βρέθηκε εκεί για να δει εάν εφαρμόζεται η πρόσφατη νομοθεσία για την απαγόρευση αντισυγκεντρώσεων. Μάλιστα, μία ανάρτηση δεν ήταν αρκετή, με τον Κ. Μπογδάνο να συνεχίζει, υποστηρίζοντας πως «δεν διστάζουμε να βγούμε στο δρόμο και να τ´ ακούσουμε, δεν παραχωρούμε την Αθήνα στα άκρα, δεν δεχόμαστε κριτική από συριζαίους συνεργάτες των ναζί στο δημοψήφισμα και στη βουλή».

Λίγες ώρες αργότερα, με νέα ανάρτησή του, δεν δίσταζε να παραδεχτεί πως βρέθηκε δίπλα σε χρυσαυγίτες και οπαδούς του ναζιστικού μορφώματος, υποστηρίζοντας πως «θα είμαι στο δρόμο της Αθήνας όποτε οι ισλαμολάγνοι μπάχαλοι απειλούν τους συμπολίτες μου, όποτε μια νόμιμη συγκέντρωση απειλείται από μια παράνομη αντισυγκέντρωση». Ο βουλευτής μας κάλεσε δε να «συνηθίσουμε» το γεγονός πως ο ίδιος θα βρίσκεται στον δρόμο «ως βουλευτής της μεγάλης ΝΔ κι ας βρυχάται από δίπλα και το φάντασμα του Χίτλερ».

Το επόμενο χτύπημα του βουλευτή, ώρες αργότερα, ήταν εναντίον της δημοσιογράφου Ελευθερίας Κουμάντου. Η ίδια ήταν από τους δημοσιογράφους που κάλυψαν τα γεγονότα της Τετάρτης, τόσο τα της συγκέντρωσης των «κατοίκων» της περιοχής, όσο και τις αστυνομικές βιαιότητες κατά διαδηλωτών, που κατέληξαν με τη σύλληψη τριών εξ αυτών με έωλο κατηγορητήριο. Μάλιστα, τα βίντεό της αποκαλύπτουν την αστυνομική βαρβαρότητα, με αρκετούς αστυνομικούς να χτυπούν διαδηλωτή που είναι πεσμένος στο έδαφος πριν τον συλλάβουν.

Ο πρώην δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ και του Πρώτου Θέματος, κάλεσε τον ραδιοφωνικό σταθμό του δήμου Αθηναίων 9.84, στον οποίο εργάζεται η Ελευθερία Κουμάντου, να πάρει θέση για τις αναρτήσεις της σχετικά με το θέμα, αφού η δημοσιογράφος «τόλμησε» να αναρτήσει ντοκουμέντα αστυνομικής αυθαιρεσίας, με την κατηγορία του «απολύτως ψευδούς και απαράδεκτα μεροληπτικού ρεπορτάζ». Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο βουλευτής έχει ήδη λάβει την ξεκάθαρη απάντηση στην απόπειρα στοχοποίησης και στην έμμεση απειλή απόλυσης από τον βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μπογδάνο, εναντίον της δημοσιογράφου του «Αθήνα 9.84», Ελευθερίας Κουμάντου δίνει με ανακοίνωσή του ο δημοτικός ραδιοσταθμός, τονίζοντας ότι «οι δημοσιογράφοι του σταθμού έχουν ελευθερία λόγου και καλύπτουν τα γεγονότα, όπως εκείνοι κρίνουν, με γνώμονα το δημοσιογραφικό λειτούργημα και δεοντολογία».

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιχείρηση στοχοποίησης της δημοσιογράφου συνάντησε ήδη την απάντηση του ραδιοφωνικού σταθμού του δήμου Αθήνας, καθώς σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι «οι δημοσιογράφοι του σταθμού έχουν ελευθερία λόγου και καλύπτουν τα γεγονότα, όπως εκείνοι κρίνουν, με γνώμονα το δημοσιογραφικό λειτούργημα και δεοντολογία». Παράλληλα, απάντηση έλαβε και από τον εκπρόσωπο των εργαζόμενων στο Δ.Σ. του δημοτικού ραδιοφώνου, Κώστα Ράπτη, που υπογράμμισε πως «τα πραγματικά και αποτυπωμένα σε βίντεο δεδομένα ενός από τα (ολοένα και περισσότερα το τελευταίο διάστημα) κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, δεν είναι δυνατόν να αποσιωπηθούν ή να διαστρεβλωθούν. Οι δημοσιογράφοι δεν εκφοβίζονται από γραφικούς λεονταρισμούς».

Την ίδια ώρα, η κριτική στο πρόσωπό του συνεχίστηκε, ακόμα και από συμπολιτευόμενα μέσα όπως η Καθημερινή. Συγκεκριμένα, σε άρθρο της εφημερίδας κατηγορείται η κυβέρνηση και ο δήμος Αθήνας πως φλερτάρουν με φωνές που αναπαράγουν «τη γνωστή από τα παλιά ακροδεξιά ρητορική αυτοθυματοποίησης και επίθεσης εναντίον προσφύγων αλλά και συλλήβδην των ΜΚΟ». Μάλιστα, η δημοσιογράφος κάνει μία απέλπιδα προσπάθεια να βάλει τα πράγματα στη θέση τους για την κατάσταση που βιώνουν εκεί οι πρόσφυγες, καθώς και το πως βρέθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας εξ’ αρχής.

«Υπενθυμίζουμε ότι οι πρόσφυγες που συνωστίζονται εκεί έχουν εξασφαλίσει άσυλο, έχουν μεταφερθεί από τα camps στην Αθήνα, αλλά ουδείς έχει φροντίσει για τη στέγασή τους, την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, την υγειονομική τους περίθαλψη. Υπάρχουν κοινοτικά κονδύλια και προγράμματα που τρέχουν, αλλά η (εσκεμμένη;) αδράνεια των Αρχών και διάφορες γραφειοκρατικές δυσκολίες εξακολουθούν να υπονομεύουν μια συγκροτημένη πολιτική ένταξης στην ελληνική κοινωνία» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε άρθρο που τιτλοφορείται «Μέρες του 2012».

Τελευταία προσπάθεια του βουλευτή να υπερασπιστεί την επιλογή του να βρεθεί στην ακροδεξιά μάζωξη, η οποία έτυχε της πλήρους κάλυψης της κυβέρνησης, ήρθε με άρθρο του στην Athens Voice, με τίτλο «Το μάθημα που κάποιοι δεν πήρανε», και υπότιτλο «Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος εξηγεί την παρουσία του στην Πλατεία Βικτωρίας».

Στο άρθρο του, ο βουλευτής εγκαλεί «κάποιους» που «ξεχνούν το πώς ακριβώς η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή, πώς έφτασε να πάρει 7% στις εθνικές εκλογές και 9,4% στις ευρωεκλογές – στήνοντας συστηματικά την εικόνα ότι μόνο οι φασίστες ακούν την αγωνία εκείνων που κάποιοι ελιτιστές της κακιάς ώρας έσπευδαν και τότε απαξιωτικά να καταδικάσουν ως καθ’ ημάς “deplorables”». Σε άλλο σημείο του άρθρου του, επικαλούμενος τη στήριξη που έλαβε την Πέμπτη και ξεκαθαρίζοντας πως εκφράζει και την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνει αποφασισμένος «να μην αφήσω κανέναν εθνικοσοσιαλιστή να σπείρει εκ νέου ανενόχλητος το φαρμάκι του μίσους υπονοώντας ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που δεν λύνεται με τους κανόνες και τις διαδικασίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας, πάρα μόνο μέσα από τον ολοκληρωτισμό».

Στο μεταξύ, στο κείμενό του προχωρά σε μία ακόμα λαθροχειρία, καθώς υποστηρίζει πως πρόκειται για ανθρώπους «οι οποίοι μπήκαν στη χώρα μας παράνομα και στην πλειονότητά τους δεν πληρούν τις πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να τύχουν του προσφυγικού ασύλου», παρότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων έχουν ήδη εξασφαλίσει καθεστώς ασύλου και ξεσπιτώθηκαν από προγράμματα όπως η ΕΣΤΙΑ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες» , και άλλοι άνθρωποι που περιμένουν εδώ και μήνες να εξεταστεί το αίτημά τους.

Το άρθρο κλείνει με την προτροπή «ξυδάκι» για όσους δεν αντιλαμβάνονται πως η παρουσία του σε ρατσιστικές και ακροδεξιές εκδηλώσεις είναι «ζήτημα φιλελεύθερης δημοκρατίας να μην αφήνουμε τις κραυγές των ναζιστών αναπάντητες» καθώς και «ζήτημα φιλελεύθερης δημοκρατίας να κατεβαίνουμε στον δρόμο με τους πολίτες».

«Είδαμε δύο διαδηλώσεις. Αφήνω σε εσάς να κρίνετε ποια ήταν η αντισυγκέντρωση. Κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να συμμετέχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση επιθυμεί» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν κλήθηκε να σχολιάσει την παρουσία Μπογδάνου δίπλα στον Κασιδιάρη. Εκείνο που δεν ξεκαθάρισε, είναι εάν ο βουλευτής είναι ελεύθερος και έχει την στήριξη της κυβέρνησης να κυνηγά και να διώκει βουλευτές, δημοσιογράφους, την ίδια την πληροφορία και την είδηση.

Άγνωστο, όμως προς το παρόν, για τις παρεμβάσεις του έλαβε και τα συγχαρητήρια του Θάνου Πλεύρη.

ΥΓ. Το άρθρο γράφτηκε λίγες ώρες πριν από τη μήνυση, προσαγωγή και άμεση παραπομπή σε δίκη, χρήστη των κοινωνικών δικτύων και φερόμενου μέλους του Ρουβίκωνα για ανάρτησή του από τον βουλευτή Μπογδάνο. Εξέλιξη που δεν εκπλήσσει κανέναν. Τουναντίον, επιβεβαιώνει τόσο τον τίτλο, όσο και την υποστήριξη των κρατικών μηχανισμών στο πρόσωπό του.