Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ν. Φαραντούρης στο TPP: «Έχει γίνει αυτοκριτική και αυτομαστίγωμα, όμως είμαστε σε μία νέα σελίδα»
Συνέντευξη στις Γεωργία Κριεμπάρδη & Νεκταρία Ψαράκη
Ο Νικόλας Φαραντούρης είναι καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας στο Παν/μιο Πειραιά, Διδάκτωρ Νομικής του Παν/μιου της Οξφόρδης και σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στις επερχόμενες εκλογές είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλεσμένος στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Press ρωτήθηκε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που φέρνει η κυβέρνηση και εν γένει για την εκπαίδευση στη χώρα, για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στα ζητήματα της παιδείας, όσο και της ενέργειας.
Ακόμη, ερωτήθηκε για τα λάθη του κόμματος την πενταετία 2015 – 2019 τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεχαστεί, για τις παραλείψεις του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ που κόστισαν μία μεγάλη εκλογική ήττα, για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αναμένεται να κάνει την επανεμφάνισή του στο επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ, για το ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλα κόμματα, αλλά και για τον Στέφανο Κασσελάκη, τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έλαμψε και αναδείχθηκε μέσω των τηλεπαράθυρων την ώρα που νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ αδικούταν στον τηλεοπτικό χρόνο, και εν τέλει εξελέγη πρόεδρος του κόμματος μετά από δύο εβδομάδες από την εμφάνισή του.
Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σημείωσε: «Εμείς θέλουμε επαγγελματικό προσανατολισμό. Μαθήματα που προάγουν τη συμπερίληψη, την ένταξη, μαθήματα κοινωνιολογίας και σεξουαλικής αγωγής από νωρίς… να εξοικειώνεται το παιδί. Μαθήματα που θα προάγουν την ευσυνειδησία, να ξέρει το παιδί τι θέλει, να σέβεται τις δεξιότητές του το σχολείο».
«Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια»
Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είπε: «Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Έγιναν προσπάθειες το 2015-19. Αναβαθμίστηκαν τα προγράμματα σπουδών. Για παράδειγμα, μου έλεγε ο πρώην Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου στα Γιάννενα, Τρ. Αλμπάνης, ότι η χρηματοδότηση το 2009 ήταν 20 εκατομμύρια. Το 2023, με περισσότερα τμήματα στο πανεπιστήμιο, ήταν 6 εκατ. Επί ΣΥΡΙΖΑ, ήταν 8 εκατομμύρια. Η χώρα έχει πολύ καλά πανεπιστήμια. Εμείς θέλουμε μόνιμο προσωπικό. Θέλουμε να καταργήσουμε τη φάμπρικα των πανεπιστημίων με τους ωρομίσθιους και τα προγραμματάκια ΕΣΠΑ που παίρνουν επιστήμονες για να κάνουν προγράμματα για έναν χρόνο, για να μην προσλάβουν μόνιμους καθηγητές, επικουρικούς κλπ. Αυτό που κάνουν είναι να εκπαιδεύουν ανθρώπους, τους οποίους μετά χάνουν. Η αναλογία φοιτητών-καθηγητών είναι η πιο οικτρή, η χειρότερη στην Ευρώπη, όπως και η αναλογία διοικητικών υπαλλήλων-φοιτητών».
«Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως έχει εμφανιστεί το νομοσχέδιο αυτή τη στιγμή. Είναι αντίθετο στις προτεραιότητες μας και τη φιλοσοφία μας και κυρίως στο άρθρο 16».
«Ασύδοτη αγορά, μία χούφτα εταιρειών που κονομάνε ασύστολα κέρδη»
«Δεν είναι δυνατόν οι κρουνοί της χρηματοδότησης να είναι ανοιχτοί από το 2019 και να μην έχουμε δώσει στοιχειώδη έμφαση σε παιδεία και υγεία. Ο κρατικός προϋπολογισμός και τα δημοσιονομικά είναι θέμα προτεραιοτήτων. Προτεραιότητα να προσλάβεις καθηγητές ή να πάρεις πανεπιστημιακή αστυνομία; Η πανεπιστημιακή αστυνομία από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν ένα πρωτοφανές, απίστευτα αδόκιμο φιάσκο, μια καινοφανής ιδέα που σφηνώθηκε στα κεφάλια κάποιων για πελατειακούς λόγους. Αστυνομική δύναμη που να εποπτεύεται και να διευθύνεται από τον 16ο όροφο της ΓΑΔΑ δεν υπάρχει πουθενά».
Η συζήτηση πήγε στο πεδίο της ενέργειας. «Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό. Μπορείς να ζήσεις χωρίς ενέργεια; Χρειάζεται δημόσια εποπτεία και έλεγχος σε ένα βασικό αγαθό. Δεν μπορείς να λες ότι η αγορά τα θεραπεύει όλα και να έχεις μια ασύδοτη αγορά- μια χούφτα εταιρειών να κονομάνε ασύστολα κέρδη» είπε αρχικά ο κ. Φαραντούρης, για να συμπληρώσει: «το χρηματιστήριο της ενέργειας είναι προπαγάνδα ότι το έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε στη βάση ευρωπαϊκής οδηγίας. Αποφασίστηκε με την τρίτη ενεργειακή δέσμη, πολύ πριν τον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν υποχρεωτική η ενσωμάτωση της οδηγία σε όλα τα κράτη μέλη. Δεν ήταν πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έκανε όλα τέλεια αλλά είχε πρόθεση και σχέδιο»
Ρωτήσαμε αν στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργησή του πλέον. Τη λέξη κατάργηση δεν την ακούσαμε στην απάντηση. «Εμείς λέμε ότι χρειάζεται επαναδιατύπωση όλης της εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε. Να παρέμβουμε με ρυθμιστικές παρεμβάσεις, για παράδειγμα να μπει πλαφόν στα υπερκέρδη. Όταν το 2021 ο Μακρόν έβαλε στη γαλλική ΔΕΗ πλαφόν 4%, η ελληνική ΔΕΗ ενεργοποίησε ρήτρα αναπροσαρμογής. Μπορείς να παρέμβεις στο χρηματιστήριο όταν υπάρχουν στρεβλώσεις, υπερκέρδη, αυτό λέει το διεθνές δίκαιο. Το έχει κάνει η Ισπανία και η Πορτογαλία. Δεν το κάναμε εμείς γιατί δε θέλαν να βάλουν χέρι στα υπερκέρδη εταιρειών».
Από τη συζήτηση δε θα μπορούσε να λείπει ο ΣΥΡΙΖΑ της τετραετίας 2015-19, τα λάθη της περιόδου και ο Αλέξης Τσίπρας. «Έχει γίνει αρκετή αυτοκριτική και αυτομαστίγωμα. Έχουμε αναφέρει ότι αποτύχαμε να φτάσει το μήνυμά μας κρυστάλλινο στα αφτιά του μέσου ψηφοφόρου. Υπήρχαν φάλτσα προεκλογικά, έβγαινε ο ένας έλεγε κάτι, ο άλλος κάτι άλλο. Είχαμε αδυναμίες. Υποσχεθήκαμε διεύρυνση της προοδευτικής παράταξης και δεν έγινε. Τώρα είμαστε σε μια νέα σελίδα. Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην τα έκανε όλα τέλεια αλλά είχε πρόθεση και σχέδιο, δεν είχε την πολιτική και οικονομική άνεση, έκανε πολλές αστοχίες».
«Πιστεύω στις συνεργασίες όμορων πολιτικών χώρων – Θα τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο που έρχεται»
«Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα τοποθετηθεί πιστεύω στα κορυφαία όργανα, στο συνέδριο που έρχεται (23-25 Φεβρουαρίου)» ανέφερε και συμπλήρωσε: «ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από ένα παιδί της διπλανής πόρτας, όχι παιδί των ελίτ, ήταν και ένας ηγέτης που για πρώτη φορά μπόρεσε να εμπνεύσει και να φέρει το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη. Παρέδωσε γεμάτα ταμεία, ενώ τα βρήκε χωρίς σάλιο. Παραμένει εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ».
Για τον Στέφανο Κασσελάκη σχολίασε: «ο τρόπος με τον οποίο ανεδείχθη ήταν δημοκρατικός, πήρε την εμπιστοσύνη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ένας άνθρωπος που δεν είχε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, εμφανίζεται από το πουθενά με διάφορα καινοτόμα πράγματα και ξεκινάει μια μόχλευση στο διαδίκτυο και τα social media, αποτελεί talk of the town». Όσα για την υπερπροβολή του από τα ΜΜΕ, απάντησε: «γιατί, οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν τύγχαναν προβολής; Υπήρξε προβολή και για άλλους, ας πούμε για την Έφη Αχτσιόγλου, που ήταν ξεκάθαρο ότι ηγείτο στην κούρσα της διαδοχής, και με πρωτοσέλιδα σε περιοδικά και με εμφανίσεις σε κανάλια. Ξαφνικά προσγειώνεται κάτι καινούργιο…».
Όσο για τα σενάρια συνεργασίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Φαραντούρης ανέφερε: «εγώ είμαι σ’ αυτούς που πιστεύουν στις συνεργασίες όμορων πολιτικών χώρων. Άλλωστε, το πρώτο άρθρο μεταξύ δύο στελεχών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν δικό μου με τον Χάρη Δούκα πριν δύο χρόνια. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τα διαπιστευτήριά του προεκλογικά, απέτυχε, του έκλεισαν την πόρτα». Υπέρμαχος των συνεργασιών, σημειώνει πως τα κόμματα με αυτόν τον τρόπο δε χάνουν την αυτοτέλεια τους, μπορεί μόνο να χάσουν λίγο από τον εγωισμό τους .