Νέα διαδήλωση κατά της προσπάθειας της κυβέρνησης της Πολωνίας να αυστηροποιήσει περαιτέρω τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις κατέληξε σε επεισόδια αστυνομικής καταστολής. Δεκάδες γυναίκες βγήκαν το βράδυ της στους δρόμους της Βαρσοβίας πραγματοποιώντας ειρηνική πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης TVP.

Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, με πρόσχημα «την εχθρική συμπεριφορά των διαδηλωτών», η οποία όπως ανέφερε στα κοινωνικά δίκτυα η πολωνική αστυνομία, «έπρεπε να αντιμετωπιστεί».


Σύμφωνα με το Associated Press, o δήμαρχος της Βαρσοβίας, Rafal Trzaskowski καταδίκασε τις ενέργειες των αστυνομικών αρχών για τη χρήση δακρυγόνων κατά των γυναικών, που διαδήλωναν σε αριθμό, μάλιστα, μικρότερο από μια σειρά μαζικών διαδηλώσεων που προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες.

«Δακρυγόνα κατά των γυναικών; Σοβαρά;» έγραψε χαρακτηριστικά ο Rafal Trzaskowski σε ανάρτηση του στο Twitter τονίζοντας πως «η χρήση άμεσου εξαναγκασμού οφείλει να είναι δικαιολογημένη και αναλογική και μόνο ως η έσχατη λύση. Πιστεύω πως δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει χρήση του ενάντια στις διαδηλώσεις γυναικών και νέων. Οι αστυνομικοί ήταν πολλοί περισσότεροι από τους διαδηλωτές».

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω ρύθμιση του Συνταγματικού δικαστηρίου της Πολωνίας απαγορεύει τον τερματισμό της εγκυμοσύνης σε περιπτώσεις, όπου εντοπίζονται γενετικά ελαττώματα περιορίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο την πρόσβαση σε αμβλώσεις στη χώρα. Ωστόσο, οι μαζικές διαδηλώσεις το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος έχουν μέχρι στιγμής εμποδίσει την ακροδεξιά πολωνική κυβέρνηση να εφαρμόσει την εν λόγω απόφαση.

Οι διαδηλώσεις καθυστερούν την απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης για την απαγόρευση των αμβλώσεων