Οι επαφές του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει επιστρέψει από τις ολιγοήμερες διακοπές του, αφορούν την πορεία του κυβερνητικού έργου, αλλά και τρέχοντα ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής.

«Δεν υπάρχει κατάσταση συναγερμού γιατί οι ροές είναι ελεγχόμενες. Αυτό που μας ανησυχεί και αναζητούμε λύσεις είναι για τις συνθήκες που επικρατούν στα νησιά. Πολλά νησιά, έχουν ξεπεράσει το όριο των αντοχών τους», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί και το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, δεδομένης και της επιδείνωσης των σχέσεων των δύο πλευρών, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.

Χθες ο Γιάννης Μουζάλας επισκέφθηκε την Κρήτη και στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης του νησιού, δήλωσε: «Θα θέλαμε να ζητήσουμε η Κρήτη να δεχθεί περίπου 2.000 πρόσφυγες ή μετανάστες, οι οποίοι θα μοιρασθούν στο νησί. Το πώς θα γίνει η μοιρασιά, η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν την δυνατότητα να το δουλέψουν μόνοι τους και εμείς να σεβαστούμε τις προτάσεις που θα κάνουν».

Ακολούθησε η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της Ευρώπης συητείται πρόταση να «κοπούν» ευρωπαϊκά κονδύλια για χώρες που δεν επιδεικνύουν τη δέουσα αλληλεγγύη στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης.

Μια πρόταση που κερδίζει όλο και περισσότερους συμμάχους και την οποία στηρίζει με σθένος η επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ίνγκεμποργκ Γκρέσλε: «Σε χώρες που δεν τηρούν το ευρωπαϊκό δίκαιο, που δεν συνεργάζονται επαρκώς στην υποδοχή και καταγραφή προσφύγων, θα πρέπει να κοπούν κονδύλια».