«Από την αρχή του πολέμου, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει δημόσια πολιτικές που στερούν από τους Παλαιστίνιους τα απαραίτητα για τη διατήρηση της ζωής – τρόφιμα, νερό και καύσιμα», δήλωσε η Επιτροπή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΟΗΕ. «Αυτές οι δηλώσεις μαζί με τη συστηματική και παράνομη παρέμβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια καθιστούν σαφή την πρόθεση του Ισραήλ να εργαλειοποιήσει τις προμήθειες που σώζουν ζωές για πολιτικά και στρατιωτικά οφέλη».
Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνάδει με τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας, με μαζικές απώλειες αμάχων και απειλητικές για τη ζωή συνθήκες που επιβάλλονται σκόπιμα στους Παλαιστίνιους εκεί, όπως αναφέρει η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη διερεύνηση των ισραηλινών πρακτικών.
Καλύπτοντας την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024, η έκθεση εξετάζει τις εξελίξεις σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το κατεχόμενο συριακό Γκολάν, αλλά εστιάζει επίσης στον καταστροφικό αντίκτυπο του πολέμου στη Γάζα στα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
«Μέσω της πολιορκίας της Γάζας, της παρεμπόδισης της ανθρωπιστικής βοήθειας, παράλληλα με τις στοχευμένες επιθέσεις και τη δολοφονία αμάχων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΟΗΕ, τις δεσμευτικές εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Ισραήλ προκαλεί σκόπιμα θάνατο, πείνα και σοβαρούς τραυματισμούς, χρησιμοποιώντας την πείνα ως μέθοδο πολέμου και επιβάλλοντας συλλογική τιμωρία στον παλαιστινιακό πληθυσμό», αναφέρει η Επιτροπή.
Η έκθεση τεκμηριώνει πώς η εκτεταμένη εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα έχει αποδεκατίσει βασικές υπηρεσίες και έχει εξαπολύσει μια περιβαλλοντική καταστροφή που θα έχει μόνιμες επιπτώσεις στην υγεία. Μέχρι τις αρχές του 2024, πάνω από 25.000 τόνοι εκρηκτικών – που ισοδυναμούν με δύο πυρηνικές βόμβες – είχαν πέσει στη Γάζα, προκαλώντας μαζικές καταστροφές και την κατάρρευση των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, γεωργική καταστροφή και τοξική ρύπανση.
«Καταστρέφοντας ζωτικά συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και διατροφής και μολύνοντας το περιβάλλον, το Ισραήλ δημιούργησε ένα θανατηφόρο μείγμα κρίσεων που θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στις επόμενες γενιές», δήλωσε η Επιτροπή.
Η έκθεση εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση από το Ισραήλ συστημάτων στόχευσης με τεχνητή νοημοσύνη για την καθοδήγηση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων και τις επιπτώσεις που είχε αυτό στους αμάχους, που είναι ιδιαίτερα εμφανείς στον συντριπτικό αριθμό των γυναικών και των παιδιών μεταξύ των θυμάτων.
«Η χρήση από τον ισραηλινό στρατό της επιθέσεων με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, με ελάχιστη ανθρώπινη επίβλεψη, σε συνδυασμό με βαριές βόμβες, υπογραμμίζει την αδιαφορία του Ισραήλ για την υποχρέωσή του να κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών και να λαμβάνει επαρκείς εγγυήσεις για την αποφυγή θανάτων αμάχων», δήλωσε η Επιτροπή.
Εν μέσω της καταστροφής στη Γάζα, η κλιμακούμενη λογοκρισία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η καταστολή των διαφωνιών και η στοχοποίηση δημοσιογράφων από το Ισραήλ αποτελούν σκόπιμες προσπάθειες να εμποδιστεί η παγκόσμια πρόσβαση στην πληροφόρηση, διαπίστωσε η Επιτροπή. Σημείωσε ακόμα πώς οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αφαιρούν «φιλοπαλαιστινιακό περιεχόμενο», με δυσανάλογο βαθμό σε σύγκριση με τις αναρτήσεις που υποκινούν τη βία κατά των Παλαιστινίων.
Η Επιτροπή καταδίκασε τη συνεχιζόμενη εκστρατεία συκοφάντησης και άλλες επιθέσεις κατά της UNRWA και του ΟΗΕ γενικότερα. «Αυτή η εσκεμμένη αποσιώπηση των αναφορών, σε συνδυασμό με την παραπληροφόρηση και τις επιθέσεις κατά των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, είναι μια σαφής στρατηγική για την υπονόμευση του ζωτικού έργου του ΟΗΕ, την αποκοπή της βοήθειας που εξακολουθεί να φτάνει στη Γάζα και τη διάλυση της διεθνούς έννομης τάξης», δήλωσε η Επιτροπή.
Η Επιτροπή κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις νομικές τους υποχρεώσεις για να αποτρέψουν και να σταματήσουν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ και να το καταστήσουν υπόλογο. «Είναι συλλογική ευθύνη κάθε κράτους να σταματήσει να υποστηρίζει την επίθεση στη Γάζα και το σύστημα απαρτχάιντ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», δήλωσε η Επιτροπή.
«Η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και η διασφάλιση της λογοδοσίας για τις παραβιάσεις επαφίεται εξ ολοκλήρου στα κράτη μέλη. Η αποτυχία να το πράξουν αποδυναμώνει τον πυρήνα του διεθνούς νομικού συστήματος και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, επιτρέποντας στις θηριωδίες να παραμείνουν ανεξέλεγκτες». Η έκθεση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Νοεμβρίου 2024.