Έναν μήνα πριν από τη λήξη της προθεσμίας που είχε ορίσει ο ίδιος ο πρόεδρος και λίγες ώρες προτού δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανεργία τον Οκτώβριο, ο Ολάντ υπογράμμισε αρχικά ότι η “μάχη” για την καταπολέμηση της ανεργίας θα δοθεί “μήνα με το μήνα”. “Θα μας πάρει όσο χρόνο χρειαστεί”, πρόσθεσε, παραδεχόμενος ότι ο ίδιος “έθεσε το στόχο της ανατροπής της καμπύλης της ανεργίας και για να είμαστε πιο σαφείς, την μείωσης της ανεργίας” μέχρι το τέλος του χρόνου.
“Αυτό που έχει σημασία είναι να σταματήσει να αυξάνεται η ανεργία”, είπε ο Ολάντ. Τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία κατέγραψε νέο ρεκόρ, φτάνοντας στους 3,29 εκατομμύρια ανθρώπους.
Καθώς οι δηλώσεις αυτές, που έγιναν κατά την επίσκεψή του σε ένα προάστιο του Παρισιού, ερμηνεύτηκαν αρνητικά, ο Ολάντ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι ο στόχος παραμένει ο ίδιος. “Από τη μάχη κατά της ανεργίας θα πρέπει να περάσουμε στη μάχη για τη συνεχή μείωση του αριθμού των ανέργων και να εντείνουμε” αυτήν την προσπάθεια, είπε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι “πεπεισμένος” ότι η καμπύλη θα αντιστραφεί στα τέλη του 2013.
Η εφημερίδα Λε Μοντ από την πλευρά της διερωτήθηκε αν οι δηλώσεις αυτές ήταν μια “μεγάλη επικοινωνιακή γκάφα” ή μια “υποχώρηση” του Ολάντ, δεδομένου ότι προκάλεσαν “σύγχυση”. “Ακροβατικές ασκήσεις” και “παραμύθια και αυταπόδεικτες κοινοτοπίες” τις χαρακτήρισαν δύο βουλευτές της δεξιάς αντιπολίτευσης, οι Σεμπαστιάν Ουίγκ και Ζοφρουά Ντιντιέ, την ώρα που ο υπουργός Εργασίας Μισέλ Σαπέν προσπαθούσε να εξηγήσει στους δημοσιογράφους ότι ο στόχος μείωσης της ανεργίας “προφανώς εξακολουθεί να υφίσταται”.
Η επίτευξη του στόχου ωστόσο εντός των προκαθορισμένων χρονικών ορίων φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη καθώς καθημερινά ανακοινώνονται νέες χρεοκοπίες και κλεισίματα εταιρειών και η οικονομία συρρικνώθηκε και κατά το 3ο τρίμηνο του έτους κατά 0,1% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους θα χρειαζόταν ανάπτυξη 1,5% ώστε να ανακάμψει ο τομέας και να αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, οι διεθνείς οργανισμοί (ΟΟΣΑ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) δεν πιστεύουν ότι η ανεργία θα υποχωρήσει σύντομα στη Γαλλία αλλά αντιθέτως ότι η αύξησή της θα συνεχιστεί και το 2014. Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INSEE) θεωρεί από την πλευρά του ότι το ποσοστό της ανεργίας θα σταθεροποιηθεί γύρω στο 10,6% στα τέλη του 2013.
Στις 7 Δεκεμβρίου, όπως κάθε χρόνο, άνεργοι και υποαπασχολούμενοι θα διαδηλώσουν στο Παρίσι “για να ακουστεί η φωνή τους” και να δείξουν ότι η ανεργία “δεν αποτελεί έναν αριθμό”.