«Από το 2019, η Πολιτεία, μέσω της εθνικής διαγωνιστικής διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων, επιλέγει υποψήφιους φοιτητές και τους αποστέλλει στη Σχολή μας για να σπουδάσουν τη Γεωπονική Επιστήμη, αποκρύβοντάς τους όμως ότι εισέτι δεν έχει αποδώσει επαγγελματικά δικαιώματα με την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, καθιστώντας το πτυχίο τους άξιο μόνο για κορνίζα και χωρίς κανένα επαγγελματικό αντίκρισμα στην Ελλάδα» καταγγέλλουν.

Όπως τονίζουν, το επιτακτικό αίτημα και η διαμαρτυρία των φοιτητών μας είναι απόλυτα αιτιολογημένα, και όλοι τους διακηρύσσουν ότι επιτέλους θα πρέπει να εισακουστούν έμπρακτα. «Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο που οδηγούνται, βλέπουν τα όνειρά τους, τα χρόνια τους, το υστέρημα των οικογενειών τους και τις σπουδές τους να σπαταλούνται και ενώνουν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα για να πετύχουν αυτό που η Πολιτεία θα έπρεπε να προβλέψει και να έχει ρυθμίσει νομοθετικά εδώ και χρόνια».

Οι καθηγητές χαρακτηρίζουν πρόχειρη, βιαστική και αόριστη την τροπολογία που κατετέθηκε στη Βουλή. «Το συγκεκριμένο άρθρο αποπνέει, ακόμη και τώρα, τη διάθεση της Πολιτείας να μη δώσει καθαρή λύση στο πρόβλημα που η ίδια προκάλεσε. Είναι γραμμένο πρόχειρα και βιαστικά, διατηρώντας το διαχωρισμό σε Γεωπονικές Σχολές που αναφέρονται ονομαστικά και σε όλες τις υπόλοιπες σε σωρό, οι οποίες καλούνται αποσπασματικά και κατά μόνας να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να προβλέπει ρητές προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους, αλλά καταλήγει στην αόριστη αναφορά έκδοσης μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δημιουργώντας οφθαλμοφανή περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων. Όλα αυτά θα τα θέσουμε υπόψη της Εθνικής Αντιπροσωπείας τις επόμενες ημέρες, ώστε κανείς να μην μπορεί να επικαλεστεί εκ των υστέρων άγνοια».

Το ΤΡΡ είχε αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα. Όπως κατήγγειλαν οι φοιτητές, παρά το γεγονός ότι οι σχολές τους έχουν αναβαθμιστεί σε Πανεπιστήμια, δεν τους δίδεται η πανεπιστημιακή επάρκεια και άρα δεν έχουν καμία θέση στον δημόσιο τομέα δεδομένου ότι δεν μπορούν να γίνουν μέλη του ΓΕΩΤΕΕ. «Μας έκαναν την πανεπιστημιοποίηση, σπουδάζαμε πέντε χρόνια, για να μην έχουμε εν τέλει κανένα επαγγελματικό δικαίωμα!», ανέφεραν, ενώ για «ομηρία» τόσο του Πανεπιστημίου όσο και των φοιτητών έκανε λόγο ο Πρύτανης ΕΛΜΕΠΑ, κ. Κατσαράκης μιλώντας στο TPP.