Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά παραμένουν όσον αφορά το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο ασκός του Αιόλου φαίνεται ότι έχει ανοίξει για τα καλά στο εσωτερικό του κόμματος, και πλέον σημειώνεται ανοιχτή σύγκρουση μερίδων στελεχών του, που δεν αποκλείουν ακόμα και την πιθανότητα διάσπασης ή τριχοτόμησης, ενώ ασαφείς ακόμα είναι οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ έρχονται στο προσκήνιο νέα δημοσκοπικά στοιχεία που δίνουν στο κόμμα ιστορικά χαμηλή εκλογική επιρροή.

Ειδικότερα, προβάδισμα 6,2% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ δείχνει δημοσκόπηση της GPO. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 21,5%, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 15,3%.

Ένας πόλος αποτελείται από την τετράδα Λοβέρδου – Διαμαντοπούλου – Ραγκούση – Μόσιαλου, που προχώρησε προ ημερών στη δημιουργία της «Κίνησης για την Τέταρτη Δημοκρατία» και η οποία δεν αποκλείεται να προβεί στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκδήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ακόμα ερώτημα αποτελεί η στάση του Ευ. Βενιζέλου. Τέλος, αρχίζει να διαμορφώνεται, περί τον Χ. Καστανίδη, μια τάση «προεδρικών» στελεχών που καταγγέλει κινήσεις διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, ενώ και η αριστερή αντιπολίτευση εντός του κόμματος αρχίζει να ανασυγκροτείται.

Επανέρχεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

«Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικούς που θα σκύψουν το κεφάλι και θα εργαστούν για το αυτονόητο για να βγούμε από την κρίση και να μη χαθεί άλλη μια γενιά», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος, με άρθρο του στον ημερήσιο Τύπο, ζήτησε εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ από τη βάση, αμέσως μετά τις γιορτές.

«Χωρίς αμφιβολία το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ιδεολογικά γυμνό και πολιτικά απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει μια τέτοιου μεγέθους κρίση. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος. Οι διαδικασίες απολογισμού του κυβερνητικού έργου της διετίας πρέπει να ανοίξουν άμεσα. Ακόμα και αν η κομματική γραφειοκρατία δεν το επιθυμεί, αμέσως μετά τις γιορτές προτείνω να ανοίξουν οι διαδικασίες. Να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται από το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, σε απολογισμό, εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση και ανασύνθεση της παράταξης», σημειώνει ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Αντιδράσεις και ανοιχτή ρήξη

Το μπαράζ δημόσιων τοποθετήσεων του υπουργού Ανάπτυξης δεν έμεινε ασχολίαστο, ενώ αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα για την άσκηση πρωτοφανούς εσωκομματικής κριτικής, τόσο ως προς την ηγεσία του κόμματος όσο και σε μερίδες στελεχών.

«Δεν είναι θεμιτό να είσαι στην ηγεσία μιας πορείας και ξαφνικά να υποστηρίζεις πως δεν ήσουν”, απάντησε στον Μ. Χρυσοχοΐδη ο Χρηστος Πρωτόπαπας.

Ο βουλευτής του κόμματος Λάμπρος Μίχος εκτόξευσε βολές ευθέως κατά του Γ. Παπανδρέου: «Ο Παπανδρέου δεν μπορεί να καταντήσει το ΠΑΣΟΚ, ΕΔΗΚ και ο ίδιος να γίνει Ζίγδης. Αν ο ίδιος αποφασίσει ότι θέλει να ηγηθεί πρέπει να το κάνει υπό ορισμένους όρους και προϋποθέσεις». Πρόσθεσε επίσης πως όσο και αν φαίνεται ριζοσπαστικό ή κυνικό, δεν μπορούν όλοι όσοι είναι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουν να είναι μαζί.

Α. Λοβέρδος: Αναγκαία η δημιουργία νέου φορέα

«Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει να δουλέψει μετά τις εκλογές», είπε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε άλλους τόπους, χρόνους και χώρους», συμπλήρωσε.

Διακριτό «προεδρικό» μπλοκ στο ΠΑΣΟΚ

«Ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία όσο χρόνο χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, σε μία δύσκολη συγκυρία και για το ίδιο το κόμμα και για τη χώρα», αφήνει να εννοηθεί μερίδα στελεχών που πρόσκειται στον Γ. Παπανδρέου.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι σαφές ότι δημιουργείται μια «φιλοπαπανδρεϊκή» τάση, η οποία ασκεί κριτική στα στελέχη που διαφοροποιούνται. Αφενός θεωρεί ότι η στάση τους οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε αποδυνάμωση και διάσπαση, αφετέρου τους χρεώνει την πτώση του Παπανδρέου από «εξωθεσμικά» κέντρα, για τα οποία τα εν λόγω στελέχη λειτούργησαν ως φερέφωνα, και ότι τα ίδια αυτά κέντρα θα επιχειρήσουν σύντομα τη διάσπαση του κόμματος.

Ο αντίλογος στους προεδρικούς, που διατυπώνεται με πολλές αποχρώσεις, περίπου υποστηρίζει ότι εάν παραμείνει ο Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία και δεν διευκολύνει τις εξελίξεις, καθιστά αναπόφευκτη τη διάσπαση, καθώς δίνει αφορμή και δικαιολογία σε όσους θέλουν να αποχωρήσουν να το πράξουν με ευκολία.


Πολωτικός και ο Χάρης Καστανίδης

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος πρωτοστατεί στην κίνηση για την «ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, υπογράφοντας μαζί με άλλους βουλευτές κείμενο συμβολής στον εσωκομματικό διάλογο, αιτιολογεί την πτώση του Παπανδρέου στο γεγονός ότι αυτή ήταν η επιθυμία των τραπεζών:

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είχαμε δηλώσεις εκπροσώπων τραπεζών που έλεγαν ότι θα ήταν λάθος να πάμε πέραν της απόφασης της 21ης Ιουλίου για κούρεμα που ήταν τότε στο 20%. Άλλωστε δε και ο σημερινός πρωθυπουργός είχε εκφράσει τότε την άποψή του με ένα πολύ μεγάλο κείμενο, στο οποίο εξηγούσε γιατί δεν πρέπει να υπάρξει κούρεμα πέραν του 20%», είπε.

Σύμφωνα με τον Χάρη Καστανίδη, την αφορμή για την ανατροπή του τέως πρωθυπουργού, έδωσε το δημοψήφισμα: «Θυμάμαι λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο λυσσαλέα πολεμήθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ η ιστορία του δημοψηφίσματος και μια μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που είπαν με πολύ μεγάλη καθαρότητα στον κ. Παπανδρέου, ή θα φύγεις και θα σου δώσουμε προς ώρας ψήφο εμπιστοσύνης ή θα μείνεις και θα σε ρίξουμε», σημείωσε.

 Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει σύντομα, και αμέσως μετά θα αναγκαστούν να τοποθετηθούν όλοι.