Μπορεί πριν από τέσσερις ημέρες να ήταν εκείνος που στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων από την κυβέρνηση αναφερόταν στην «άμεση εκταμίευση» των ενισχύσεων, τουλάχιστον τις προκαταβολές για τους πολίτες των περιοχών που κάηκαν, όμως σήμερα ο ίδιος στέλνει στα τέλη του μήνα τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως οι πρώτες εκταμιεύσεις των ενισχύσεων για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές θα γίνουν «τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες», συμπληρώνοντας «το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου», προβληματίζοντας με την αναβλητική στάση της κυβέρνησης.

Ο ίδιος προτάσσει την παράλληλη διαδικασία αξιολόγησης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα κτίσματα που επλήγησαν, και σημειώνει πως το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις των περιοχών αυτών, στις οποίες, ταυτόχρονα με την αξιολόγηση, θα δοθεί και η 1η αρωγή ύψους 20% επί του τζίρου.

Παράλληλα με το παραπάνω «ξεκαθάρισμα», ο υπουργός προσθέτει πως υπάρχουν και οι αναστολές φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων, οι ενισχύσεις στους ανέργους, η μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ, η μη καταβολή του επιστρεπτέου μέρους της «επιστρεπτέας προκαταβολής» και η χρηματοδότηση των ΟΤΑ.

Ακόμα, αποφεύγοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος για το τι θα ακολουθήσει, ο Χρ. Σταϊκούρας απάντησε σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν αποζημιώσεις για αυθαίρετα κτίσματα, δηλώνοντας πως οι δηλώσεις για τις ζημιές των ακινήτων στην πλατφόρμα arogi.gov.gr συνδέονται με το έντυπο Ε9. Επομένως, ανέφερε, «τα δηλωμένα θα αποζημιωθούν. Άρα και τα αυθαίρετα με χαρακτηριστικά νομιμοποίησης».

Σημειώνεται πως κατά τη συνέντευξή του, ο Χρ. Σταϊκούρας δεν μπόρεσε να αντισταθεί και σε μία ακόμα πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας, υποστηρίζοντας πως «η εκτίμηση για άνοδο του ΑΕΠ 3,6% εφέτος είναι απολύτως εφικτή, ρεαλιστική και ίσως συντηρητική», παραθέτοντας μία σειρά από στοιχεία.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα φορολογικά έσοδα που εμφανίζονται στο 7μηνο αυξημένα κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020, στις αυξημένες κατά 27,4% ηλεκτρονικές συναλλαγές, σε σύγκριση με το 2019, και στην άνοδο που κατέγραψε η οικοδομική δραστηριότητα, κατά 42% το α’ πεντάμηνο.

Επίσης, αναφέρθηκε στις αφίξεις τουριστών, για τις οποίες υποστήριξε πως εξελίσσονται καλύτερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Ειδικότερα, ανέφερε πως στις 10 Αυγούστου οι αφίξεις εσωτερικού ήταν μειωμένες 20,4% σε σχέση με το 2019 και οι αφίξεις εξωτερικού μειωμένες κατά 36,5%. Συνολικά η μείωση ανέρχεται σε 31,7% και τα έσοδα από τις αφίξεις καλύπτουν ήδη το 70% των εσόδων το 2019.