Η σειρά FBI: International είναι δημιούργημα του θρύλου της αμερικάνικης τηλεόρασης, Dick Wolf, γνωστού από τα Law and Order (Νόμος και Τάξη) και την τριλογία του Σικάγου (PD, Fire, Law). Είναι στη β΄ σαιζόν του, μεταδίδεται από το CBS κι έχει εκατομμύρια τηλεθεατές, νόμιμους και «παράνομους».
Η σειρά στηρίζεται στην εξαγωγή των τζιμανιών στην Ευρώπη, να υπερασπίζονται τα αμερικάνικα συμφέροντα, σε συνεργασία με την Ιντερπόλ, και εδώ και κάποιο καιρό, σε όποιον την παρακολουθεί, είχε αρχίσει να γίνεται εμφανές ότι υπηρετεί και την σχετική ατζέντα, αλά Χόλιγουντ.

Ένα «ιδιαίτερο» πρόσφατο επεισόδιο, το S02E06, μας κάνει την τιμή να έχει την Κρήτη ως πίστα της πλοκής, στην οποία κεντρικό ρόλο παίζουν οι Έλληνες αναρχικοί. Οι οποίοι, όπως θα μας πει μια πρωταγωνίστρια, είναι «νέοι, μορφωμένοι και πλούσιοι» (Young, educated, affluent), και ζουν σε μία χώρα, τη δική μας, που είναι κέντρο δράσης (hotbed) των εξτρεμιστών αριστερών αναρχικών, τους οποίους «πολεμάει από τη δεκαετία του ’70» η ελληνική αστυνομία. Μάλιστα, ο …αρχηγός των αναρχικών, ο 23χρονος Πέτρος Γαζής που τον ξέρουν όλοι ως «Γρύπα» (griffin) εμφανίζεται σε μια φωτογραφία με σμόκιν να πίνει σαμπάνια μαζί με κάτι άλλους affluent.

Θύμα των φραγκάτων αναρχικών θα πέσει ένα φτωχό παιδί διαλυμένης οικογένειας, το οποίο και θα παρασύρουν στις ακόλαστες αναρχικές τους ορέξεις.
Το φτωχό παιδί είναι ο Κόντυ, ένα αμερικανάκι 16 ετών, ορφανό από πατέρα και με μητέρα τοξικομανή, κάτι σε Βασιλάκη Καΐλα των ΗΠΑ, που έρχεται στη Σούδα να μείνει με τη θεία του, αξιωματικό του αμερικανικού στρατού, γιατί δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Οι Έλληνες αναρχικοί τον βρίσκουν αθώο κι άβγαλτο και τον παρασύρουν, με τις ιδέες τους, στηριζόμενοι «στην εμπιστοσύνη και όχι στη βία» όπως θα μας εξηγήσουν – τέτοιοι απίστευτοι δολοπλόκοι, και ταυτόχρονα «βίαιοι» και «δολοφόνοι»…

Πριν το μάθουμε αυτό, όμως, ο Κόντυ φεύγει από τη βάση και πάει να τον εκπαιδεύσουν οι αναρχικοί μιας ομάδας που λέγεται Τυφών, με σήμα το γοτθικό Ταυ, με τους οποίους αποκαλύπτεται ότι είχε δεσμούς, που τους κρατούσε κρυφούς από τη θεία του. Διότι, ως γνωστόν, όλοι οι άλλοι αναρχικοί πάνε και τα λένε όλα στη θεία τους – και εσείς παιδιά, αν είστε αναρχικοί να τα λέτε όλα στη θεία σας, μην είστε σαν τον Κόντυ!

Επίσης, ο Τυφών έχει χαρακτηριστεί Τρομοκρατική Οργάνωση από το Στέητ Ντηπάρτμεντ, γιατί these guys are violent, οπότε έτσι θα είναι και δεν ασχολούμεθα παραπάνω. Προσοχή: όχι από την ελληνική κυβέρνηση, από το Στεητ Ντηπάρτμεντ, αν και στόχος τους είναι «πρεσβείες» (έτσι γενικά, θα μπορούσε να είναι και αυτή της Μαγαδασκάρης ή της Αϊτής) και «μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου».

Η θεία, λοιπόν, νομίζει ότι ο Κόντυ έχει πάει να μάθει για την αρχαιολογική σημασία της Κρήτης, αλλά τελικά αποκαλύπτεται πως το σάιτ από το οποίο δήθεν βρήκε αρχαιολόγο δάσκαλο είναι παγίδα των αναρχικών που κρύβονται πίσω από την αρχαιολογία για να παρασύρουν πτωχά πλην τίμια ανήλικα αμερικανάκια. «Έπρεπε να το καταλάβω ότι κάτι έτρεχε, μου μιλούσε για ντόπια πολιτική», θα πει η θεία όταν αρχίσει να συνειδητοποιεί τι έγινε. Εμ, αν ασχολείσαι με τοπική πολιτική κι ειδικά στην Κρήτη, αναρχικός θα είσαι, τι θα είσαι; Σαν τον Πολάκη ένα πράμμα…

Προηγουμένως, με την άφιξη των τζιμανιών στην Ελλάδα, η θεία θα μας ενημερώσει ότι «η Ελλάδα προέκτεινε κατά πέντε έτη τη στρατιωτική συμφωνία με την αμερικάνικη κυβέρνηση» και με τρεις βάσεις ακόμη, άρα είναι νομίμως και μια χαρά στη Σούδα, για να μη ξεχνιόμαστε.

Α! Οι επαφές του νεαρού με τους αναρχικούς κι όλη η κατήχηση γίνεται μέσω τσατ, από κομπιούτερ στη βιβλιοθήκη της αμερικάνικης βάσης της Σούδας – που είσαι predator να κοκκινίσεις από ντροπή! Τον σέρβερ στον οποίο τσατάρει ο Κόντυ τον λένε Μαύρη Γάτα (black cat) ― το όνομα είτε το πρότεινε σύμβουλος της παραγωγής με στοιχειώδεις γνώσεις περί του αναρχικού κινήματος, είτε το σήκωσαν από κωλόμπαρο της περιοχής της Σούδας που πηγαίνουν τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα…

Πάντως τον μικρό τον παρασύρουν σε τέτοιο βαθμό, μέσω τσατ και υπολογιστή και χωρίς σεξουαλικό υπόβαθρο – μη χαλάσει η εικόνα της αθωότητας μέχρι μαλακίας-, σε βαθμό που δέχεται να τον μαρκάρουν με καυτό σίδερο, με το Τ του Τυφώνα, ώστε να μπορέσει να μπει στην βάση ως βασανισθείς και απαχθείς: γιατί, ως γνωστόν, οι αναρχικοί αυτό κάνουν στα θύματα τους, τα μαρκάρουν σαν γελάδια στο παλιό west. Το σατανικό σχέδιο, θέλει τον σημαδεμένο «T-for-Τυφώνας» Κόντυ να το κάνει αυτό ώστε να έχει δικαίωμα να επισκεφθεί με τη θεία του το ιατρείο της βάσης και να βάλει μέσα χειροβομβίδα.

Η παρουσία της ελληνικής αστυνομίας είναι χαρακτηριστικά δεύτερη, αν και κάνει όλα τα χατήρια στους αμερικάνους – whatever you need τους λέει ο αξιωματικός που είναι έντιμος, αν και μάλλον ανίκανος, κι εδώ πρέπει να σημειώσω πως είναι και πολύ διαφορετικός από πρόσφατο φιξιόν Τούρκο ομόλογό του, στην ίδια σειρά, που παρουσιαζόταν διεφθαρμένος και σατανικός.  Α, και τον αρχηγό της ελληνικής αντιτρομοκρατικής των Χανίων τον λένε Ντίνο Μάρκοβιτς, χαρακτηριστικότατο Κρητικό ονοματεπώνυμο.

Να μην τα πολυλογώ, τον νεαρό δήθεν απαχθέντα, τον εντοπίζουν στο Κατωχώρι μαρκαρισμένο, τον αναζητούν με τζιπιές και τελικά τον βρίσκουν στα Χανιά μες στα εγκαύματα και τα αίματα και τον πάνε στη Σούδα και στο ιατρείο. Εκεί, αυτός κάνει πως δε θέλει να δουν το έγκαυμα κάτω από τη μπλούζα του, γιατί εκεί έχει κρυμμένη την (αυτοσχέδια) χειροβομβίδα που όχι μόνο την περνάει στη βάση της Σούδας αλλά την αφήνει και σε σημείο ερημικό να μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για να ανατινάξουν την πόρτα και να μπουν οι βίαιοι κι οπλισμένοι σαν αστακοί, heavily armed, αναρχικοί του Τυφώνα.

Τον Κόντυ όμως τον έχουν υποψιαστεί τα τζιμάνια και προλαβαίνουν να αντιδράσουν, και σκοτώνουν κι έναν αναρχικό που φωνάζει «Λέμε όχι στον Πόλεμο, Λέμε έξω οι Βάσεις του Θανάτου» (We say No to war, we say no to the bases of death), πριν πάει να πετάξει χειροβομβίδα. Διότι «αυτοί που αντιτίθενται στη συμφωνία [ΗΠΑ – Ελλάδας]» με την οποία «επεκτείνεται η παρουσία μας [των ΗΠΑ] στην Ελλάδα» πιστεύουν «ότι η χώρα τους μετατρέπεται σε μια τεράστια αμερικάνικη στρατιωτική βάση», μας εξηγούν. Που σα δε ντρέπονται να θεωρούν τέτοια πράμματα για τη χώρα τους!

Εν τέλει, η βάση της Σούδας σώζεται από τον αναρχικό κίνδυνο, οι πάνοπλοι αναρχικοί αφήνουν πίσω τους μόνον έναν αναίσθητο φρουρό, ενώ αυτοί χάνουν έναν δικό τους, κι οι υπόλοιποι συλλαμβάνονται, και, πλην του «σκληρού» αρχηγού που πίνει σαμπάνιες, σπάνε και ομολογούν και δίνουν και τις ευρωπαϊκές διασυνδέσεις τους. Και ο κακομοίρης ο Κόντυ πάει σε ειδικό αμερικάνικο αναμορφωτήριο να «ξεμάθει» (unlearn) ότι του μάθανε οι τυφώνες. Οσο για τη θεία του, αυτή μετά από χρόνια ξαναρχίζει το κάπνισμα.

Και κάπως έτσι εκατομμύρια Αμερικάνοι, αλλά και διεθνείς θεατές, απέκτησαν μια ρεαλιστικότατη καταγραφή της Ελληνικής πολιτικής και κινηματικής πραγματικότητας. Τόσο ρεαλιστική που θα την υπέγραφαν και πάμπολλοι Έλληνες υπουργοί, μεγαλο-δημοσιογράφοι και liberal σχολιαστές. Αν, μάλιστα, η παρούσα κυβέρνηση εκλεγεί άλλη μια τετραετία, προβλέπω ότι αυτό το επεισόδιο θα διδάσκεται στα σχολεία – ως ντοκιμαντέρ.