Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την Πέμπτη την Ουκρανία ότι θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους τοποθετώντας στρατεύματα σε κατοικημένες περιοχές κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας, σε μια έκθεση που το Κίεβο απέδωσε στη ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.

Με ανάρτησή της στο Facebook, η Πόκαλτσουκ αναφέρει ότι παραιτείται «από το τμήμα της Διεθνούς Αμνηστία στην Ουκρανία», διότι η έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 4 Αυγούστου «υπηρέτησε άθελά της τη ρωσική προπαγάνδα», ενώ άφησε αιχμές για τον τρόπο που η Οργάνωση χειρίστηκε το ζήτημα.

«Αν δεν ζεις σε μια χώρα στην οποία έχουν εισβάλει κατακτητές που την κομματιάζουν, μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι είναι να καταδικάζεις έναν στρατό που υπερασπίζεται τη χώρα του», πρόσθεσε η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουκρανία.

Την Παρασκευή, η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, διαβεβαίωσε ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης «βασίζονται σε στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών μεγάλης κλίμακας που υπόκεινται στα ίδια αυστηρά πρότυπα και διαδικασία επαλήθευσης όπως όλο το έργο της της Διεθνούς Αμνηστίας».

Η Οργάνωση κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι δημιουργεί στρατιωτικές βάσεις μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία και ότι εξαπολύει επιθέσεις από κατοικημένες περιοχές, μια τακτική που παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Λέγοντας ότι έχει «καταδικάσει ξεκάθαρα και κατηγορηματικά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», η οργάνωση είπε ότι «πιστεύουμε επίσης ότι είναι κρίσιμο να είμαστε αμερόληπτοι».