Στην κατάληψη ενός αστυνομικού τμήματος στην πόλη Σλάβιανσκ της ανατολικής Ουκρανίας, προχώρησαν ένοπλοι φιλορώσοι.
 
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ένοπλοι φορούσαν στολές παραλλαγής και δεν έχουν μέχρι στιγμή εκφράσει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα.
 
Η πόλη Σλάβιανσκ βρίσκεται στην περιοχή Ντόνετσκ 150 χλμ, από τα σύνορα με την Ρωσία.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται, υποκύπτοντας στις πιέσεις φιλορώσων διαδηλωτών.
 
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, πάνω από το αρχηγείο της αστυνομίας υψώθηκε η ρωσική σημαία και υπεστάλη η ουκρανική.

Οι φιλορώσοι διαδηλωτές συνεχίζουν την κατάληψη  των κυριότερων κυβερνητικών κτιρίων στο Ντονέτσκ ενώ στο Λουχάνσκ οι ένοπλοι αντάρτες αρνήθηκαν την πρόταση του Κιέβου να μην τους ασκηθεί δίωξη εφόσον καταθέσουν τα όπλα και φύγουν από την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας. Την ίδια ώρα η Ρωσία καλεί τις αρχές του Κιέβου να μην ασκήσουν βία στους διαδηλωτές.


Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ πρότεινε την Παρασκευή να παραχωρηθούν διευρυμένες εξουσίες στις περιφέρειες, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τους φιλορώσους αυτονομιστές που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια στις ρωσόφωνες πόλεις στα ανατολικά της χώρας.
 
Η νέα, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου υποστηρίζει ότι οι αυτονομιστές δρουν με βάση ένα σχέδιο που προωθεί το Κρεμλίνο για να διαλύσει την Ουκρανία, στο πρότυπο του σεναρίου που ακολούθησε για να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Οι διαδηλωτές στο Λουχάνσκ πήραν τα όπλα που βρήκαν μέσα στο κτήριο της υπηρεσίας ασφαλείας και πιέζουν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής τους.

Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ, από την άλλη, εξακολουθούν να προβάλουν αιτήματα για περισσότερη αυτονομία παρά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με ντόπιους αξιωματούχους και με τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ουκρανίας, τον πολυεκατομμυριούχο Ρινάτ Αχμέτοφ.
Ο Γιατσενιούκ έκανε και πάλι έκκληση στους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα τους. Οι αρχές έχουν ήδη αφήσει να λήξει ένα τελεσίγραφο που τους είχαν απευθύνει, χωρίς να κάνουν χρήση βίας για να τους εκδιώξουν από τα υπό κατάληψη κτήρια, όμως ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η υπομονή του δεν είναι απεριόριστη.

«Υπάρχει ένα όριο για όλους. Πρέπει επομένως να γίνει κάτι ώστε αυτοί που έχουν καταλάβει κτίρια και οπλοφορούν να βγουν έξω από αυτά πριν γίνει χρήση βίας.
 
Στο Λουχάνσκ πάντως, οι αυτονομιστές που αυτοαποκαλούνται «Νοτιοανατολικός Στρατός» δεν δείχνουν ότι θα υποχωρήσουν από τα αιτήματά τους.

«Ζητούμε να περάσει μέσα σε τρεις ημέρες ένας νόμος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να αναγνωριστούν οι δυνάμεις του Νοτιοανατολικού Στρατού ως στρατιωτική μονάδα», είπε ένας από τους ηγέτες τους, ο Βαλερί Μπουλάτοφ.
Στις 17 Απριλίου στη Γενεύη θα πραγματοποιηθεί η τετραμερής συνάντηση μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας-ΕΕ και ΗΠΑ για την ουκρανική κρίση και την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, όπως ανακοίνωσαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι Βρυξέλλες.
 
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι θα μεταβεί στην Ελβετία ώστε «να συνεχιστούν οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης» της κρίσης στην Ουκρανία και να βρεθεί μια διέξοδος «μέσω της διπλωματικής οδού» αναφέρεται στη λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
«Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα για να στηρίξει την Ουκρανία και να βοηθήσει το λαό της να οικοδομήσει μια σταθερή, δημοκρατική και ευημερούσα χώρα» προστίθεται στο κείμενο.
 
«Η ΕΕ συμμετέχει πλήρως στις διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και για την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης» ανακοίνωσε το γραφείο του εκπροσώπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, η οποία θα λάβει μέρος στις συνομιλίες.
 
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν προαναγγείλει τη διεξαγωγή αυτής της συνόδου, χωρίς όμως να διευκρινίσουν λεπτομέρειες για το που και το πότε.
 
Στη Γενεύη αναμένεται να παραβρεθούν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός ομόλογός του Αντρίι Ντεστσίτσα.