Νωρίτερα ο ουκρανός πρόεδρος είχε καθαιρέσει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Με ανακοίνωσή του ο Γιανουκόβιτς κήρυξε «εκεχειρία» και ανήγγειλε την επανέναρξη συνομιλιών με την αντιπολίτευση.

Είχε προηγηθεί συνάντηση με τους τρεις αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

«Οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν την εκεχειρία και την επανέναρξη συνομιλιών προκειμένου να μπει ένα τέλος στο λουτρό αίματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα» ανέφερε η προεδρία με ανακοίνωσή της.

Ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Τετάρτη απαγόρευση χορήγησης βίζας σε 20 ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας οι οποίοι θεωρούνται από την Ουάσινγκτον ως βασικοί υπεύθυνοι για την αιματοχυσία στο Κίεβο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε την “εικασία” οι κρίσεις που αναβιώνουν σε διάφορες περιοχές όπως η Ουκρανία, αλλά και η συνεχιζόμενη τραγική κατάσταση στη Συρία είναι μια αντανάκλαση των δυσχερειών που υπάρχουν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη λήξη της συνόδου κορυφής της Βόρειας Αμερικής ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διαφώνησε όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο.

«Η προσέγγισή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι να τα δούμε αυτά ως μια σκακιέρα του Ψυχρού Πολέμου πάνω στην οποία ανταγωνιζόμαστε με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ομπάμα . «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της Ουκρανίας είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις για τους ίδιους για το μέλλον τους, ότι ο λαός της Συρίας είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να φύγει μακριά από τις βόμβες και χωρίς να σκοτώνονται γυναίκες και παιδιά», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Καταδικάζοντας τη βία που προκάλεσε το θάνατο 26 ανθρώπων στο Κίεβο ο Ομπάμα αντέδρασε πολύ προσεκτικά στην ανακοίνωση της εκεχειρίας, που κηρύχτηκε την Τετάρτη μεταξύ της κυβέρνησης και των διαδηλωτών . Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι μπορεί η εκεχειρία «να κρατήσει» , αλλά τελικά η Ουκρανία θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

«Η ελπίδα μου είναι ότι μια εκεχειρία μπορεί να διατηρηθεί , αλλά (…) τελικά η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για να διασφαλίσει ότι θα στραφούν προς ένα είδος κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ακόμη και αν είναι προσωρινή, που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, έτσι ώστε να εκφραστεί σωστά η βούληση του λαού της Ουκρανίας χωρίς το χάος που έχουμε δει στους δρόμους», δήλωσε ο Ομπάμα.
Αναταραχή επικράτησε την Τετάρτη και εκτός Κιέβου, με μία γυναίκα να χάνει τη ζωή της στο Χμελνίτσκιι της δυτικής Ουκρανίας από πυρά των αρχών, κατά τη διάρκεια απόπειρας εισβολής σε κτήριο της Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Το αρχηγείο της αστυνομίας έγινε στόχος διαδηλωτών και στη δυτική πόλη του Λβιβ, όπου οι τελευταίοι ανέλαβαν τον έλεγχο αστυνομικών αυτοκινήτων, αλλά και όπλων.
Κατειλημμένο από διαδηλωτές είναι και το επαρχιακό κυβερνείο στην πόλη Ιβάνο – Φρανκίφσκ.

Ο αστυνομικός σταθμός στο Τερνοπίλ της δυτικής Ουκρανίας φέρεται να έχει καεί ολοσχερώς.
Νωρίτερα, η κρατική ασφάλεια είχε αναγγείλει εκστρατεία για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας». Ο Γιανουκόβιτς επιστράτευσε αλεξιπτωτιστές για τη φύλαξη δημοσίων κτιρίων, ενώ ερωτήματα προκάλεσε η απόφασή του να αντικαταστήσει τον αρχηγό του στρατού. Αβυσσαλέο προβάλλει πλέον το ρήγμα που απειλεί να οδηγήσει την Ουκρανία σε διχοτόμηση, ύστερα από τη «Μαύρη Τρίτη» που μετέτρεψε το κέντρο του Κιέβου σε πραγματικό πεδίο μάχης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 26 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους σ’ ένα εικοσιτετράωρο εξαιρετικά βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας. Ο εθνικός διχασμός της μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας των 46 εκατομμυρίων κατοίκων προκαλεί γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς, με την Ευρωπαϊκή Ενωση να ετοιμάζεται για την επιβολή κυρώσεων εναντίον του προέδρου Βικτόρ Γιανουκόβιτς και τη Ρωσία να καταγγέλλει την αντιπολίτευση για «απόπειρα πραξικοπήματος».
 
Yστερα από ένα σχετικά ήρεμο πρωινό, οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών ξανάρχισαν χθες το απόγευμα στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Η υπηρεσία κρατικής ασφαλείας ανακοίνωσε ότι μια εκτεταμένη «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα, ύστερα από το κύμα καταλήψεων δημοσίων κτιρίων από «ριζοσπαστικά και εξτρεμιστικά στοιχεία» της αντιπολίτευσης. Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία της ίδιας υπηρεσίας ότι οι εν λόγω «εξτρεμιστές» κατέλαβαν στρατιωτικές αποθήκες, από τις οποίες αφαίρεσαν 1.500 όπλα.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, εκ των 26 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, οι 10 ήταν αστυνομικοί – γεγονός ενδεικτικό για τη βιαιότητα των αντιδράσεων αμφοτέρων των στρατοπέδων. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι 263 διαδηλωτές και 342 αστυνομικοί νοσηλεύονται με τραύματα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από πυροβόλα όπλα. Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι στέλνει αλεξιπτωτιστές στην πρωτεύουσα με αποστολή να περιφρουρήσουν κυβερνητικά γραφεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι εν λόγω επίλεκτες δυνάμεις δεν πρόκειται να λάβουν μέρος στην καταστολή διαδηλωτών.
 
Ενώ οι προβολείς της δημοσιότητας είναι στραμμένοι στο κέντρο του Κιέβου, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς φαίνεται να χάνει τον έλεγχο στο δυτικό τμήμα της χώρας, το οποίο παραδοσιακά στρέφεται προς την Ευρώπη. Το περιφερειακό κοινοβούλιο που εδρεύει στην πόλη Λβιβ κήρυξε ανοιχτά ανταρσία εναντίον του Ουκρανού προέδρου, ανακοινώνοντας ότι «αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τις τύχες της περιοχής και του λαού της». Την εικόνα της επαναστατικής κατάστασης και του εθνικού διχασμού συμπληρώνουν οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν την προηγούμενη νύχτα σε σειρά πόλεων της δυτικής Ουκρανίας: καταλήψεις κυβερνείων, πυρπόληση αστυνομικών τμημάτων, ανάδειξη νέων τοπικών αρχών από τους εξεγερμένους. Στο Λβιβ, ύστερα από πολύωρη πολιορκία αστυνομικού τμήματος, οι στασιαστές ανάγκασαν τα όργανα της τάξης να παραδοθούν με τα χέρια ψηλά και τους αφαίρεσαν στολές και εξοπλισμό.
 
«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και προσδοκούμε από την ουκρανική κυβέρνηση να δείξει αυτοσυγκράτηση και να μην αντιμετωπίσει με βία ειρηνικούς διαδηλωτές», δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα από το Μεξικό. «Θα υπάρξουν συνέπειες αν παραβιαστεί το όριο. Σε αυτό περιλαμβάνεται η διασφάλιση ότι ο ουκρανικός στρατός δεν θα αναμειχθεί σε ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν από πολίτες».
 
Τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία θα συζητήσουν σε σημερινή, έκτακτη συνεδρίασή τους, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε. Ηδη από χθες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ- Μανουέλ Μπαρόζο προανήγγειλε ουσιαστικά την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Βικτόρ Γιανουκόβιτς, στον οποίο επιρρίπτουν τις ευθύνες για την αιματοχυσία οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών- μελών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι Φρανσουά Ολάντ και Aγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ύστερα από τη χθεσινή γαλλογερμανική σύνοδο κορυφής, στο Παρίσι. Oπως έγινε γνωστό, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, συνοδευόμενοι από τον Πολωνό ομόλογό τους, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, θα βρεθούν σήμερα στο Κίεβο, σε μια προσπάθεια μεσολάβησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εκτόνωση της κρίσης. Την επιβολή κυρώσεων στην Ουκρανία με στόχο «τη δημιουργία προϋποθέσεων για συμβιβασμό» υποστήριξε με δηλώσεις του και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.
 
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης ότι φέρουν ευθύνες γιατί «ενθάρρυναν την ουκρανική αντιπολίτευση να δράσει έξω από το πλαίσιο της νομιμότητας». Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ, επέρριψε την ευθύνη για το λουτρό αίματος εξ ολοκλήρου στους «εξτρεμιστές, που επιχείρησαν πραξικόπημα». H Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και ότι συμφώνησαν «να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή κλιμάκωσης της βίας».