Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Magnesianews.gr, γονείς, εκπαιδευτικοί και μέλη συλλόγων και συλλογικοτήτων συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου, μετά το κάλεσμα των «Νέων για το Περιβάλλον», για το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της καύσης των απορριμμάτων και της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής srf απ΄τον Δ. Βόλου.
Σημειώνεται ότι ενόψει του συλλαλητηρίου, μαθήτριες και μαθητές προχώρησαν στην κατάληψη 7 σχολείων της πόλης, δηλώνοντας την εναντίωσή τους στην καύση σκουπιδιών (1ο, 2ο, 5ο και 7ο ΓΕΛ Βόλου, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και το Μουσικό Σχολείο).
Οι «Νέοι για το Περιβάλλον» ζητούν από όλους τους πολίτες να σηκώσουν ανάστημα απέναντι στην τρομοκρατία της εταιρίας. «Καλούμε κάθε μαθητή, φοιτητή, εκπαιδευτικό, γονέα, κάθε πολίτη ο οποίος αποδέχεται την παιδεία ως μέγιστο αγαθό, να μας στηρίξει και να διεκδικήσει το αυτονόητο δικαίωμά του στην υγεία και στο αύριο. Καλούμε όλους τους πολίτες να σηκώσουν το ανάστημά τους και να αποδείξουν για μια ακόμη φορά ότι μπορεί η τρομοκρατία μιας εταιρείας να επιβάλλει τη σιωπή, αλλά η παιδεία μάς επιβάλλει την ανυπακοή.
Σε αντιδιαστολή με την πολιτική που “καίει” το μέλλον μας, εμείς θέτουμε εναλλακτική αντιπρόταση η οποία σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει τη μείωση παραγωγής σκουπιδιών, με πρώτο βήμα την άμεση απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης, την εγκατάσταση συστήματος 4 ή 5 διαφορετικών κάδων για ξεχωριστή διαλογή (χαρτί, μέταλλα, πλαστικά, γυαλί, απόβλητα κουζίνας κ.λπ.), πράσινα σημεία όπου να συγκεντρώνονται βαριά και επικίνδυνα απορρίμματα (ηλεκτρονικά, χημικά) και μικρές μονάδες συγκέντρωσης των προ-διαλεγμένων απορριμμάτων, όπου τα οργανικά θα μετατρέπονται σε λίπασμα (κομπόστ) και θα αξιοποιούνται τα ανακυκλώσιμα».
Οι συγκεντρωμένοι απαιτούν να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και σε όλη τη χώρα, να μεταφερθεί η ΑΓΕΤ έξω από την πόλη του Βόλου, να μην δημιουργηθεί εργοστάσιο παραγωγής SRF/RDF από το Δήμο Βόλου και να προχωρήσει η οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων.
Έκθεση – καταπέλτης κατά της καύσης σκουπιδιών
Σύμφωνα με έκθεση της Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που παρουσιάζει η εφημερίδα «Ταχυδρόμος», από τον Μάρτιο του 2019 έως και τον Φεβρουάριο του 2020 καταγράφηκαν συνολικά 178 ημέρες υπερβάσεων αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2,5στον Βόλο, , με τον μέσο όρο των συγκεντρώσεων ΡΜ2,5 να προσδιορίζεται στο 30,03μg/m3 σε υψηλότερα επίπεδα κατά 20,12% σε σχέση με τα ανώτατα όρια που θεσπίζει η Ελληνική Νομοθεσία και κατά 200,30% σε σχέση με τα ανώτατα όρια που θεσπίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στην ατμοσφαιρική ρύπανση συμμετέχουν ισόποσα τρεις κατηγορίες ανθρώπινης δραστηριότητας, βιομηχανία, θέρμανση/εστίαση και κυκλοφορία.
Τα επίπεδα ρύπανσης της πόλης είναι υψηλά και συνδέονται με άμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Επιβεβαιώνεται δε, σε αντίθεση με συστηματικές απόπειρες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, ότι στη ρύπανση της ατμόσφαιρας συμμετέχουν κατά ίσο ποσοστό τόσο η βιομηχανική δραστηριότητα, όσο και η θέρμανση και η εστίαση, αλλά και η κυκλοφορία των οχημάτων.
Σε ό,τι αφορά στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα στοιχεία δείχνουν ρύπανση στον Βόλο τη μισή διάρκεια του χρόνου. Ο μέσος όρος PM2,5 για την δωδεκάμηνη περίοδο από 01/03/2019 έως και 29/02/2020 ανήλθε σε 30,03 μg/m³ όταν το ετήσιο όριο PM2,5 με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι 10.00 μg/m³ και το ετήσιο όριο με βάση την Ελληνική Νομοθεσία είναι 25,00 μg/m³.
Σύμφωνα με τον κ. Σαχαρίδη, η υπέρβαση με βάση το παγκόσμιο όριο του ΠΟΥ είναι 200,30% και με βάση το όριο της Ελληνικής Νομοθεσίας είναι 20,12%!
Υπερβάσεις καταγράφονται τους έξι από τους 12 μήνες με βάση τα όρια της ελληνικής νομοθεσίας και στο σύνολο των 12 μηνών με βάση τα όρια του ΠΟΥ. Ως πιο επιβαρυμένοι μήνες εμφανίζονται ο Μάρτιος 2019 με συγκεντρώσεις 39,58 μg/m³ και 27 ημέρες υπερβάσεων, ο Απρίλιος με συγκεντρώσεις 30,96 μg/m³ και 21 ημέρες υπερβάσεων, ο Οκτώβριος με 32,12 μg/m³ και 20 ημέρες υπερβάσεων, ο Δεκέμβριος με συγκεντρώσεις 39,52 μg/m³ και 21 ημέρες υπερβάσεων, ο Ιανουάριος 2020 με συγκεντρώσεις 60,30 μg/m³ και 29 ημέρες υπερβάσεων και ο Φεβρουάριος 2020 με 37,48 μg/m³ και 23 ημέρες υπερβάσεων.
Ο αριθμός των ημερών που η μέση ημερήσια τιμή των PM2,5 ήταν πάνω από τα 25,00 μg/m3 είναι ίσος με 178 που αντιστοιχεί στο 48,68% του χρόνου. Ο μέσος όρος των υπερβάσεων αφορά σε 15 ημέρες ανά μήνα.
Άμεση σύνδεση με ιατρικά περιστατικά
Στην έρευνα καταγράφεται, σύμφωνα με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, άμεση σύνδεση των περιστατικών ρύπανσης με την αύξηση των επειγόντων περιστατικών στο Νοσοκομείο Βόλου.
Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση των επειγόντων περιστατικών στην Παιδιατρική Κλινική κατά 32,43%. Συγκεκριμένα για τις 178 ημέρες, στις οποίες καταγράφονται υπερβάσεις των ορίων αιωρούμενων σωματιδίων, στην Παιδιατρική Κλινική προσήλθαν 2.376 περιστατικά (13,35 ανά ημέρα) όταν τις υπόλοιπες ημέρες οπότε και οι συγκεντρώσεις των ΡΜ2,5 ήταν μικρότερες των ανώτατων ορίων (συνολικά 188 ημέρες) τα περιστατικά ήταν 1.895 (10,08 ανά ημέρα).
Αντίστοιχα, αύξηση καταγράφεται και στην Παθολογική Κλινική κατά 25,83% τις 178 ημέρες των υπερβάσεων. Στο σύνολο των 178 επιβαρυμένων ημερών προσήλθαν 1.133 περιστατικά (6,37 ανά ημέρα) όταν το υπόλοιπο διάστημα των 188 ημερών οπότε και οι ρύποι ήταν εντός ορίων καταγράφτηκαν 951 περιστατικά (5,06 ανά ημέρα).
Όπως τονίζει ο Κ. Γουργουλιάνης, τα αποτελέσματα της ρύπανσης είναι άμεσα στον ανθρώπινο οργανισμό και η αύξηση των περιστατικών καταγράφεται την επομένη των περιστατικών κρίσεων στην ατμόσφαιρα. «Ερευνητικά επιλέξαμε τα παιδιά, διότι είναι καθαροί οργανισμοί χωρίς νοσηρότητα. Όπως διαπιστώσαμε υπάρχει αύξηση των περιστατικών στα παιδιά, που αφορά από κρίσεις άσθματος μέχρι λοιμώξεις του αναπνευστικού», τόνισε.
Στη μελέτη προσδιορίστηκαν και οι πηγές ρύπανσης του Βόλου με βάση τη γεωγραφική τους κατανομή. Ο Βόλος δέχεται ρυπαντικά φορτία στην ατμόσφαιρα που δημιουργούνται τόσο στο εσωτερικό της πόλης και επιπλέον μεταφέρονται από πηγές ρύπανσης από βορρά, νότο, ανατολή και δύση.
Κύριες πηγές ρύπανσης μέσα στον Βόλο προσδιορίζονται η θέρμανση των νοικοκυριών, η εστίαση και η κυκλοφορία των οχημάτων. Οι ίδιες πηγές δημιουργούν ρύπανση και από τον βορρά. Εξ ανατολών οι ρύποι που μεταφέρονται αποδίδονται στη βιομηχανική δραστηριότητα, στη θέρμανση και εστίαση και στην κυκλοφορία των οχημάτων. Από το νότο ως πηγή ρύπανσης προσδιορίζεται η βιομηχανική δραστηριότητα ενώ από δύση την πόλη επιβαρύνει η βιομηχανική δραστηριότητα και η κυκλοφορία των οχημάτων.