Στο επίκεντρο της εκδήλωσης, ήταν τα 2,1 δισ. ευρώ για τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Από αυτά, μόνο 535 εκατ. ευρώ αφορούν τα προγράμματα ασύλου, μετανάστευσης και ένταξης.

Η μερίδα του λέοντος αφορά αμυντικές και παρεμφερείς δαπάνες, καθώς τα 1,4 δισ. ευρώ πηγαίνουν στην προστασία και ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, ενώ ακόμη 57 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και του κυβερνοεγκλήματος.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την απάνθρωπη φρασεολογία των προηγούμενων ετών. Υποστήριξε ότι «σύνορα υψώθηκαν επιτέλους στη θάλασσα του Αιγαίου».

Όπως είπε, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης, το Λιμενικό έσωσε «δεκάδες χιλιάδες». Την ίδια ώρα, ωστόσο, αναφέρθηκε στους τρέχοντες αριθμούς προσφύγων στις δομές της χώρας, που είναι μόλις 14.000. Η «διαφορά» μεταξύ των δύο μεγεθών γεννά ερωτηματικά για έμμεση ή και ξεκάθαρη ομολογία επαναπροωθήσεων. Και στα χερσαία σύνορα της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης είδε μεν «κατατρεγμένους» που άλλοι χρησιμοποιούν, ωστόσο υποστήριξε ότι ήταν οι «κατατρεγμένοι» που «επιχείρησαν να εισβάλουν» και σε «μεταναστευτικές εισβολές». Για την αντιμετώπιση τους, παράλληλα, παραδέχθηκε επίσης ότι χρησιμοποιήθηκαν «άτακτες» δυνάμεις, με τις ευχαριστίες προς τους «ακρίτες».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, για την πολιτική ενίσχυση του οποίου έγινε ουσιαστικά η εκδήλωση, ευχαρίστησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του. Και οι δύο συνέκριναν τα μεγέθη του 2015-2019, όταν μαινόταν ο εμφύλιος στην Συρία και τη Λιβύη, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και σε άλλες περιοχές, με τα μεγέθη του 2022, όταν μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Έτσι, εμφανίστηκαν να επαίρονται ότι πέρυσι από την Ελλάδα πέρασε μόνο το 5% των προσφύγων προς την ΕΕ, ενώ το 2015 ήταν το 75%.

Ο κ. Μηταράκης μάλιστα δήλωσε πως «η Ελλάδα χαρακτηρίζει την Τουρκία ασφαλή χώρα» για τους πρόσφυγες.

Προ ημερών η Human Rights Watch στην ετήσια έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον πλανήτη περιέγραψε την Ελλάδα του Μητσοτάκη με ιδιαίτερα μελανά χρώματα. Στην εισαγωγή στο κείμενο της οργάνωσης για την Ελλάδα, η Human Rights Watch αναφέρει ότι ενώ η χώρα μας «υποδέχτηκε δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες», την ίδια ώρα «απέτυχε να προστατεύσει τα δικαιώματα άλλων αιτούντων άσυλο και μεταναστών» και οι ελληνικές Αρχές μεταξύ άλλων έκαναν pushbacks εις βάρος προσφύγων που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη από την Τουρκία.

«Δυστυχώς, οι διώξεις 24 εθελοντών μιας ΜΚΟ έρευνας και διάσωσης, καθώς και άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο Παναγιώτης Δήμητρας, μακροχρόνιος συνεργάτης του Γραφείου μου, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η στόχευση υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατόμων που συμμετέχουν σε πράξεις αλληλεγγύης είναι τόσο ασυμβίβαστη με τις διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών και έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στο έργο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε με δηλώσεις της η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.