Με καθυστέρηση ενός μήνα ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, απάντησε στο αίτημα της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, σχετικά με τον «τίτλο σπουδών Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος του κ. Κωνσταντίνου Λούλη, Γενικού Γραμματέα Τουριστικής και Πολιτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού».

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα όταν διαπιστώθηκε, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», πως ο Κ. Λούλης είναι «διπλωματούχος της Ελβετικής Σχολής Τεχνικών Κυλινδρόμυλων», ενός δηλαδή Επαγγελματικού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης ετήσιας φοίτησης, ενώ, σύμφωνα με τον νόμο περί «επιτελικού κράτους» της κυβέρνησης, για τη θέση των γενικών γραμματέων απαιτείται πτυχίο ανώτατης σχολής.

Στην απάντηση του ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι ο διορισμός Λούλη φέρει ημερομηνία 23.7.2019 και επομένως είναι προγενέστερος του νόμου 4622/2019 για το επιτελικό κράτος, ο οποίος νόμος δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 7/8/2019, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η «Εφ.Συν». «Είναι σαφές ότι αυτός ο νόμος δεν ήταν σε ισχύ κατά τον κρίσιμο χρόνο διορισμού του κ. Λούλη», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού.

Ωστόσο, η απόφαση με υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Θεοχάρη παραπέμπει στον ν. 4369/2016, ο οποίος προβλέπει ειδική διαδικασία και αυξημένα τυπικά προσόντα για όσους προορίζονται για αυτές τις θέσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απάντηση του Θεοχάρη συνοδεύεται με «υπηρεσιακό σημείωμα» του υπουργείου Τουρισμού, στο οποίο επιβεβαιώνεται ότι «δεν έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία μας αντίγραφο πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής, του Γ. Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Κ. Λούλη».

Υποστηρικτής της χούντας ο νέος γενικός γραμματέας Τουρισμού, Κωνσταντίνος Λούλης

«Εγώ δεν είπα σε κανέναν ψέματα. Έχω τελειώσει αυτή τη σχολή. Δεν έχω κάνει αναγνώριση στο ΔΙΚΑΤΣΑ να μου πούνε τι αντιστοιχία είναι. Αυτές είναι 3 σχολές σε όλον τον κόσμο. Στην Ελβετία τη Γερμανία και το Κάνσας. Από εκεί και πέρα δε γνωρίζω αν είναι ή δεν είναι σύννομη. Ότι έχω σπουδάσει, αυτό το κατέθεσα. Δε μου χρησίμευσε η αναγνώριση στην Ελλάδα, διότι δεν ήθελα να διοριστώ. Δεν ξέρω αν δεν αρκεί αυτό το πτυχίο. Ότι είναι τυπικά θα με ρωτήσουν. Από τη σχολή μου αυτή δεν είχαμε διψήφιο αριθμό αποφοίτων. Είναι μία ειδική σχολή που πρέπει κανείς να έχει λόγο να πάει εκεί. Πρέπει να είμαστε 8 σε όλη τη χώρα», είχε δηλώσει ο Λούλης στις 9 Ιουνίου στο TheNewspaper.gr.

«Μετά την κυνική παραδοχή του γενικού γραμματέα Τουρισμού ότι δεν διαθέτει αναγνωρισμένο πτυχίο, όπως προβλέπει η νομοθεσία, περιμένουμε από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να μας εξηγήσει πόσο άριστες είναι οι επιλογές του στο “επιτελικό” κράτος. Αφού πρώτα, φυσικά, ζητήσει την παραίτησή του κ. Λούλη, κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει ήδη από τότε που αποκαλύφθηκε ότι υμνούσε τη Χούντα των συνταγματαρχών» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ στις 9 Ιουνίου.