
Το επί 17 χρόνια υπό κατασκευή με δημόσιο χρήμα μετρό της Θεσσαλονίκης, περνά στα χέρια ιδιωτών για 11 χρόνια έναντι 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Η υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα, θα πραγματοποιηθεί στις 4/10, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον διαγωνισμό για τη λειτουργία και συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης κέρδισε το ιταλογαλλικό σχήμα THEMA που αποτελείται από την ιταλική εταιρεία δημοσίων συγκοινωνιών του Μιλάνου ATM και τη γαλλική EGIS.
Το έργο θα παραδοθεί στους ιδιώτες για 11 χρόνια έναντι 250 εκατομμυρίων ευρώ. Άγνωστο παραμένει το πότε θα λειτουργήσει.
Για να μπορέσει να λειτουργήσει το Μετρό Θεσσαλονίκης, θα πρέπει ο ανάδοχος να προσλάβει προσωπικό, να το εκπαιδεύσει και να αναλάβει από την Ελληνικό Μετρό το δίκτυο που περιλαμβάνει την βασική γραμμή Ν.Σ.Σταθμός-Νέα Ελβετία και την επέκταση προς Καλαμριά (25ης Μαρτίου-Μίκρα).
H χρηματοδότηση για την εκτέλεση της σύμβασης αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του αναδόχου ενώ η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. έχει υποχρέωση να καταβάλει στους ιδιώτες ως συμβατικό τίμημα το 100% των πληρωμών διαθεσιμότητας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.
(Β)ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ (ή ως μελόδραμα) http://hypnovatis.blogspot.com/2014/08/blog-post.html
"Μας λένε Γραικούς, γιατί και το Έλληνες πολύ μας πέφτει."
Φαίνεται, να λησμονείς, αγαπητή Λαμπρινή, ότι το όνομα "έλλην" ήταν απαγορευμένο απο την Εκκλησία! Ηδη, περ. 1500 χρόνια πριν το "21". Απο την εποχή του Μ. Κωνσταντίνου.
Θυμίζω, τις "Νεαρές" (νόμους) του Ιουστινιανού "κατά Ελλήνων και Ελληνιζόντων" , όπου και μονο η αναφορά του ονόματος ετιμωρείτο με βασανιστήρια, η δε αναφορά σε αρχαίους συγγραφείς και η "ελληνική ζωή" "δια μεταλλικών στοιχέιων", όπου, άν δεν πέθαινες, έμενες παράλυτος για όλη σου τη ζωή.
Θυμίζω επίσης, ότι την ελλαδική επικράτεια οι Βυζαντινοί την είχαν για πέταμα, λόγω του ειδωλολατρικού παρελθόντος της) και όπου έστελναν για πλιάτσικο όλους τους μισθοφόρους, όταν αδυνατούσαν να τους πληρώσουν.
(Θυμάσθε, το 2004, που η κυβέρνηση της Καταλωνίας επισκεύασε με δικά της έξοδα ένα μοναστήρι στο Αγιο Ορος, που είχαν ρημάξει οι τρομεροί Καταλανοί μισθοφόροι τον Μεσαίωνα?).
Και, ξαφνικά, όλοι αυτοί στον ελλαδικό χώρο, που ζούσαν σε αυτες τις πολυφυλετικές αυτοκρατορίες (Βυζαντιο και Οθωμανούς), θυμήθηκαν, έπειτα απο 1500 χρόνια το 21, ότι ήταν "έλληνες"!
Όσο για τη λέξη Γραικός,την επέβαλε η τότε ενιαία Εκκλησία,όταν επέβαλε και τη χριστιανική θρησκεία στην τότε ενιαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία,γιατί η λέξη Έλληνας είχε γίνει συνώνυμη του πολυθεϊστή "ειδωλολάτρη",καθώς το ονόμασε υποτιμητικά ο χριστιανισμός.
"Στο Σύνταγμα της Επιδαύρου ορίζουμε σαφώς πως «Όσοι αυτόχθονες κάτοικοι της Επικράτειας της Ελλάδος πιστεύουσι εις Χριστόν, εισίν Έλληνες»"
Αυτός ο ορισμός για τον "έλληνα", ήδη ξεπερασμένος στην εποχή του, πρέπει να είναι, ότι πιό γελοίο υπάρχει στα παγκόσμια χρονικά. Η έννοια του "πολίτη" (citoyen) ούτε που υπάρχει σε κάποιο σκεπτικό. (Αλλη μία απόδειξη, ότι αστική τάξη δεν υπήρξε ποτέ στην ελλάδα, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της Δύσης (που είχα αναφέρει στο παλαιότερο άρθρο σου για τα "200 χρόνια")).
Φαντάζομαι διάλογο λίγο μετά την "επανάσταση", όταν αποφάσιζαν, ποιός θα μεινει στη χώρα ως έλληνας:
Έλα δώ ρε μπαγάσα Τούρκογλου. Πιστεύεις εις Χριστόν ορέ?
Ναι.
Μέινε ορέ. Είσαι έλληνας!
έλα δώ Σωκράτη. Πιστεύεις εις Χριστόν?
Όχι. Πιστεύω στον Δία
Πάρε τον πούλο άθλιε ειδωλολάτρη. Ανθέλληνα!!!
Τα χαρακτηριστικά που ανέφερες είναι ένας κατάλογος που συμπεριλαμβάνει ό,τι πετάει, ό,τι κολυμπάει κι ό,τι περπατάει. Θα πρέπει να κάνουμε κάποιες βασικές διακρίσεις στους όρους που χρησιμοποιούμε. Εσύ αντιλαμβάνεσαι τη Νεωτερικότητα συνολικά ως ένα αστικό σχέδιο. Η Νεωτερικότητα είναι μια ιστορική περίοδος με πολλά και αντιφατικά μεταξύ τους επεισόδια. Δεν είναι το σχέδιο της αστικής τάξης. Η αστική τάξη συνδιαμορφώθηκε εντός της νεωτερικότητας, δεν προέκυψε η νεωτερικότητα από μια έτοιμη εκ προοιμίου αστική τάξη. Εσύ δεν κάνεις καμία διάκριση στους όρους. Η αστική τάξη υπήρχε εντός πολλών περιοχών στον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε όλες αυτές τις περιοχές οι εκάστοτε αστικές τάξεις θα πρέπει να μοιράζονται έναν εξαντλητικό κατάλογο από χαρακτηριστικά που τα συναντάμε στην Ευρώπη σε ένα βάθος τριών-τεσσάρων αιώνων. Οι αστικές τάξεις, όπως και ο καπιταλισμός, διαμορφώνονται σύμφωνα με τα ιστορικά καθορισμένα συμφραζόμενά τους. Στην Ελλάδα αλλά και στη διασπορά διαμορφώνεται αστική τάξη η οποία επικοινωνεί με όλη την οθωμανική επικράτεια, που κι αυτή με τη σειρά της διατηρεί οικονομικές μορφές οργάνωσης κι ανταλλαγής από το Βυζάντιο. Οι αστικές τάξεις και ο καπιταλισμός ως σύστημα πάντοτε καταστρέφει προηγούμενες μορφές οργάνωσεις, αλλά και εντάσσει παλιότερες μορφές παραγωγής και οργάνωσης στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.
Όταν θέλουμε να ορίσουμε κάτι πρέπει να το περιορίσουμε. Δεν μπορεί να οριστεί κάτι με έναν εξαντλητικό κατάλογο που περιλαμβάνει καλλιτεχνικά κινήματα, θεολογικές μεταστροφές, οικονομικά ρεύματα, φιλοσοφικά ρεύματα, επιστημονικά ρεύματα, κοινωνικά ρεύματα, πολιτικά ρεύματα και χίλια δυο άλλα που μετακινούνται μέσα σε ένα διάστημα τριών, τεσσάρων ή και περισσότερων αιώνων. Ορίζω σημαίνει περιορίζω. Ένας κατάλογος που κυμαίνεται σε ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί δεν είναι ορισμός. Είναι περιγραφή κατά το δοκούν. Όταν ορίζουμε πρέπει να διακρίνουμε το πιο σημαντικόστοιχείο διαφοροποίησης, την πιο απλή σχέση στη νπαραγωγή που μπορεί να παρουσιάσει τη λειτορυγία μιας τάξης. Όχι να λέμε για το Ροκοκό. Η αστική τάξη στην Ελλάδα είναι διαμορφωμένη από καιρό. Υπήρχαν περιοχές που είχαν μεγαλύτερη σε μέγεθος αστική τάξη; Φυσικά. Λίγες. Υπήρχαν περιοχές που η αστικοποίηση είχε πιο γρήγορο και πρωτοποριακό χαρακτήρα; Φυσικά! Αυτό είναι διαφορετική συζήτηση όμως. Αστική τάξη συναντάμε διάχυτα σε πολλές περιοχές του κόσμου κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι επαναστάσεις δεν προέρχονται από έναν παίχτη, είναι συνισταμένη δυνάμεων. Η πλειονότητα των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο ήταν εντός της θεοκρατικής αντλιληψης, ήταν αμόρφωτοι, δεν είχαν καμία ιδέα από τα επιστημονικά και καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής. Όμως οι επαναστάσεις είναι κινήσεις μαζών. Δε χρειάζεται να ξέρουν όλοι τον Βολταίρο ή να αρέσουν οι ιδέες του Άνταμ Σμιθ. Καμία επανάσταση δεν έγινε επειδή όλοι είχαν τις ίδιες ιδέες. Οι επαναστάσεις εντός τους έχουν την ποικιλομορφία και τον εσωτερικό ανταγωνισμό.
"Το θέμα της ελληνικότητας για μας, το λαό αυτού του τόπου, δεν έχει ποτέ να κάνει με καθαρότητες αίματος και τα τοιαύτα."
Είχε όμως να κάνει με την "ελληνική" παιδεία, όπως έλεγε και ο Ισοκράτης. ΚΑι αυτή η "παιδέια", που προσανατολιζόταν στα εγκόσμια, πόρω απείχε απο την βυζαντινοχριστιανική, που την ενδιέφερε αποκλειστικά το Επέκεινα!
Αρα?
"Βυζάντιο και Βυζαντινή Αυτοκρατορία ονομάσανε την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κάτι γερμαναράδες ιστορικοί το 1700+,..."
Και πολύ σωστά έπραξαν, καθώς, δεν είχε σχέση το αρχαιοελληνικό πνεύμα με αυτό του χριστιανισμού. Το ένα αναφερόταν στον παρόντα κόσμο, το άλλο σε έναν άλλο, κάπου αλλού, που κανείς δεν είχε δεί, κάπου στον ουρανό.
Θεώρησαν δε, ότι συνέχεια του αρχαιοελληνικού πνεύματος ήσαν αυτοί, καο ότι η αυτοκρατορία μεταδόθηκε απο τους Ελληνες (μέσω των Ρωμαίων) στους Γερμανούς ("translatio imperii") (έχει να κάνει και με την Π. Διαθήκη, το όνειρο του Ναβουχοδονοσωρα με τα 4 ράιχ (τον γίγαντα με κεφάλι απο χρυσό και πόδια απο πηλό, (αυτο, που είχε πεί κάποτε ο Παγκαλος για τη Γερμανία δεν ήταν τυχαίο)), να μην μπω τωρα σε λεπτομερειες)
Λολ, έλεος, τι άλλη βλακεία θα διαβάσω εδώ μέσα!
Η Λαμπρινή Θωμά συνεχίζει το σερί εθνικιστικής ανοησίας.
Ετσι είναι...ποτέ μα ποτέ η ελληνικότητα δεν είχε σχέση με τον φυλετισμό ή την καθαρότητα του αίματος...αυτά είναι δυτικά μισάνθρωπα καρκινώματα που δυστυχώς έχουν κάνει μετάσταση και στην ελλάδα. Είναι καταθλιπτικό να συνειδητοποιείς ότι το 19ο αιώνα οι έλληνες δεν αυτοπροσδιορίζονταν από την (υποτιθέμενη) φυλετική καταγωγή και το κάνουν τον 21ο. Μεγάλο ρόλο έπαιξε φυσικά όχι μόνο η προσκόλληση στη δύση και η εθελοδουλία των πολιτικών ελίτ, αλλά και το φαντασιακό που δόμησε η δύση για την αρχαία ελλάδα (με ελάχιστη επαφή με την ιστορική πραγματικότητα) με το οποίο οι νεοέλληνες πρέπει πάση θυσία να συμμορφώνονται αλλιώς θεωρούνται υπάνθρωποι, υπανάπτυκτοι βαλκάνιοι κλπ.
Ούτε όμως η "ελληνικότητα" είχε σχέση με την λατρεία του Επέκεινα, όπως στην χριστιανική θρησκεία. Ο "άλλος κόσμος" κειτόταν στα υπόγεια της γής και όχι ψηλά.
Δικέ μου, αυτοί έπρεπε να το κάνουν αυτό με την συνέχεια του αίματος, ώστε να μπορέσουν να ενωθούν. Το άιμα ήταν το εργαλείο, η συγκολλητική ουσία.
Εδω τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά στον αρχαίο κόσμο με το μοντέλο πόλης-κράτους! Δεν τους ενδιέφερε να γίνουν κράτος (το οποίο θεωρούσαν και βαρβαρική πατέντα)!
Υπάρχει εξαρχής η τάση της φυλετικής καθαρότητας. Ο Α. Υψηλάντης μιλά για «ασιανά σπέρματα» που πρέπει να εξαφανιστούν. Η εθνική συγκρότηση ακολουθούσε τις τάσεις της αποικιοκρατίας. Η καθαρότητα βρίσκονταν σε αντιδιαστολή με τους μουσουλμάνους και τους εβραίους. Η θρησκευτική συγκρότηση των μιλλέτ συγχωνεύτηκε με τις ιδέες της λευκής-δυτικής ανωτερότητας.
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο αγαπητή Λαμπρινή. Είναι γνωστό ότι ο όρος Βυζάντιο είναι τεχνητός όρος φτιαγμένος από τους ιστορικούς. Αν δει κανείς χάρτες, ακόμη και του 18ου αιώνα (πριν την ίδρυση του Ελληνικού κράτους) η περιοχή αναφέρεται σαν Ρωμανία. Και το γνωστό δημοτικό τραγούδι κλαέι για τη Ρωμανία που "πέρασεν" και που "επάρθεν".
Προσωπική εμπειρία: πριν 4-5 χρόνια είμασταν οικογενειακώς στην Πόλη και πήραμε ένα καραβάκι για μια ξενάγηση στο Βόσπορο. Ο ξεναγός δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη Βυζάντιο. Όλο για "Eastern Roman Empire" μιλούσε. Δεν ξέρω αν έχει πολιτικές προεκτάσεις ή έχουν επίσημες οδηγίες να μη αναφέρουν τη λέξη Βυζάντιο.
Επιτέλους! Αρχίζει να αναδύεται η ιστορική αλήθεια. Μπράβο για το άρθρο.
Που την είδες εσύ την "αλήθεια"? Τουλάχιστον οι παλιοί αριστεροί υποστηριζαν πολύ σωστά, ότι η σημερινή ελλάδα είναι το αποτέλεσμα των τελευταίων αιώνων. Στους σημερινούς γιαλαντζί αριστερούς έχει επικρατήσει ο εθνικισμός.
Γιαυτο λέω συνέχεια, η αριστερά ξεπουλήθηκε και υποτάχθηκε παντελώς (καθώς βέβαια, τα αφηγήματα της είχαν ήδη σιγήσει απο την 10ετία του 1970).