“Η παραίτηση της μοναδικής παθολόγου του νοσοκομείου Λήμνου κ. Βουτσά, και του ενός εκ των δύο αναισθησιολόγων κ.Σταυρόπουλου, οδηγεί στην πλήρη αποδυνάμωση του νοσοκομείου. Είναι προφανής η αδυναμία παροχής δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας στο νησί όταν στο νοσοκομείο δεν υπηρετεί παθολόγος, και υπηρετεί ένας αναισθησιολόγος κι ένας μόνιμος χειρουργός (λίγο προ της συνταξιοδοτήσεως).
Είναι σαφές ότι οι υπηρετούντες γιατροί, σε όποια ειδικότητα κι αν ανήκουν και όσοι αγροτικοί κι αν έρθουν λόγω της αλλαγής του νομικού πλαισίου, δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα κενά αυτά.
Οι επιπτώσεις της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής (κατάργηση κινήτρων για παραμεθόριο, μείωση μισθών ιατρών, υποχρηματοδότηση, κοκ), οι συνέπειες διοικητικών δυσλειτουργιών (τέσσερις παραιτήσεις ιατρών σε διάστημα εννιά μηνών, επανειλημμένες κινητοποιήσεις για να πραγματοποιηθούν τα αυτονόητα, εντάσεις κι αντεγκλήσεις, κοκ) δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τους «σοβαρούς προσωπικούς λόγους» των παραιτήσεων. Άλλωστε τι πιο σοβαρό και πιο προσωπικό από τα παραπάνω!
Η κατάσταση έχει φτάσει πια στο απροχώρητο. Η υποστελέχωση, η αποδυνάμωση και η ιδιωτικοποίηση τομέων του νοσοκομείου εκτός από κυβερνητική πολιτική είναι πια καθημερινή πραγματικότητα. Ούτε τα καλά οικονομικά στοιχεία, ούτε τα ανώνυμα blogs, ούτε τα ευχολόγια είναι αυτά που απασχολούν τους ασθενείς.
Η πραγματικότητα είναι μία: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός!».
Η άμεση προκήρυξη μονίμων θέσεων ιατρών ΕΣΥ για το νοσοκομείο είναι μονόδρομος. Η πρόσληψη δύο μονίμων παθολόγων, δύο χειρουργών και δύο αναισθησιολόγων είναι η ελάχιστη συνθήκη για να λειτουργήσει το νοσοκομείο.
Το κυριότερο είναι όμως η συνειδητοποίηση ότι το δημόσιο σύστημα παροχής υγείας στο νησί μας αφορά όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά. Οποιαδήποτε παραίτηση γιατρού από το δημόσιο νοσοκομείο συνιστά παραίτηση από το δικαίωμα στην ελεύθερη και δωρεάν παροχή υγείας σε ΕΜΑΣ.
Μας αφορά όλους. Αφορά την υγεία μας, τη ζωή μας, το μέλλον μας. Εκτός κι αν αποφασίσαμε να παραιτηθούμε κι από αυτά.
Οπότε ας τα ιδιωτικοποιήσουμε όλα!”.