Την παραίτησή της στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, υπέβαλε σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται κυρίως «υπό το φως των εξελίξεων που συνδέονται με την επίθεση κατά της Γάζας».

Όπως σημείωσε, υπάρχουν «προσπάθειες να καταστεί η [Παλαιστινιακή Αρχή] μια διοικητική αρχή και αρχή ασφαλείας χωρίς πολιτική επιρροή και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να ενσαρκώσει το κράτος στη γη της Παλαιστίνης, παρά την κατοχή».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι παραιτείται ώστε να επιτραπεί η δημιουργία σχήματος ευρείας συναίνεσης μεταξύ των Παλαιστινίων, σχετικά με τις πολιτικές ρυθμίσεις μετά τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, τα σχόλια του Στάγεχ έρχονται καθώς η πίεση των ΗΠΑ αυξάνεται στον Αμπάς για να αναδιατάξει την Παλαιστινιακή Αρχή και να αρχίσει τις εργασίες για μια πολιτική δομή που μπορεί να κυβερνήσει ένα παλαιστινιακό κράτος μετά τον πόλεμο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρουσίασε στο συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης του, το σχέδιό του για τον έλεγχο της Γάζας, μετά την «εξάλειψη της Χαμάς», το οποίο προβλέπει τη διοίκηση από τον ισραηλινό στρατό όλης της παραθαλάσσιας περιοχής της Λωρίδας, και προτείνει να υπάρξει συνεργασία με τοπικούς αξιωματούχους, ενώ αποκλείει και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Επιπλέον, οι Ισραηλινοί βουλευτές υποστήριξαν την απόρριψη του Νετανιάχου σε οποιασδήποτε «μονομερή» αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους. «Η Κνέσετ τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία κατά της προσπάθειας να μας επιβληθεί η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, το οποίο όχι μόνο δεν θα φέρει ειρήνη, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο το κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο Νετανιάχου.