Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, καταδίκασε με έντονο τρόπο την επέμβαση του Ισραήλ εναντίον του πλοίου Madleen, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

«Η απαράδεκτη επέμβαση του Ισραήλ στο Madleen […] είναι ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ της τραγωδίας που εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος, τονίζοντας ότι το πλοίο δεν αποτελούσε απειλή, αλλά μια «αναγκαία πράξη αλληλεγγύης», η οποία παρεμποδίστηκε με «όπλα και αυταρχισμό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε ότι «η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός δεν είναι τρομοκρατία», ενώ έκανε λόγο για «σιωπή συνενοχής» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, καλώντας σε άμεση δράση και αλλαγή στάσης.

Υπενθύμισε ότι ο ίδιος και το κόμμα του είχαν ζητήσει την ελεύθερη διέλευση του Madleen, και ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό.

Παράλληλα, παρουσίασε τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Γάζα:

Άμεσος τερματισμός της γενοκτονίας και επίτευξη εκεχειρίας.

Δημιουργία τριγώνου ανθρωπιστικής βοήθειας με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ελλάδα για τη διοργάνωση διεθνούς Διάσκεψης της ΕΕ με χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Προώθηση της επίλυσης του Παλαιστινιακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τα σύνορα του 1967.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Η απαράδεκτη επέμβαση του Ισραήλ στο Madleen, στο πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην χειμαζόμενη Γάζα, είναι ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ της τραγωδίας που εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή.
Το Madleen δεν ήταν απειλή. Ήταν μια αναγκαία πράξη αλληλεγγύης. Κι όμως, αντιμετωπίστηκε με όπλα και αυταρχισμό.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός δεν είναι τρομοκρατία.
Αντίθετα, η σιωπή είναι συνενοχή στο έγκλημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εγώ προσωπικά είχαμε ζητήσει την ελεύθερη διέλευση του πλοίου προς τη Γάζα. Και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στην ίδια κατεύθυνση.
Σε αντίθεση με την αφωνία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, έχουμε προτείνει δημόσια και στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Παλαιστίνη:
Να σταματήσει άμεσα η γενοκτονία και να επιτευχθεί εκεχειρία.
Να δημιουργηθεί ένα τρίγωνο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και υπό την αιγίδα της ΕΕ.
Να αναλάβει η Ελλάδα την πρωτοβουλία διεθνούς Διάσκεψης Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.
Να δρομολογηθεί η επίλυση του Παλαιστινιακού με βάση την απόφαση του ΟΗΕ και τα σύνορα του 1967.