
Τα μέλη της συλλογικότητας φώναξαν συνθήματα και πέταξαν τρικάκια, καταγγέλλοντας συνθήκες γαλέρας για τους εργαζομένους.
Τα μέλη της συλλογικότητας φώναξαν συνθήματα και πέταξαν τρικάκια, καταγγέλλοντας συνθήκες γαλέρας για τους εργαζομένους.
Ο ιδιοκτήτης των Jumbo, Απόστολος Βακάκης, που πέρσι πρότεινε απασχόληση των εργαζομένων επτά ημέρες την εβδομάδα ασταμάτητα και 12ωρες βάρδιες συνεχίζει με την ανοχή των κυβερνώντων να επιστρατεύει αντεργατικούς κανονισμούς, όπως κατήγγειλε ο ΣΕΑ. Έγινε λόγος για νέο κανονισμό εργασίας που εγκρίθηκε και δίνει το δικαίωμα στην διοίκηση να μετακινεί τους εργαζόμενους όποτε και όταν θέλει ανά την Ελληνική Επικράτεια! «Παράλληλα, προβλέπει ότι το διάλειμμα (ακόμα και την αλλαγή ρούχων) το …δουλεύεις, ότι το ωράριο εργασίας και οι άδειες είναι «λάστιχο» και ορίζονται από την εργοδοσία σύμφωνα με τις …ανάγκες (κέρδη) της εταιρείας! Μάλιστα, πέφτουν και «τιμωρίες» που προβλέπουν αφαίρεση μισθού!»
έχει καταλάβει κάποιος πως έφτασαν φαστφουντάδικα, σουβλατζίδικα και ντελιβεράδες να κρέμονται από τα @@@@..δι@ της efood και της wolt, όπως και ποια τελικά η χρησιμότητά τους ως "ενδιάμεσοι" ενώ ήταν και είναι ξεκάθαρα αεριτζήδες;;
Όλος ο κόσμος έχει καταλάβει αγαπητέ, εκτός από την αριστερά που έχει ένα θέμα στην κατανόηση της αγοράς γενικότερα.
Η αγορά δεν αποδέχεται άχρηστους κρίκους στην αλυσίδα της, εκτός βέβαια αν τους έχει επιβάλει το κράτος (π.χ. συνδικαλιστές).
Άρα η efood ή η wolt και κάθε παρόμοια εταιρεία προσθέτουν κάτι γιατί αλλιώς δεν θα υπήρχαν. Δεν υποχρεούται κανείς να παραγγείλει μέσω αυτών των πλατφορμών. Μπορείς ελεύθερα να παραγγείλεις τηλεφωνικά σε κάθε κατάστημα που έχει υπηρεσία παράδοσης στον χώρο, μπορείς να πας να τα πάρεις μόνος σου, μπορείς να κάνεις ότι θέλεις.
Επίσης το κάθε κατάστημα είναι ελεύθερο να μπει στην πλατφόρμα ή να μην μπει.
Άρα δεν υπάρχει στην περίπτωση μας ένας άχρηστος ενδιάμεσος, αλλά ένα χρήσιμο κομμάτι της αλυσίδας της αγοράς που παρέχει στον καταναλωτή εύρος επιλογών και ευκολία.
Από την άλλη παρέχει και στον επαγγελματία μέγιστη κάλυψη της περιοχής που διανέμει, πρόσβαση στον καταναλωτή , μείωση ή μηδενισμός του κόστους διατήρησης δικής τους υπηρεσίας ντελιβερι, αλλά απαλλαγή και από την καθημερινή ενασχόληση με την διαχείριση του δικού του ντελιβερι. Φαντάσου πόση δουλειά γλυτώνει ο επαγγελματίας μόνο και μόνο από την διαχείριση του προσωπικού του. Όχι αυτός ήρθε, όχι αυτός δεν ήρθε, αυτός χτύπησε, αυτός είναι αγενής, αυτός παραιτήθηκε βρες άλλον, έχεις δουλειά τους πληρώνεις δεν έχει δουλειά τους πληρώνεις..... Με την συνεργασία με την πλατφόρμα όλο αυτό εξαφανίζεται.
Φυσικά εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι η αγορά μας δεν είναι απόλυτα ελεύθερη, το κράτος επεμβαίνει με πολλούς τρόπους σε αυτή. Οπότε αν υπάρχει κάποιος εξωγενής παράγοντας στην γιγάντωση του φαινομένου των πλατφορμών αυτών, τότε αυτός μπορεί να είναι μόνο το κράτος.
Πως; Η σχέση πελάτη - επαγγελματία είναι σχετικά ελεύθερη, αλλά η σχέση υπαλλήλου και εργοδότη δεν είναι, ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος. Υπάρχουν περιορισμοί στον τρόπο εργασίας, στην φύση της εργασιακής σχέσης και στο κόστος της εργασίας, που ορίζονται από το κράτος.
Όλα αυτά (καλά ή κακά δεν το εξετάζουμε) δημιουργούν ένα όριο τζίρου κάτω από το οποίο κανείς δεν μπορεί να προσλάβει υπάλληλο για μια υπηρεσία που θέλει να προσφέρει.
Δηλαδή αν εγώ έχω 50 παραγγελίες την ημέρα δεν μπορώ να έχω ντελιβερα γιατί δεν με συμφέρει, αλλά ούτε μπορώ να τον έχω τις 5 μέρες τον μήνα που έχω 200 παραγγελίες, γιατί το κράτος δεν μου το επιτρέπει.
Εδώ στην ουσία το κράτος δημιουργεί τον χώρο και τον λόγο της ύπαρξης των πλατφορμών αυτών. Γιατί έρχονται αυτές στον επαγγελματία και του λένε πως αυτοί θα του παρέχουν το αγοραστικό κοινό του ντελιβερι στο οποίο αλλιώς δεν θα είχε πρόσβαση λόγω των νόμων που διέπουν την αγορά εργασίας.
Στην Αθηνα στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθει η συγκεντρωση στη γωνια Λεωφορο Αλεξανδρας και Κηφισιας, ενω θα ακολουθησει μοτοπορεια. Το μεσημερι η συγκεντρωση εχει να κανει με την καταθεση των αιτηματων