Παρέμβαση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την αστυνομική βαρβαρότητα κατά Δημοσιογράφων στην Ελλάδα
«Η αστυνομική βαρβαρότητα υπονομεύει την Ελευθερία του Τύπου και δεν μπορεί να γίνει νέα κανονικότητα» αναφέρουν μεταξύ άλλων σε μία από τις δύο αναρτήσεις στις οποίες προχώρησαν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα την Τρίτη, παίρνοντας θέση για τις πρόσφατες εικόνες αστυνομικής καταστολής κατά φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα την περασμένη Παρασκευή.
Από τα χημικά, τα γκλομπ και τις ασπίδες που χρησιμοποιήσαν κατά των πολιτών που βρέθηκαν στη συγκέντρωση, αλλά ακόμα και κατά περαστικών, δεν γλίτωσαν οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ που βρέθηκαν στο σημείο για να καλύψουν δημοσιογραφικά το γεγονός.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης των αστυνομικών κατά των συγκεντρωμένων, στράφηκαν και κατά των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν εκεί χτυπώντας τους και ψεκάζοντάς τους με χημικά. Μάλιστα, έπειτα από την συγκέντρωση, περίπου 15 από αυτούς βρέθηκαν στη ΓΑΔΑ για να καταθέσουν μήνυση για την αστυνομική βαρβαρότητα σε βάρος τους, με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας να εκδίδει και σχετική ανακοίνωση – καταγγελία.
«Η ΕΦΕ μαζί με την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και την υποστήριξη της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής βίας κατά εργαζομένων του Τύπου. Επτά (7) τραυματίες αυτή τη φορά, από απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά συναδέλφων μέσα στο κέντρο της Αθήνας» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση, με την οποία επισυνάπτεται και σχετικό οπτικό υλικό (το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε πατώντας εδώ).
«Ποια είναι η «ποιότητα» του δημοσίου διαλόγου όταν οι εργαζόμενοι του τύπου δέχονται συνεχώς επιθέσεις και τρομοκρατούνται από τα ένστολα όργανα του κράτους; Μπορεί και πρέπει να δοθεί εντολή να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Μπορεί και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τους ένστολους που προφανώς βλέπουν τους φωτορεπόρτερ ως “θήραμα” σε ένα παιχνίδι άκρως επικίνδυνο για την δημοκρατία» ανέφεραν ακόμα στην ανακοίνωσή τους οι φωτορεπόρτερ, καταδικάζοντας τις πρακτικές που έχουν γίνει συνήθεια.
Αυτή η φυσουνιά προηγήθηκε της επίθεσης με χημικά, σπρωξίματα και ασπίδες σε ένα *διακριτό* γκρουπ δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ με κάμερες, κράνη και μάσκες.
Η επίθεση της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν απόλυτα στοχευμένη σε ανθρώπους του τύπου. pic.twitter.com/0ylYCCkiAG
— Savvas Karmaniolas (@savvaskarma) February 26, 2021
«Οι φωτορεπόρτερ θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο δρόμο και στην καρδιά των γεγονότων, θα συνεχίσουμε να είμαστε “τα μάτια του κόσμου” όσες προσπάθειες και αν γίνονται για το αντίθετο!» διαμήνυσαν, κλείνοντας την ανακοίνωσή τους.
«Τουλάχιστον επτά φωτορεπόρτερ τραυματίστηκαν την Παρασκευή από την αστυνομία, ενώ κάλυπταν διαδήλωση στην Αθήνα για την υποστήριξη του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, καταδικασμένου τρομοκράτη. Με απογοήτευση, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ζητούν την διερεύνηση της αστυνομικής βίας» γράφει στην πρώτη της ανάρτηση η οργάνωση για την Ελευθερία του Τύπου, συνοδεύοντάς την από μία δεύτερη, ακόμα πιο λεπτομερή για τα γεγονότα.
«Οι φωτορεπόρτερ δέχθηκαν χημικά και ξυλοκοπήθηκαν με γκλομπ και ασπίδες, σε μια απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας. Η αστυνομική βαρβαρότητα υπονομεύει την Ελευθερία του Τύπου και δεν μπορεί να γίνει η νέα κανονικότητα» αναφέρεται στη δεύτερη ανάρτηση του RSF.
The photoreporters were tear-gassed and beaten with batons and shields in an unprovoked attack by the police. The #PoliceBrutality undermines #PressFreedom and may not become a new normal!
— RSF in English (@RSF_en) March 2, 2021
Αυτή ήταν η δεύτερη παρέμβαση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για τη στοχοποίηση δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στη χώρα μας σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, καθώς στις 5 Φεβρουαρίου, η οργάνωση είχε διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψη και κράτηση του φωτορεπόρτερ του Documento, Μάριου Ραφαήλ Μπίκου παρότι αυτός είχε δημοσιογραφική διαπίστευση, με την ελληνική αστυνομία να διαψεύδει αργότερα τη σύλληψη, υποστηρίζοντας πως ο φωτορεπόρτερ δεν είχε τα σχετικά έγγραφα.
#Greece: While covering a political rally in #Athens on Wednesday, @documentonews photojournalist Mario-Raphael Biko was arrested and detained by the police for 1 hour with no reason, despite showing his press credentials. pic.twitter.com/PQfkRgxySb
— RSF in English (@RSF_en) February 5, 2021
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου, η χώρα μας έρχεται στην 65η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται ψηλότερα μόνο από την Ουγγαρία του Ορμπάν, την Μάλτα και τη Βουλγαρία.