«Πάρτυ» τρομοκράτησης και αστυνομικής αυθαιρεσίας στα στενά της Κυψέλης
Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης επικαλούνται αστυνομικές πηγές που μεταφέρει ο συστημικός τύπος πίσω από το όργιο αστυνομικής καταστολής έναντι ατόμων νεαρής ηλικίας που βρίσκονταν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου τα ξημερώματα του Σαββάτου. Μάλιστα, άλλα ΜΜΕ κάνουν λόγο για «μαχαίρωμα» κάποιου και άλλα για απόπειρα ληστείας, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες αρχές κανένα από τα παραπάνω σενάρια, ενώ όλα αναφέρονται και στον «συνωστισμό» της πλατείας, για άλλους στο πλαίσιο «πάρτυ», για άλλους στο πλαίσιο «συγκέντρωσης αντιεξουσιαστών», χωρίς το παραμικρό περαιτέρω στοιχείο. Σημειώνεται πάντως πως για τα όσα αναφέρουν τα παραπάνω ΜΜΕ, αλλά και για όσα θα διαβάσετε παρακάτω, η αστυνομία δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση, ενώ την ιστοσελίδα της κοσμεί μία ανακοίνωση για τους τυπικούς ελέγχους που γίνονται σε όλη τη χώρα, καταγράφοντας δέκα παραβάσεις στην Αττική.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι βρίσκονταν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου το βράδυ της Παρασκευής, εκεί όπου συγκεντρώνεται νεολαία μετά την άρση των περιορισμών μετακίνησης, αλλά και όσοι κατοικούν στα γύρω στενά της Κυψέλης είδαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, διμοιρίες των ΜΑΤ, δεκάδες δικάβαλα μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ (πρώην ΔΕΛΤΑ) και άνδρες της ΟΠΚΕ να επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή, κυνηγώντας κόσμο, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, χτυπώντας και επιτιθέμενοι σε αρκετούς από όσους βρέθηκαν στο πέρασμά τους.
Σύμφωνα με πλήθος μαρτυριών, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου βρισκόταν αρκετός κόσμος από νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, πράγματι περί τα 200 άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας, καθήμενοι στα παγκάκια και περιμετρικά της πλατείας. Ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, σβήνουν τα φώτα της πλατείας, και κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στο σκοτάδι άνδρες των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΡΑΣΗ, εφορμώντας σε όσους βρίσκονταν εκεί, χτυπώντας τους και πετώντας δακρυγόνα.
«Κατάσταση τρέλας» στην Κυψέλη με έφοδο ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ στην πλατεία
Στη συνέχεια, ο κόσμος τρομοκρατήθηκε και διαλύθηκε, τρέχοντας δεξιά και αριστερά. Χαρακτηριστική η μαρτυρία στο TPP για ένα ζευγάρι που έτρεξε να κρυφτεί μέσα σε ένα περίπτερο, καθώς λίγες στιγμές νωρίτερα ένας αστυνομικός χτύπησε την κοπέλα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα αυτό να ανοίξει και εκείνη να αιμορραγεί.
Η συνέχεια ήταν αντίστοιχης έντασης, καθώς ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας προέβησαν σε γενικευμένο πογκρόμ στους γύρω δρόμους, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μαρτυρίες περιγράφουν σκηνικά βιαιότητας μέχρι και σε γειτονιές που βρίσκονται δέκα λεπτά από την πλατεία Αγ. Γεωργίου όπου έγινε αρχικά η έφοδος της αστυνομίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως για όλα τα παραπάνω, αλλά και για τα σκηνικά που έχουν καταγραφεί σε πλήθος βίντεο καθώς η πλειοψηφία του συγκεντρωμένου κόσμου ήταν νεαρής ηλικίας, ενώ η εκτεταμένη ένταση έβγαλε πολύ κόσμο στα μπαλκόνια του, το Αθηναϊκό Πρακτορείο αρκέστηκε στην παρακάτω είδηση, με την πλειοψηφία των συστημικών ΜΜΕ να την μεταφέρουν αυτολεξεί:
«Σε 37 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 5 μετατράπηκαν σε συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία τα ξημερώματα, στην Κυψέλη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, λίγο μετά τη 1:00, άγνωστος τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση και ισχυρίστηκε ότι τον μαχαίρωσαν και τον λήστεψαν άγνωστοι στην Κυψέλη.
Στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί που δέχθηκαν επίθεση από άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια, έσπευσαν στο σημείο διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες, σύμφωνα με την Αστυνομία, δέχθηκαν επίθεση, με πέτρες και μπουκάλια, από περίπου 250 άτομα. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών στην προσπάθειά τους να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους.
Σημειώνεται, ότι η ηρεμία στην περιοχή αποκαταστάθηκε λίγο πριν από τις 3:00 τα ξημερώματα»
Δείτε το βίντεο στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί αρκετά ντοκουμέντα από την επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον όσων πολιτών βρέθηκαν στους δρόμους της περιοχής αργά το βράδυ της Παρασκευής:
Σημειώνεται πως την Παρασκευή, για το ζήτημα των πλατειών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αρκέστηκε να δηλώσει: «Η ΕΛ.ΑΣ. θα είναι κοντά στους πολίτες και πάλι, όπως ήταν αυτούς τους δυο μήνες, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του καθενός, με φιλική διάθεση, με συμβουλές, έτσι ώστε όλοι μαζί να περάσουμε και το δεύτερο βήμα, μέχρις ότου τελικώς να μπορέσουμε να εξαφανίσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό του κορονοϊού»
Ξύλο, «προσαγωγές» και τραμπουκισμός
Επιχείρηση της αστυνομίας «στο σωρό» περιγράφουν την ίδια ώρα πλήθος μαρτυριών αυτόπτων μαρτύρων, αλλά και ανθρώπων που έπεσαν θύματα της αστυνομικής βίας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η αστυνομία προχώρησε σε 37 προσαγωγές, εκ των οποίων οι πέντε μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των προσαγωγών σε πάνω από 40.
Όπως περιγράφει ένα από τα θύματα της επιχείρησης τρομοκράτησης της αστυνομίας στο TPP, λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου, και ενώ τα πράγματα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου ήταν ήσυχα και η αστυνομία δεν είχε κάνει την εμφάνισή της, έκλεισαν ξαφνικά τα φώτα, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εμφανίστηκαν άνδρες των ΜΑΤ και μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ πετώντας κρότου λάμψης και δακρυγόνα μέσα στον κόσμο που καθόταν στην πλατεία.
Τα βίντεο που έχουν έρθει στη δημοσιότητα καταγράφουν αυτήν ακριβώς την επιθετικότητα των ανδρών της αστυνομίας, αλλά και την στοχοποίηση οποιουδήποτε βρισκόταν εκείνες τις ώρες στο σημείο. Μάλιστα, σε αυτό που ακολουθεί, φαίνεται μία κοπέλα που επιχειρεί να περάσει τον δρόμο ενώ η αστυνομία έχει ακινητοποιήσει τουλάχιστον πέντε άτομα στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να προσαγάγουν και αυτήν:
https://www.facebook.com/ThePressProject/videos/631800267413897/
Αποτέλεσμα της ξαφνικής αυτής έντασης στην πλατεία, ο κόσμος να αρχίσει να τρέχει πανικόβλητος, με την αστυνομία να επιδίδεται σε ανθρωποκυνηγητό στους γύρω δρόμους, χτυπώντας και προχωρώντας στην προσαγωγή όσων συναντούσε στο πέρασμά της.
«Ήμουν δίπλα στην πλατεία Αγ.Γεωργίου στις 1μιση, 2 παρά. Λίγο πιο άκρη επί της οδούς Επτανήσου. Καθόμουν για 2 ώρες στην πλατεία χωρίς να αντιληφθώ το παραμικρό. Δεν υπήρχε καμία παρουσία αστυνομίας. Κάποια στιγμή κλείνουν τα φώτα και μετά από 10 δευτερόλεπτα έρχονται από παντού ΜΑΤ και μηχανάκια και πέφτουν κρότου λάμψης και δακρυγόνα μέσα στο ψαχνό. Λόγω και τη χωροταξίας ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος μέσα σε αυτούς και εγώ. Από Επτανήσου και προς τα πάνω περιμένανε ΜΑΤαδες και μας βαρούσανε ασύστολα. Με χτυπήσανε αλλά κατάφερα να φύγω» περιγράφει στο TPP ένας από τους νεαρούς που βρίσκονταν στην πλατεία για τουλάχιστον δύο ώρες μέχρι να πραγματοποιηθεί η εισβολή της αστυνομίας.
«Στο δρόμο για το σπίτι μου, όταν ήμουν στην οδό Κυψελής, περνάνε 20 μηχανάκια ΔΕΛΤΑ από δίπλα μου. Σταματάνε κάποιοι με βρίζουν, με δέρνουν και μου βάζουν tire up στα χέρια. Μου κάνουν προσαγωγή στο ΑΤ Κυψέλης. Εκεί μας κράτησαν κάποιες ώρες και μας άφησαν» περιγράφει ακόμα η ίδια πηγή στο TPP, ενώ αξίζει να τονισθεί πως «ούτε κατάθεση μας πήραν ούτε τίποτα γιατί προφανώς δεν υπήρχε καμία κατηγορία», αφήνοντάς τους στη συνέχεια να φύγουν.
Μάλιστα, ο ίδιος πολίτης αποστέλλει και φωτογραφίες από τα τραύματα που του προκάλεσαν κατά την προσαγωγή, ενώ δηλώνει πως επιφυλλάσσεται να κινηθεί νομικά:
Σύμφωνα με άλλη καταγγελία στο TPP, η ίδια κατάσταση έλαβε χώρα σε αρκετά σημεία των γύρω δρόμων της περιοχής, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να επιτίθενται σε όσους συναντούσαν, προσαγάγωντας αρκετούς εξ αυτών, και μάλιστα με συμβατικά αυτοκίνητα, χωρίς διακριτικά.
«Δίπλα στην Αγ. Ζώνης μια ομάδα ΔΕΛΤΑ είχε πιάσει τρία παιδιά και τους είχε περάσει χειροπέδες. Σε έναν εξ αυτών είχε κατέβει και το παντελόνι […] Μετά από λίγο ήρθε ένα συμβατικό αυτοκίνητο και όχι περιπολικό, και τους πήρε. Και τους τρεις στο πίσω κάθισμα. Προφανώς της ασφάλειας» όπως αναφέρει άλλη πηγή του TPP. Ίδιο σκηνικό και στη συμβολή των οδών Δροσοπούλου και Τήνου, όπου είχαν πιάσει δύο άνδρες και μία γυναίκα, όπου μάλιστα βρέθηκαν δύο δικηγόροι, και παρότι επέδειξαν την δικηγορική τους ταυτότητα, η αστυνομία δεν τους επέτρεψαν να επικοινωνήσουν με τους συλληφθέντες, με έναν αστυνομικό να περιορίζεται να απαντήσει στις αιτιάσεις τους πως «τους πιάσαμε για επεισόδια».
Ένας άλλος κάτοικος της περιοχής περιγράφει και εκείνος τις στιγμές της επίθεσης της αστυνομίας: «Κυνηγήσανε και δείρανε πολίτες. Σβήσανε τα φώτα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Ρίξανε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης μέσα στα στενά της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής της Ελλάδας. Κάτοικοι τραυματίστηκαν. Έξω από το παλιό μου σχολείο, στην γωνία Κεφαλληνίας & Κυψέλης, τραβήξανε παιδιά έξω απ’ τα σπίτια τους, τους φορέσανε χειροπέδες και τα βάλανε μέσα στην κλούβα. Βίαιες προσαγωγές γίνανε και μπροστά από τη δημοτική αγορά της Κυψέλης, στην Φωκίωνος Νέγρη, και σε πολλά άλλα σημεία».
Μαρτυρία της φίλης ενός από τους συλληφθέντες μεταφέρει και το News247, περιγράφοντας πως:
«Ήμασταν στο σπίτι μας, στη διασταύρωση Παξών με Σπετσών στην Κυψέλη και βλέπαμε μια σειρά στην τηλεόραση. Περίπου στις 2 ακούσαμε φασαρία. Ο φίλος μου κατέβηκε στον δρόμο να δει τι γίνεται. Ήταν με τις πυτζάμες, έβαλε ένα παντελόνι, παπούτσια και βγήκε. Εγώ με έναν ακόμη φίλο μας βγήκαμε στο μπαλκόνι για να δούμε τι συμβαίνει. Δεν τον είδαμε Βλέπαμε τον κόσμο από κάτω και Αστυνομία. Φώναζαν όλοι και καταλαβαίναμε ότι έγιναν συλλήψεις και προσαγωγές. Εμείς δεν μπορούσαμε να δούμε πού πήγε. Περίπου στις 2 και 20 με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι τον έχουν συλλάβει και ότι έχει μαζί του ταυτότητα. Βγήκαμε και πήγαμε στη ΓΑΔΑ και στο ΑΤ Κυψέλης προσπαθώντας να δούμε που τον έχουν πάει. Τελικά, παρουσία δικηγόρου τον βρήκαμε στο ΑΤ Κυψέλης. Είδαμε ότι έτρεχαν αίματα από το κεφάλι του όπου τον είχαν χτυπήσει, είχαν σπάσει τρία δόντια του και είχε μώλωπες στον λαιμό του».
Την συντονισμένη επιχείρηση κατατρομοκράτησης των συγκεντρωμένων κατοίκων περιγράφει ακόμα μία μαρτυρία στα κοινωνικά δίκτυα, καταλήγοντας στο ερώτημα «Υπάρχει όριο ανάμεσα στην προσοχή για το κοινό καλό και την αυθαιρεσία;».
«Για δέκα λεπτά δεν ξημερώθηκα στη ΓΑΔΑ. Χθες βγήκα για βόλτα με 5 φίλες/ους. Καθίσαμε στην Φωκίωνος Νέγρη, εκεί βρήκαμε ένα μέρος στον πεζόδρομο μακριά από άλλους ανθρώπους και με χώρο για να κρατάμε τις αποστάσεις. Αλλά πού να ξέρουμε εμείς, μόνο 2 γιατρούς είχε η παρέα. Με το που έφυγα έπιασαν τα υπόλοιπα παιδιά τα πήγαν ΓΑΔΑ, χωρίς κάποια εξήγηση και τους φέρανε άλλους 15, χωρίς καμία προστασία για τον ιό. Το χειρότερο στην δυστοπία που ζούμε είναι ότι αυτό θα σας φανεί λογικό και θα βιαστείτε να πείτε ότι έφταιγαν. Αλλά όχι. Πέραν του ότι δεν παρανόμησαν, που ελπίζω να σημαίνει ακόμα κάτι σε αυτόν τον τόπο, δηλαδή να υπάρχει ακόμα ένα φίλτρο της αστυνομικής πρακτικής μέσω του νόμου, έστω και στη θεωρία, δεν βρίσκονταν και σε επικίνδυνες συνθήκες. Αυτό που έγινε είναι ότι μέσα στο πάρτυ της αστυνομίας στην πλατεία Αγ. Γεωργίου η ισχυρή σύσταση για νυχτερινή κυκλοφορία μετατράπηκε σε νόμο απαγόρευσης σε ακτίνα 2 χλμ στην περιοχή. Άνθρωποι που άραζαν παραδίπλα προστατευμένοι βρέθηκαν προσηγμένοι σε απόσταση αναπνοής με άλλα 20 άτομα για τρεις ώρες. Υπάρχει όριο ανάμεσα στην προσοχή για το κοινό καλό και την αυθαιρεσία;»
Σκηνικό έντασης και έξω από τη ΓΑΔΑ
Μετά από το όργιο αστυνομικής βίας και τις δεκάδες προσαγωγές, λίγες δεκάδες συγγενείς και φίλοι των προσαχθέντων συγκεντρώθηκαν έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με την αστυνομία κάνει άμεσα αισθητή την παρουσία της, να κινείται εναντίον τους για να τους απωθήσει, με κλωτσιές και βρισιές. Μάλιστα, χαρακτηριστική η περίπτωση ενός έξαλλου αστυνομικού που εμφανίζεται στο βίντεο να κλωτσάει γυναίκα που του φωνάζει πως «είμαστε άοπλοι, γιατί μας διώχνετε, αφήστε τους».
Μετά τα χθεσινοβραδiνά επεισόδια, συλλογικότητες και κάτοικοι της Κυψέλης προχώρησαν σε κάλεσμα για πορεία στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, για το απόγευμα του Σαββάτου, στις 19.00.