«Να πάρουμε μάθημα από αυτό το πάθημα» ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ενώ δεν παρέθεσε κανένα μετρήσιμο μέγεθος ή επιδημιολογικό δείκτη για να δικαιολογήσει την απόφαση για επιβολή lockdown στη Μύκονο και την άρση του εντός ολίγων ημερών. «Η κατάσταση βελτιώνεται όταν ευαισθητοποιούμαστε», αρκέστηκε να πει, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι τα μέτρα πάρθηκαν για επικοινωνιακούς λόγους.

«Πέραν της διασκέδασης, σε προορισμούς όπως η Μύκονος ή η Πάρος π.χ., βασικός παράγοντας είναι η χρήση της μάσκας, στα στενά αυτών των πανέμορφων νησιών. Πας πάρα πολύ αργά, συνωστίζεσαι με πάρα πολύ κόσμο. Αν δεν φοράς τη μάσκα, είναι σαν να είσαι μέσα σε κλαμπ. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους, όπου υπάρχει συνωστισμός πρέπει να φοράμε μάσκα, μπορούμε να το κάνουμε ανέξοδα. Πράγματι ήταν ισχυρός ο συμβολισμός, εντός και εκτός Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε μάλιστα πως «εφόσον αυτό οδήγησε σε μία κάμψη στο τουριστικό ρεύμα σε μία ναυαρχίδα του τουρισμού μας όπως είναι η Μύκονος, είναι στο χέρι μας να πάρουμε μάθημα από αυτό το πάθημα και να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα χωρίς πισωγυρίσματα. Αυτό είναι το μήνυμα που θα εκπέμψει η κυβέρνηση όταν ανακοινώσει τις περαιτέρω ενέργειές της» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στο «να μην υπάρξει χαλάρωση στον προγραμματισμό ραντεβού ή ακυρώσεις μέσα στον Αύγουστο. Είναι ένα δύσκολο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε», χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. «Μέχρι τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη θα έχουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας» εκτίμησε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως μόλις λίγα 24ωρα χρειάστηκε να περάσουν από την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο το περασμένο Σάββατο, για να δοθούν στη δημοσιότητα «διαρροές» για την άρση των μέτρων, πριν καν από την ημερομηνία μέχρι την οποία επιβλήθηκαν. «Δεν υπάρχουν ακυρώσεις στην Μύκονο, αυτό πρέπει να το πούμε», την ώρα που το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δωμάτια καραντίνας και στη Μύκονο, με διορία μόλις 13 ώρες.

Επισημαίνεται πως θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει τα μέτρα του τοπικού lockdown στη Μύκονο με τους επιχειρηματίες να προειδοποιούν πως πολλοί ακυρώνουν τις διακοπές τους κι αυτό σημαίνει «ένα οριστικό τέλος» για τους ίδιους. Σχολιάζοντας το αντίκτυπο των μέτρων στον τουρισμό του νησιού στην εκπομπή «Από τις έξι» τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος των επιχειρήσεων εστίασης τόνισε: «Οι άνθρωποι που έχουν περάσει ένα δύσκολο χειμώνα θέλουν να διασκεδάσουν. Δεν μπορούν να δεχτούν ότι ήρθαν στη Μύκονο που είναι ένα νησί διασκέδασης και πρέπει να είναι σε ένα νησί σιωπητηρίου και στη μία ώρα να πηγαίνουν για ύπνο. Πολλοί ακυρώνουν τις διακοπές τους και για τον Αύγουστο. Αν παραμείνουν τα μέτρα αυτά, είναι οριστικό τέλος για εμάς».

«Ζητάμε τη βοήθεια της Πολιτείας. Να έρθουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ, τα οποία να μπορούν να διενεργήσουν χιλιάδες τεστ. Θα βοηθήσουμε εμείς στη διαμονή τους. Να αγοράσουμε τα τεστ για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω», δήλωσε στην ΕΡΤ τη Δευτέρα ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, γγ του Σωματείου Επιχειρηματιών Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου. «Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, γιατί η Μύκονος είναι νησί διασκέδασης. Δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι θα υπάρχει Μύκονος χωρίς μουσική. Υπάρχουν πολλές ακυρώσεις και άμεσες και για το υπόλοιπο του καλοκαιριού», πρόσθεσε.