Τις προηγούμενες ημέρες, ακροδεξιοί από τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σουηδία βρέθηκαν στην Ελλάδα με προορισμό τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς η ένταση με την Τουρκία τα μετέτρεψε σε πόλο έλξης για εκμετάλλευση. Όπως ανέφερε ρεπορτάζ του TPP, ταξίδι με προορισμό τον Έβρο πραγματοποίησε ο ηγέτης του αυστριακού ακροδεξιού κόμματος IBÖ (Identitarian Movement of Austria), Μάρτιν Σέλνερ, μαζί με αρκετούς ομοϊδεάτες του.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον ναζί «ακτιβιστή» Μάρτιν Σέλνερ, αρχηγό του αυστριακού IBÖ, το οποίο περιγράφεται στο wikipedia ως ένα μόρφωμα που μεταξύ άλλων «αντιτίθεται στον φιλελευθερισμό, τον διεθνισμό, το Ισλάμ, τον Ισλαμισμό, την πολυπολιτισμικότητα», ενώ έχει συνδεθεί επανειλημμένως με ναζιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις.

Στις φωτογραφίες που δημοσίευσε, ο ίδιος και άλλα μέλη του «Identity Movement», κρατούν σημαίες της Ελλάδας, της Αυστρίας και μία με το σπαρτιάτικο Λάμδα, καθώς και ένα πανό που γράφει «Απαγορεύεται. Δεν θα κάνετε την Ευρώπη σπίτι σας». Σημειώνεται πως το «Identity Movement» του Σέλνερ, εμφανίζεται να βρίσκεται κοντά στο εθνικιστικό «Κόμμα της Ελευθερίας», με το οποίο βρέθηκε στην κυβέρνηση ο Αυστριακός Σεμπάστιαν Κουρτς.

Την Παρασκευή, δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρθηκε σε «μυστική έρευνα για τον εντοπισμό Ευρωπαίων ακροδεξιών», επιβεβαιώνοντας τη δράση τους εντός των συνόρων, και υποστηρίζοντας πως αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας τους εντόπισαν και τους συνέστησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Μάλιστα, ο Σέλνερ ανέβασε φωτογραφία του από την Αυστρία, όπου φέρεται να επέστρεψε.

Σε αντίθεση με τον Σέλνερ, κάποιοι ομοϊδεάτες του κατάφεραν να ταξιδέψουν στη Λέσβο, όπου το πρωί της Παρασκευής κάτοικοι τους επιφύλαξαν «θερμή υποδοχή», καθώς εμφανίστηκαν στην αγορά του νησιού, προσποιούμενοι τους ρεπόρτερ τραβώντας τα πάντα και σημειώνοντας «Ήρθαμε να κάνουμε ρεπορτάζ για να δείξουμε και την πλευρά του Έλληνα».

Απόβαση και «καλωσόρισμα» Γερμανών νεοναζί στη Λέσβο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσία τους δημιούργησε αναστάτωση σε μερίδα κατοίκων ενώ, όπως μεταφέρει η εφημερίδα «Πολιτικά», όταν βρέθηκαν σε κεντρικό δρόμο του νησιού, δημιουργήθηκε συμπλοκή, απομακρύνθηκαν βίαια, ενώ ενός εξ αυτών άνοιξε το κεφάλι μετά από επίθεση από άγνωστο. Μάλιστα, όπως μεταφέρει το stonisi.gr, οι γερμανοί νεοναζί φέρονται να φώναζαν: «Θα σας κάνουμε ό,τι σας κάναμε στα Καλάβρυτα»- προφανώς αναφερόμενοι στη 13η Δεκέμβρη του 1943 και στη μαζικότερη σφαγή αμάχων από τις δυνάμεις κατοχής των Ναζί στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, δύο Γερμανοί και δύο Αυστριακοί προσήλθαν το μεσημέρι της Παρασκευής στην αστυνομία, καταγγέλλοντας πως δέχθηκαν επίθεση «από ομάδα επτά κουκουλοφόρων οι οποίοι τους χτύπησαν». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «οι τέσσερις δήλωσαν δημοσιογράφοι πατριωτικού περιοδικού», δίχως να μπορούν να το αποδείξουν.

Την ίδια ώρα, ο Σουηδός Τζίμι Όκεσσον, ηγέτης του κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες», που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη χώρα μας με προορισμό τον Έβρο, εμφανίζεται να πέρασε στην πλευρά της Τουρκίας, όπου  επιχείρησε να μοιράσει  φυλλάδια που αναφέρουν «Η Σουηδία είναι γεμάτη» σε πρόσφυγες και μετανάστες. Εκεί, σύμφωνα με τον σουηδικό Τύπο, συνελήφθη και έπειτα απελάθηκε από τη χώρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα φυλλάδια ανέφεραν «Η Σουηδία είναι γεμάτη. Μην έρθετε σε εμάς! Δεν μπορούμε να σας δώσουμε χρήματα ή να σας παράσχουμε στέγαση. Συγγνώμη για αυτό το μήνυμα», ενώ στην υπογραφή αναφερόταν «Ο λαός της Σουηδίας, Σουηδοί Δημοκράτες».