Στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίσθηκε να έρθουν στη Βουλή τρία  νομοσχέδια, ένα για το «μίνι» φορολογικό, ένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ένα για τις διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και λοιπά θέματα.

Ειδικότερα για το τελευταίο, η πλευρά του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να εμπεριέχει ένα άρθρο για κάθε μέτρο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να τοποθετηθούν. 
Η Χ.Τρικούπη προτείνει να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο και η μείωση των φορολογικών προστίμων, ώστε «να γίνει ακόμη πιο εμφανές το θετικό του πρόσημο».

Πολυνομοσχέδιο

Η συμφωνία με την τρόικα θα κατατεθεί προς «κατεπείγουσα» ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα με την μορφή πολυνομοσχεδίου που δεν θα περιέχει μόνο ένα άρθρο.

 
Σ΄αυτή τη θέση κατέληξαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη δίωρη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι, με το επιχείρημα ότι η συμφωνία «είναι καλή» και δεν πρέπει  να υπερισχύσει το πολιτικό κόστος που θα επιφέρει μία κίνηση «όλα σε ένα».

Επιτροπή αναζητεί δικαιούχους

 
Ομάδα εργασίας από στελέχη των δύο κυβερνητικών εταίρων θα επεξεργασθούν τα άρθρα και, κυρίως , θα  οριστικοποιήσουν τους αποδέκτες του κοινωνικού μερίσματος. 
 
Δηλαδή, ποιοι έχουν λαμβάνειν από τα 520 εκατ ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς, πέραν των χαμηλοσυνταξιούχων και των ενστόλων, γίνεται προσπάθεια να διευρυνθεί η δεξαμενή και με άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως μακροχρόνια άνεργοι ή ανασφάλιστοι.
 
Την ομάδα εργασίας αποτελούν ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου (ο οποίος «εκπροσωπούσε» το Μαξίμου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα), ο Πάνος Τσακλόγλου (επικεφαλής του ΣΟΕ), Βασίλης Κεγκέρογλου (υφυπουργός Εργασίας) και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κουτρουμάνης και Χρήστος Πρωτόπαππας.

Προεκλογικά στους ένστολους


Στις 9 Μαΐου θα καταβληθεί σε 64.065 ένστολους εφάπαξ το επίδομα αλληλεγγύης από το κοινωνικό μέρισμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. 
 
Ως εισοδηματικό όριο για τους δικαιούχους του επιδόματος καθορίζονται τα 1.500 ευρώ στις ακαθάριστες τακτικές αποδοχές, χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα.
 
Ειδικότερα, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών οι ένστολοι που θα λάβουν το εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης ανέρχονται σε 64.065 άτομα.
 
Από αυτούς οι 26.525 είναι αστυνομικοί, 2.315 λιμενικοί, 1.480 από το Πυροσβεστικό Σώμα και 33.745 του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
 
Ως εισοδηματικό όριο για τους δικαιούχους του επιδόματος καθορίζονται τα 1.500 ευρώ στις ακαθάριστες τακτικές αποδοχές, χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα. 
 
Το επίδομα θα δοθεί, εφάπαξ χωρίς κρατήσεις και φόρους, με βάσει το μηνιαίο εισόδημα που είχαν τον Ιανουάριο του 2014. 
 
Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές αυτές μειώνονται κατά 3,9% φέτος, ενώ έχουν ήδη μειωθεί κατά 1,1% πέρυσι.

Πόσο πλεόνασμα θα μοιραστεί
 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα ίσως να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, η εξαγγελία του κ. Σαμαρά ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει με μορφή κοινωνικού μερίσματος μόλις 500 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι το «κοινωνικό μέρισμα» από το πλεόνασμα δεν ξεπερνά ούτε το 17%, επισημαίνει σήμερα η «Ελευθεροτυπία».

 
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, αν και έσπευσε να ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ξέχασε να αναφέρει ότι η κυβέρνησή του δεσμεύτηκε στην τρόικα ότι το 1 δισ. ευρώ που θα επιστρέψει αναδρομικά στους ενστόλους, μετά την απόφαση του ΣτΕ, θα προέλθει από νέα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι.

Προς αποχώρηση ο Χαρακοπουλος

Αποφασισμένος για την…μεγάλη έξοδο από την κυβέρνηση εμφανίζεται σύμφωνα με «απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του Βήματος» ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου και να δημιουργήσει μια «μίνι κρίση».
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και τρόικας όσον αφορά το καθεστώς για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος, είναι αρνητική και φέρεται έτοιμος να εγκαταλείψει το κυβερνητικό σχήμα.
 
Ο Λαρισαίος πολιτικός, πιστός στα όσα έχει πει εδώ και πολλούς μήνες, θεωρεί ότι τα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα θα επιδεινώσουν την κατάσταση για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και άρα δεν μπορεί να δεχθεί μια τέτοια συμφωνία.
 
«Θα περιμένω να τελειώσει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την Παρασκευή και μετά θα τοποθετηθώ» λέει μονότονα στους συνομιλητές του και επιμένει ότι θα παραμείνει συνεπής με τις θέσεις του, οι οποίες είναι γνωστές στο πρωθυπουργικό γραφείο.