Ο υπουργός Υγείας μιλώντας σήμερα Δευτέρα στον ΑΝΤ1 για τις ελλέιψεις σε φάρμακα, αναπηρήγαγε το γνωστό κυβερνητικό αφήγημα ότι η έλλειψη φαρμάκων «υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο», ενώ έπειτα κατηγόρησε τους γονείς (!) Μιλώντας προ ημερών στο Mega, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δραματοποιούμε την κατάσταση για τις ελλείψεις φαρμάκων, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι γιατροί γράφουν συνταγές για αντιβιώσεις χωρίς να χρειάζονται και τις στοκάρουν.

Αυτή τη φορά, είπε: «Γιατρούς δεν κατηγόρησα. Αυτό που είπα είναι ότι πολλές φορές κάποιοι γονείς αγοράζουν περισσότερα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και οι γιατροί, κάποιες φορές μπορεί να συνταγογραφούν αντιβιώσεις παραπάνω με σκοπό να “στοκάρουν” οι γονείς λόγω φόβου έλλειψης. Αυτό εντείνει το πρόβλημα». «Η μείωση παραγωγής φαρμάκων στην Ινδία και στην Κίνα, αλλά και η αυξημένη ζήτηση ιδιαίτερα σε παιδιατρικά φάρμακα, έχει ωθήσει στις ελλείψεις» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι «η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων μπορεί να καλύψει με γενόσημα την έλλειψη. Πρόβλημα υπάρχει όταν δεν υπάρχει γενόσημο σε κάποιο φάρμακο από τη χώρα μας» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εξαγωγές, ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε πως θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι και οι εταιρείες που πράττουν αντίθετα με τον νόμο θα κλείσουν όπως έγινε και σε δύο φαρμακαποθήκες στη Θεσσαλονίκη, που δεν δέχτηκαν τον έλεγχο. «Ευελπιστούμε ότι προς το τέλος Ιανουαρίου που θα έχουμε τη δική μας έξαρση, δεν θα είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση και από τα υπόλοιπα κράτη» είπε.

«Γονείς ταλαιπωρούνται για να βρουν ακόμα και απλό αντιπυρετικό»

Για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων μίλησε ο Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στο OPEN.«Ξεκινάμε με προβλήματα» τόνισε αναφερόμενος στις ελλείψεις παιδιατρικών φαρμάκων τις ημέρες των εορτών. «Υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις, ψάχναμε από φαρμακείο σε φαρμακείο και οι γονείς ταλαιπωρούνταν για να βρουν ακόμα και ένα απλό αντιπυρετικό, μια απλή αντιβίωση» ανέφερε.

«Υπήρξαν προβλήματα με τα αντισταμινικά, στις αναπνευστικές συσκευές και σε κάποιες κορτιζόνες. Πολλοί γονείς βρίσκονταν σε αδιέξοδο, δεν είχαμε ούτε φάρμακο για τον πυρετό» σημείωσε, προσθέτοντας στη συνέχεια πως «οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να έχουν απόθεμα τριών μηνών, όπως οφείλουν και αν υπάρχει φάρμακο σε έλλειψη να το δηλώνουν». Όπως είπε, κάποιες φορές οι ελλείψεις στα φαρμακεία μπορεί να οδηγήσουν και σε ελλείψεις φαρμάκων και στα νοσοκομεία αν και διευκρίνισε  πως τα φάρμακα για τα νοσοκομεία είναι μια διαφορετική γκάμα και οι φαρμακευτικές πωλούν κατευθείαν στα νοσοκομεία.