Εξηγούμαστε: Τα μπαλκόνια αναφέρονται στα πληθωρικά πρωτοσέλιδα της Bild με τις… μπαλκονάτες κυρίες, όπου μέχρι σήμερα φιλοξενείτο ο συμπαθής (;;) Έλλην τραγουδοποιός, Αντώνης Ρέμος μετά το περίφημο περιστατικό της Μυκόνου. Σήμερα όμως το εν λόγω θέμα δεν απασχολεί μία κίτρινη φυλλάδα, αλλά τη σοβαρότατη Süddeutsche Zeitung (τα… σαλόνια) και μάλιστα στο πρωτοσέλιδο. 

Ακολουθεί πλήρης μετάφραση (οι χαρακτηρισμοί είναι του πρωτοτύπου):

“Σαμπάνιες σε τιμή μηνιάτικου

Η νύχτα ήταν γαλήνια κι ευχάριστη. Ο ξάστερος ουρανός πάνω από τη Μύκονο φανταστικός και η σαμπάνια πολύ, μα πάρα πολύ ακριβή! Όταν οι όμορφοι και πλούσιοι της Ελλάδας γλεντούν, τότε η κρίση δεν είναι παρά μία οφθαλμαπάτη. Σε ένα από τα καλύτερα κλαμπ του νησιού των Κυκλάδων το πάρτι άρχισε μετά τα μεσάνυκτα και κράτησε μέχρι το πρωί. Λέγεται μάλιστα ότι ο τζίρος έφτασε τις 400.000 Ευρώ – πράγμα διόλου απίθανο, αφού τα μπουκάλια σαμπάνιας που ανοίχτηκαν κόστιζαν 1000 Ευρώ το ένα. Κι οι καλεσμένοι; Εφοπλιστές, μόδιστροι, ηθοποιοί κι ένας πρώην βουλευτής του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ. Πάμε σαν άλλοτε λοιπόν;

Όχι ακριβώς: “Μετά από 4 χρόνια ύφεσης και κοινωνικής κατάπτωσης υπάρχει μια διχασμένη χώρα, ένα τμήμα πεθαίνει κι ένα άλλο διασκεδάζει, ανενόχλητο και ανέγγιχτο”, γράφει δεικτικά η ταμπλόιντ εφημερίδα “Θέμα”. Στα Online σχόλια οι αναγνώστες εμφανίζονται οργισμένοι εναντίον της ασωτίας και της σπατάλης, αλλά κι εναντίον του οικοδεσπότη της βραδιάς, τραγουδιστή Αντώνη Ρέμου. Εκείνος ζητωκραύγαζε ότι οι Έλληνες ξέρουν ακόμη να γλεντούν και προσέβαλε από τη σκηνή τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε. Την Τετάρτη ο Ρέμος προσπάθησε να αναδιπλωθεί κι υποστήριξε ότι έκανε απλώς ένα αστείο. Αυτό όμως δε βοήθησε πολύ και, όπως σημείωσαν σχολιαστές, τα αστεία εναντίον του Σόιμπλε ήταν ανάρμοστα· σε τελική ανάλυση η Ελλάδα περιμένει περισσότερα λεφτά από το Βερολίνο παρά από τους καλεσμένους του πάρτι της Μυκόνου. 

Μόλις μια βδομάδα πριν οι εφοπλιστές συνάντησαν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπου για πρώτη φορά του υποσχέθηκαν μια συμβολή 140 εκατομμυρίων μέχρι το 2016 – σε εθελοντική βάση. Μέχρι πρόσφατα ήταν 14 εκ. τη χρονιά. Σύμφωνα με το σύνταγμα είναι απαλλαγμένοι από φόρους για τον κύριο όγκο εργασιών. Ως αντάλλαγμα πρέπει να επενδύουν στη χώρα. Οι Έλληνες εφοπλιστές κατέχουν το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο της Ευρώπης. Ο τζίρος τους ανέρχεται σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων.

Ενώ οι μεν γλεντούν οι άλλοι ανησυχούν. 12.500 χιλιάδες υπάλληλοι θα μπουν σε διαθεσιμότητα, δυνητικά προθάλαμο απόλυσης, μέχρι το Σεπτέμβριο. Έτσι απαιτούν οι διεθνείς χρηματοδότες. Ο Σαμαράς κάλεσε τους υπουργούς του σε επείγουσα συνεδρίαση γιατί έλειπαν 5.500 χιλιάδες ονόματα από τη λίστα. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι δέχτηκαν αυξήσεις στη φορολογία ύψους 52% από το 2010 έως το 2011. 

Πριν από το πάρτι της Μυκόνου έφτασαν απρόσκλητοι επισκέπτες. Ελεγκτές της εφορίας. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, δε βρέθηκε κάτι το επιλήψιμο. Ωστόσο, αυτό που είδαν δεν τους άρεσε καθόλου, καθώς έπρεπε να πληρώσουν ένα μηνιάτικο για να πάρουν ένα μπουκάλι σαμπάνια και μία μπριζόλα. Ήταν οργισμένοι, διηγείται άνθρωπος μέσα από την επιχείρηση, η οποία το 2012 έπρεπε να πληρώσει φορολογικό πρόστιμο 3000. Μόλις το πήραν είδηση τα ΜΜΕ ένα αθηναϊκό δικαστήριο αύξησε το φόρο στα 4 εκ. Ευρώ. Μέχρι τώρα ο ιδιοκτήτης έχει πληρώσει 700000, αναφέρει το Πρώτο Θέμα. Ο εκδότης του φύλλου, Βίκτωρ Ρέστης, ο ίδιος εφοπλιστής, έχει τώρα και ο ίδιος προβλήματα. Συνελήφθη την Τρίτη για ξέπλυμα χρήματος. Ο ίδιος δηλώνει σοκαρισμένος από τις ψευδείς κατηγορίες. Σύμφωνα όμως με την εισαγγελία Αθηνών ο εφοπλιστής φέρεται να έχει στήσει ένα “λαβύρινθο” από 251 offshore εταιρίες!

της Cristiane Schlötzer”

Αυτά γράφει η Süddeutsche Zeitung, που, όπως φαίνεται, είναι αρκετά ενημερωμένη για τα ελληνικά πράγματα. Ας σημειωθεί το γεγονός ότι, τόσο τα γελοία σχόλια ενός τραγουδιστή σε ένα κλαμπ, όσο και οι αντιδράσεις σε site εφημερίδας από τους αναγνώστες της έφτασαν τελικά στο πρωτοσέλιδο μίας ευρύτατης κυκλοφορίας εφημερίδας του εξωτερικού. Οι ανώνυμοι σχολιαστές αποτελούν βασικό στοιχείο της είδησης και ουσιαστικά διασώζουν την αξιοπρέπεια της χώρας από την αγαρμποσύνη και την κακογουστιά του περιστατικού. Ίσως λοιπόν, κάποια πράγματα να έχουν περισσότερη σημασία από ότι νομίζουμε.