Η μειωμένη κατά 10 λεπτά το λίτρο στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης από την 1η Ιανουαρίου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από ό,τι φαίνεται τα διυλιστήρια και οι εταιρίες εμπορίας δεν θα συνεχίσουν την έκπτωση που παρείχαν ύψους 3,75 λεπτών το λίτρο καθώς δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση, οδηγεί σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης από την αρχή του έτους. Με βάση σχετική υπουργική απόφαση, η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης παρατείνεται για το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 12 λεπτά το λίτρο χωρίς ΦΠΑ ή στα 15 λεπτά με τον ΦΠΑ από 25 λεπτά το λίτρο που ήταν έως το τέλος του 2022.

Η «ψαλιδισμένη» επιδότηση από το Κράτος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες ακολουθούν ανοδική πορεία (την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου η τιμή του πετρελαίου τύπου brent ανέβηκε στα 86 δολάρια το βαρέλι από 83 δολάρια πριν από μία εβδομάδα) συνηγορούν στο γεγονός ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι τουλάχιστον 10 λεπτά το λίτρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης την τελευταία ημέρα του χρόνου ανέρχονταν στα 1,13 ευρώ το λίτρο, αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με το 1,41 ευρώ το λίτρο που ήταν η τιμή του στα μέσα Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησε η διάθεση του, αλλά κατά τι υψηλότερη από τα 1,12 ευρώ που ήταν την εβδομάδα των Χριστουγέννων.

Την ίδια ώρα, μία ακόμα ευκαιρία έως τις 13 Ιανουαρίου έχουν όσοι δεν πρόλαβαν για να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν το επίδομα θέρμανσης. Στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, μετά και την παράταση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, πλησιάζουν στο 1,19 εκατ. από 1,14 εκατ. που είχαν υποβληθεί έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022 που ήταν η αρχική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο έχει ήδη προχωρήσει στην καταβολή 190 εκατ. ευρώ σε 840.000 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Όσοι υποβάλουν αιτήσεις μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου θα λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται με τις επόμενες πληρωμές. Με βάση τον προγραμματισμό υπουργείου Οικονομικών η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.