Οι διαδηλώσεις ήταν σε συνέχεια του πορτοκαλί κινήματος που έλαβε χώρα το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του πολυεπίπεδου πολέμου (οικονομικός, κοινωνικός, μιντιακός) των ΗΠΑ, με στόχο την πρόκληση κοινωνικής αποσταθεροποίησης στο νησί της επανάστασης. Όπως και τότε, η 5η φάλαγγα δεν πέτυχε τον στόχο της, καθώς χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους για να περιφρουρήσουν τα κεκτημένα της επαναστατικής διαδικασίας, μετά από κάλεσμα του προέδρου Μιγκέλ Ντίας Κανέλ

Ομάδα Archipelago

Μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού, άρχισαν από τις 20 Σεπτεμβρίου να έρχονται επιστολές που ζητούσαν από τις κουβανικές αρχές την διεξαγωγή «ειρηνικών» διαμαρτυριών από μια ομάδα ονόματι «Archipelago». Στις 10 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες έκανε ξεκάθαρο ότι στο ξένο διπλωματικό σώμα που είναι διαπιστευμένο στην Αβάνα ότι η κουβανική κυβέρνηση «δεν θα ανεχτεί ποτέ ενέργειες ξένης κυβέρνησης στο έδαφός μας, που προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την χώρα».  Από την ανακοίνωση της πορείας, στις 22 Σεπτεμβρίου, μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 26 δηλώσεις από τους επίσημους ομιλητές και τα μέλη του Κογκρέσου Μάρκο Ρούμπιο, Μάριο Ντίας-Μπαλάρτ και Μαρία Ελβίρα Σαλασάρ, σημεώνει, προσθέτοντας πως «η κουβανική κυβέρνηση δεν μπορεί, σεβόμενη τις βασικές της υποχρεώσεις, να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να οργανώσουν και να προωθήσουν μια τέτοια πρόκληση. Το έχουμε πει με σαφή και άμεσο τρόπο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, τόσο μέσω επίσημων όσο και δημόσιων διαύλων».

Σύμφωνα με όσα έγγραψε η Κουβανή δημοσιογράφος Ρόσα Μίριαμ Ελισάλντε στο Peoples Dispatch, «η ιδιωτική ομάδα στο Facebook που αναφέρεται ως διοργανωτής της πορείας, Archipiélago, κάθε άλλο παρά μετριοπαθής είναι», καθώς «μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων της ομάδας υποστηρίζει τη συμβολική βία και τον πολιτικό αποκλεισμό όσων υπερασπίζονται το σοσιαλιστικό σχέδιο ή υποστηρίζουν τα κοινωνικά επιτεύγματα στην Κούβα».

Ο Άρνολντ Όγκαστ αναδεικνύει μέσω του Canada Files την υποστήριξη της συγκεκριμένης ομάδας σε βίαιες διαδηλώσεις, ενώ οι υποστηρικτές της ζητούν όξυνση του δολοφονικού αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του κουβανικού λαού. Ένα από τα αποτελέσματα του εμπάργκο είναι η πρόκληση ελλείψεων σε σύριγγες εν μέσω της πανδημίας Covid-19, παρότι η Κούβα είναι η μόνη χώρα της περιοχής που κατάφερε να παράξει τα δικά της εμβόλια (Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να μάθετε πως να στηρίξετε την Πανευρωπαϊκή καμπάνια αλληλεγγύης «ΣΥΡΙΓΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ» της πρωτοβουλίας MediCuba).

Υποστήριξη από τη μαφία του Μαϊάμι

Η εξόριστη αστική τάξη του δικτατορικού καθεστώτος Μπατίστα υποστηρίζει ενεργά τις αντεπαναστατικές κινητοποιήσεις, θέλοντας να πάρει τη ρεβάνς και να επιβάλλει ξανά την κυριαρχία της στο νησί. Ο Ροτζέλιο Πολάνκο Φουέντες, επικεφαλής του Ιδεολογικού Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, κυκλοφόρησε μια καταγραφή μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Ραμόν Σαούλ Σάντσες και του συντονιστή του Archipelago, Τζούνιορ Γκαρσία Αγκιλέρα.

Οι  αποχαρακτηρισμένες αναφορές του FBI αναφέρουν πως ο Αγκιλέρα εμπλέκεται σε απόπειρες βομβιστικής επίθεσης, με τη βοήθεια άλλων μελών της Omega 7. Η οργάνωση θεωρείτο από το FBI ως «η πιο επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες». Αναφέρεται ακόμα ως μέλος της οργάνωσης «Jóvenes de la Estrella», μιας ομάδας με την οποία πραγματοποίησε επίθεση με δυναμίτη στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι στις 17 Οκτωβρίου 1975.

Ηνωμένες Πολιτείες, o πραγματικός διοργανωτής των διαδηλώσεων

Στην ομιλία του στις 10 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας προσέθεσε πως «μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, αποκαλύφθηκαν οι επιδοτήσεις που είχε χορηγήσει η ομοσπονδιακή υπηρεσία USAID σε 12 οργανισμούς που εδρεύουν στη Φλόριντα, την Ουάσινγκτον και τη Μαδρίτη και ασχολούνται με την βιομηχανία κατά της Κούβας. Αυτή η κατανομή των 6.669.000 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα ήταν μόνο ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων που χορηγούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, χορηγήθηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2021». «Δεν υπάρχει κανένας νόμος, σε διεθνές επίπεδο ή στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας της Κούβας, που να χρησιμοποιεί την αμερικανική πρακτική για τη χρηματοδότηση ενεργειών και ατόμων που επιχειρούν να παραβιάσουν τη συνταγματική τάξη και το δικαίωμα των Κουβανών για ειρήνη και ηρεμία», κατέληξε.

Ο Ροτζέλιο Πολάνκο Φουέντες, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, κατήγγειλλε ένα εν εξελίξει μαλακό πραξικόπημα στα πλαίσια του μη συμβατικού πολέμου του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η Γιουγκοσλαβία, η Λιβύη, η Συρία, η Ουκρανία, η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα είναι μερικά από τα παραδείγματα όπου έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι ενέργειες μη συμβατικού πολέμου». «Υπάρχουν επαρκώς τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν αυτές τις ενέργειες», προσέθεσε. «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο πραγματικός διοργανωτής και υποστηρικτής της πρόκλησης που έγινε τον Νοέμβριο, τα γεγονότα και οι δηλώσεις το αποδεικνύουν», δήλωσε ο Φουέντες. «Δεν έχουν φροντίσει να το κρύψουν. Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη συμμετέχουν άμεσα στη διεξαγωγή του».

Ο Ροντρίγκες καταδίκασε επίσης την Κυριακή τον πολιτικό και μιντιακό πόλεμο των ΗΠΑ κατά της Κούβας, ο οποίος περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση σε ιδιωτικά δίκτυα, από τους διακομιστές τους. Όπως έχουμε αναδείιξει, το διαδίκτυο αποτελεί ένας βασικός πυλώνας της επιχείρησης αλλαγής καθεστώτος, για τη στρατολόγηση και μισθοδοσία των πρακτόρων τους στο νησί. Όπως ανέδειξε ο Βαγγέλης Γονατάς, μέλος του «Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί-Αλληλεγγύη στην Κούβα» σε πρόσθατη δημοσίευσή του στο Cubania Griega, η νέα γενιά πρακτόρων στην Κούβα στρατολογείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες με συγκεκαλυμμένες χρηματοδοτείσεις όπως η δωρεά μέσω βραβείων. O λόγος σύμφωνα με τον ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ατζάμου Μπαράκα είναι πως «η Νικαράγουα, η Κούβα και η Βενεζουέλα αποτελούν μια τέτοια υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ», σε ότι αφορά «την υπόσχεση του σοσιαλισμού και την αντίστασή τους στον ταξικό πόλεμο των ΗΠΑ».

Οι Λατινοαμερικανοί σοσιαλιστές ενώνονται με τον άξονα της αντίστασης

Απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον, οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, της Κούβας, της Νικαράγουας και της Βολιβίας αναπτύσσουν στενότερες σχέσεις με τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις αντίστασης στη Δυτική Ασία, οικοδομώντας ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στη δυτική επιθετικότητα και εκμετάλλευση, όπως αναδεικνύει σε άρθρο του στο Al Mayadeen ο Μπεν Νόρτον. Ο διευθυντής του κύριου οργάνου της οικονομικής ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής, της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της δικής μας Αμερικής (ALBA), έκανε ένα ιστορικό ταξίδι στην Τεχεράνη αυτόν τον Αύγουστο για να συναντηθεί με τον νέο Ιρανό Πρόεδρο Ιμπραήμ Ραΐσι. «Το Ιράν είναι αποφασισμένο να αναπτύξει τις πολιτικές και οικονομικές του σχέσεις με τα κράτη μέλη του ALBA-TCP», είπε ο Ραΐσι, τονίζοντας «τις κοινές αξίες και θέσεις και των δύο μερών». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια μεγαλύτερη ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και των χωρών της Λατινικής Αμερικής μπορεί να σταματήσει τους Βορειοαμερικανούς και άλλες αλαζονικές χώρες», πρόσθεσε.

Αυτό που ενοχλεί όμως περισσότερο το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αποτέλεσμα να οξύνει την επιθετικότητά του κατά της Κούβας, είναι παρουσία της Κίνας στην περιοχή που παραδοσιακά θεωρεί «πίσω αυλή». Τον Οκτώβριο η Κούβα υπέγραψε την ενεργειακή εταιρική σχέση Ζώνη και Δρόμος (BRI) της Κίνας, με το Πεκίνο να αναμένεται να επενδύσει στις ενεργειακές βιομηχανίες του νησιού με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το παραπάνω οδηγεί τον Βρετανό δημοσιογράφο Τομ Φόουντι να αναρωτιέται μέσα από τις γραμμές του RT αν η αντιδραση της Ουάσιγκτον θα προκαλέσει κάτι αντίστοιχο της λεγόμενης κρίσης των πυραύλων του 1962, επί Σοβιετικής Ένωσης.

«Όλη η γη Πολυτεχνείο»

Κατά τον 3ήμερο εορτασμό της  επετείου της ελληνικής φοιτητικής εξέγερσης κατά της αμερικανοκίνητης χούντας, βρεθήκαμε στο κτίριο του Πολυτχνείου με τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί-Αλληλεγγυη στην Κούβα. Οι Έλληνες αλληλέγγυοι στην κουβανική επανάσταση θεώρησαν ότι η προσεχής ημέρα μνήμης του λαού μας είναι καλή αφορμή να διατρανώσουμε την υποστήριξή μας στο νησί που βάλλεται εδώ και δεκαετίες από τον ιμπεριαλισμό απέναντι στη νέα αυτή πρόκληση.  Όπως μου επεσήμαναν, ο Κάρλος Φερνάντες ντε Κοσίο, επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, υπεύθυνος για τις ΗΠΑ, βρισκόταν στη Νέα Υόρκη τέλη του Σεπτέμβρη στην εναρκτήριασυνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Η πιο σταθερή και η πιο επιτυχημένη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ιμπεριαλισμός στο Δυτικό Ημισφαίριο είναι η Κουβανική Επανάσταση», είπε ο Φερνάντες ντε Κοσίο. «Είναι μια πρόκληση απέναντι στις ΗΠΑ ως ιμπεριαλιστική δύναμη που πρέπει να προσπαθήσουν να εξαλείψουν».

«Αυτός είναι επίσης ο λόγος που σήμερα η Ουάσιγκτον διεξάγει μια πολιτική επίθεση με στόχο ορισμένους πυλώνες της αποδοχής που έχει κατακτήσει η Κουβανική Επανάσταση διεθνώς», δήλωσε ο Φερνάντες ντε Κοσίο, αναφέροντας τους καλλιτέχνες και τους μαύρους μεταξύ των πολιτικών στόχων της Ουάσιγκτον (Διαβάστε ολήκληρη τη δήλωση μεταφρασμένη από της εκδόσεις Διεθνές Βήμα). Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι το μποϊκοτάζ που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να επιβάλλουν σε βάρος της Μπιενάλε της Αβάνας. Πρόκεται για μια ιστορική διοργάνωση-κάλεσμα προς καλλιτέχνες όλου του κόσμου, το οποίο είναι ευρέως ανοιχτό και δεν περιορίζεται στους κομμουνιστές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι στρατολογημένοι από την Ουάσιγκτον αντεπαναστάτες που σήμερα καλούν σε μποϊκοτάζ του φεστιβάλ, έχουν κατά καιρούς λάβει μέρος. «Για όποιον σκέφτεται τη σταδιοδρομία του με όρους αγοράς, το να γυρίσει την πλάτη στην Μπιενάλε αγορά μπορεί να σημαίνει πως του ανοίγουν οι πόρτες πέρα από τη Κούβα», συμφωνήσαμε με τα μέλη του Χοσέ Μαρτί.

Τα υποστηριζόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες καλέσματα της «αντιπολίτευσης» έμειναν ξανά χωρίς ανταπόκριση, καθώς ο επαναστατικός λαός της Κούβας κινητοποιήθηκε σε όλες τις επαρχίες για μια φορά ακόμα μετά το κάλεσμα των κομμουνιστών ηγετών του. Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ βρέθηκε ανάμεσα στον λαό και τις επαναστατικές του οργανώσεις, δίνοντας το μήνυμα πως οι γιάνκηδες και οι πράκτορές τους δεν θα καταφέρουν να ανατρέψουν αυτό που άρχισε πριν πολλές δεκαετίες στο νησί.

Προς υποστήριξή του λαού της Κούβας και όσων λαών αγωνίζονται κατά της επικυριαρχίας της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί», η Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης «Είμαστε όλοι Βενεζουέλα», το REDH-Δίκτυο στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας (Ελληνικό τμήμα) και ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός (ΠΑΚΣ) θα συγκεντρωθούν την 17η Νοέμβρη στις 3.30μμ στη συμβολή Σταδίου και Βουκουρεστίου, από όπου θα συμμετάσχουν στην πορεία του Πολυτεχνείου σε κοινό αντιιμπεριαλιστικό-διεθνιστικό μπλοκ, με το σύνθημα «Όλη η γη Πολυτεχνείο».