Το ζήτημα του κατά πόσον τα κονδύλια της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός συνοριακού τείχους ήρθε στο προσκήνιο το περασμένο φθινόπωρο, αφού το Politico ανέφερε για πρώτη φορά ότι 12 χώρες της ΕΕ, κυρίως ανατολικοευρωπαϊκές, αλλά συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έγραψαν στην Επιτροπή τον περασμένο Οκτώβριο ζητώντας να δοθούν χρήματα για τείχη και φράχτες.

Αφού η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέρριψε κατηγορηματικά τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για «συρματοπλέγματα και τείχη», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την διέψευσε και στήριξε στην ιδέα, λέγοντας ότι νομικά θα μπορούσε να γίνει.

Το Politico αναφέρει πως η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη σήμερα στη Νέα Υόρκη, καθώς οι συνομιλίες εντείνονται και οι δύο βρίσκονται στην πόλη για το Διεθνές Φόρουμ Ανασκόπησης της Μετανάστευσης, ενώ Έλληνες αξιωματούχοι θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για συζητήσεις.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι έχει νόμιμο δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα κονδύλια της ΕΕ που λαμβάνει μέσω του προγράμματος για τη διαχείριση των συνόρων και την πολιτική θεωρήσεων (BMVI) για τη χρηματοδότηση της κατασκευής φυσικών φραγμών. 28 χιλιόμετρα τείχους έχουν ήδη κατασκευαστεί κοντά στη διάβαση του ποταμού Έβρου, με την  Αθήνα ζητά χρήματα της ΕΕ για άλλα 80 χιλιόμετρα – ένα αίτημα που είναι πιθανό να μην τύχει ιδιαίτερης προσοχής από τη φον ντερ Λάιεν και την Γιόχανσον.

Η Politico αναφέρει πως η Αθήνα ελέγχεται ήδη για φερόμενες επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο. Ωστόσο, πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σύμφωνα με την οποία δεν βρέθηκαν στοιχεία για επαναπροωθήσεις, έπρεπε να αποσυρθεί από την ιστοσελίδα της για παραβίαση τουΓενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR).