Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για ανάδειξη νέου ηγέτη των τουρκοκυπρίων, ο Ερσίν Τατάρ, που αποτελεί τον εκλεκτό του Ερντογάν για το χρίσμα, δήλωσε ότι εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να προχωρήσει σε επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, που αποτελεί κομμάτι της Αμμόχωστου.

Η Αμμόχωστος κατελήφθη το 1974 από τουρκικά στρατεύματα που είχαν εισβάλει στην Κύπρο, ενώ οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της κατέφυγαν ως πρόσφυγες στο ελεύθερο κομμάτι του νησιού. Η Τουρκοκυπριακή πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο προσάρτησης της, παρά το ότι στο παρελθόν είχε απορρίψει αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς (που είχε και την έγκριση του ΟΗΕ) για άνοιγμα της πόλης, η οποία φυλάσσεται από τουρκικά στρατεύματα.

Οι Τουρκοκύπριοι θα προχωρήσουν σε μελέτη για το άνοιγμα της Αμμοχώστου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Νίκο Αναστασιάδη και δήλωσε ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Κύπρου. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης  για τις κινήσεις της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

«H Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αμυντική στάση της Κύπρου απέναντι στις επιθετικές τουρκικές εξαγγελίες για την Αμμόχωστο

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο  αναπληρωτής πρωθυπουργός του ψευδοκράτους και υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων και επίσης υποψήφιος για τις εκλογές, Κουντρέτ Οζερσάι ,αποχώρησε από την λεγόμενη Κυβέρνηση, αναφέροντας ότι δεν ενημερώθηκε προηγουμένως για την απόφαση. Το Κόμμα του Λαού αποφάσισε την απόσυρσή του, με 36 ψήφους υπέρ και πέντε κατά, μετά την ανακοίνωση για άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου.

Ο Οζερσάι είχε προβεί σε δηλώσεις εναντίον του Τατάρ, λέγοντας ότι  δεν υπάρχει σχετική απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για τις αποφάσεις που ανακοίνωσε στο παραλιακό μέτωπο. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοίνωσε πως είναι αντίθετος στη συγκεκριμένη κίνηση και άφησε αιχμές για «παρορμητικές κινήσεις που δεν συνάδουν με τα όσα έχουν οριστεί για τα εδάφη της συγκεκριμένης περιοχής

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, έκανε λόγο για «προκλητική και περιττή» κίνηση της Τουρκίας, εκφράζοντας την «λύπη» του και επισήμανε ότι έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.  Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή «θα αυξήσει τις εντάσεις και θα κάνει πιο δύσκολο το να υπάρξει συμφωνία σε μια δύσκολη κατάσταση για όλους μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα καταδίκασε τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες αποφάσεις», τονίζοντας ότι παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. «Θεωρούμε απαράδεκτες τις αποφάσεις για άνοιγμα της περιοχής των Βαρωσίων. Μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν αποφάσεις 414(1977), 482(1980),550(1984), 789(1992), 2483(2019) του ΣΑ του ΟΗΕ δημιουργούν επιπλοκές για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».