Με απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, και 117 στις 230 έδρες, οι σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα θα συνεχίσουν να κυβερνούν την Πορτογαλία, και μάλιστα ανεξάρτητοι από συμμαχίες. Το αποτέλεσμα των χθεσινών πρόωρων εκλογών, που έγιναν μετά την από κοινού καταψήφιση του προϋπολογισμού τόσο από τα δεξιά του όσο και από τα αριστερά του – συμμαχικές οι δεύτερες στην κυβέρνηση μειοψηφίας- , αναδεικνύουν τον 60χρονο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος ικανό όχι μόνο να συγκεντρώσει τη σημαντική πλειοψηφία, αλλά και να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους, καθώς η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από ότι στις εκλογές του 2019 και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, με ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα στη χώρα. 

Η κινητοποίηση των ψηφοφόρων των σοσιαλιστών, που «έκλεψαν» και από τις δυνάμεις αριστερά τους, μάλλον οφείλεται στην ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία κατάφερε να δεκαπλασσιάσει την κοινοβουλευτική της παρουσία, κερδίζοντας ένδεκα έδρες, έναντι της μίας που είχε ως τώρα. 

Συγκεκριμένα, λοπως προέβλεπαν και οι δημοσκοπήσεις, το κόμμα του 40χρονου ακροδεξιού Αντρέ Βεντούρα,Τσέγκα (CHEGA!, Φτάνει!) που ιδρύθηκε μόλις το 2019, στις εκλογές του οποίου είχε λάβει 1% των ψήφων και μια έδρα, φέτος ξεπέρασε το 7%, αναδείχθηκε τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, και κερδίζει 12 έδρες. Αντίστοιχη άνοδο έχουν και οι Φιλελεύθεροι, νέο κόμμα επίσης ακροδεξιάς ρητορικής αν και πιο χαμηλών τόνων, που έλαβαν περίπου 5% των ψήφων και πέντε έδρες.  

Όπως γράφαμε και προεκλογικά, η ίδια η παρουσία ενός ακροδεξιού κόμματος στην Πορτογαλία αποτελεί έκπληξη. Η χώρα της «Επανάστασης των γαρυφάλλων» υπήρξε αντικείμενο μελετών για χρόνια ακριβώς γιατί δεν υπήρχαν στο κοινοβούλιό της ακροδεξιοί, γιατί μετά την πτώση της πολύχρονης ακροδεξιάς χούντας δεν είχε εμφανιστεί τέτοιο μόρφωμα στα πολιτικά πράγματα. Σήμερα, όμως, με δεδομένη την οικονομική κρίση και την πανδημία, ο ρατσιστικός, ακροδεξιός λόγος κερδίζει έδαφος και έδρες, συσπειρώνοντας, από την άλλη, τους ψηφοφόρους των σοσιαλιστών. 

Στα ποσοστά, το κυβερνόν Σοσιαλιστικό κόμμα (PS)  συγκέντρωσε περίπου 42% των ψήφων και καταλαμβάνει 117 από τις συνολικά 230 έδρες της πορτογαλικής Βουλής. Δεύτερο ακολουθεί το κεντροδεξιό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (PSD) με περίπου 28% και 71 έδρες, και κατόπιν η ακροδεξιά CHEGA! με 12 έδρες. Τόσο το Κομμουνιστικό Κόμμα όσο και το Αριστερό Μπλοκ, πρώην σύμμαχοι της κυβέρνησης, έχασαν σοβαρά ποσοστά και περίπου τις μισές τους έδρες. 

Οι εκπρόσωποι της ακροδεξιάς στην Πορτογαλία, που συνολικά συγκεντρώνουν πάνω από 12% (CHEGA! Και Φιλελεύθεροι), δεν μπόρεσαν λόγω των εκλογών να παραβρεθούν στην χθεσινή, Κυριακάτικη σύνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς στη Μαδρίτη, όπου αποφασίστηκε η δημιουργία ενός «οδικό χάρτη» προς την «πατριωτική Ευρώπη». Την συνάντηση οργάνωσε το ισπανικό ακροδεξιό Βοξ (Vox) και συμμετείχαν, πλην των οικοδεσποτών, από την Ουγγαρία ο πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπαν, από τη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν, από την Αυστρία η Μαρλέν Σβάζεκ, από το Βέλγιο ο Τομ Βαν Γκρίκεν, από την Ιταλία οι  Βιντσέντζο Σόφο και Πάολο Μπορκία, από την Ολλανδία ο Ρομπ Ρος, από την Πολωνία ο Ματέους Μοραβιέσκι, από τη Βουλγαρία ο Κρασίμιρ Καρακατσάνοφ, από τη Ρουμανία ο Αουρέλιαν Παβελέσκου, από την Εσθονία ο Μάρτιν Χέλμε και από τη Λιθουανία ο Βάλντεμαρ Τομασέφσκι. Είναι η δεύτερη τέτοια «συνάντηση κορυφής» της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, μετά την προ διμήνου συνάντησή τους στην Πολωνία, με επίσημο στόχο «μιαν εναλλακτική λύση για την Ευρώπη», και υιοθέτηση θέσεων κατά της μετανάστευσης, υπέρ της αύξησης της γεννητικότητας και υπέρ της ενίσχυσης της αυτονομίας και ανεξαρτησίας των κρατών μελών έναντι της ΕΕ.