Η ανάγνωση και μόνον του τηλεγραφήματος του ΑΠΕ, κατ’ αρχήν στην «Καθημερινή» και κατόπιν σε όλα τα ΜΜΕ που αναπαράγουν άκριτα το εθνικό μας (καθεστωτικό μας; ) πρακτορείο, αποτελεί τόσο καθαρό δείγμα δημοσιογραφίας-με-ατζέντα, του περίφημου «πολλοί θα δουν, λίγοι θα καταλάβουν», που δεν θα αποφύγω τον πειρασμό μιας πρόχειρης ανάλυσης. Κι αυτό γιατί προφανώς το, αναπαραγόμενο διαρκώς και από όλους, εθνικό πρακτορείο στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων εις βάρος της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας», σε όσους αναγνώστες δεν έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση και, ήδη εδώ και καιρό, δέχονται τόνους προπαγάνδα για τα έργα και τις ημέρες της συλλογικότητας.
Τίτλος του ΑΠΕ, όπως τον εμφανίζει η «Κ»: “Ελεύθερα με περιοριστικούς όρους τα δύο μέλη του Ρουβίκωνα για την υπόθεση δολοφονίας Αιγυπτίου”.
Ο Χαμπίμπι αναφέρεται ως «Αιγύπτιος». Απλώς. Παρ’ ότι σεσημασμένος, παρότι όλη η δικογραφία επιβεβαιώνει το ρόλο του («έσπρωχνε» πρέζα στα Εξάρχεια, λένε οι «αυτόπτες»), ο συντάκτης του Αθηναϊκού Πρακτορείου επιλέγει να βάλει στον τίτλο μόνον την υπηκοότητά του. Λες και το έγκλημα συνδέεται με την υπηκοότητά του. Ο τίτλος άλλαξε σε πολλά Μέσα, από ενήμερους συναδέλφους. Κάποιοι (λιγότερο ενήμεροι;) έσβησαν το «την υπόθεση» και το «Αιγυπτίου». Τα του μεγέθους του τίτλου κάθε μαγαζί τα αποφασίζει μόνο του – το ΑΠΕ, όμως, αν κρίνω από τους πιο πολλούς του τίτλους, δεν έχει πρόβλημα αριθμού λέξεων. Ε, λείπει το «εμπόρου ναρκωτικών», δίπλα στο «Αιγυπτίου». Και δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο.
Η πρώτη παράγραφος του τηλεγραφήματος:
Ελεύθερα, με την υποχρέωση εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα, αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή τα δύο μέλη της ομάδας «Ρουβίκωνας» που κατηγορούνται για τη δολοφονία Αιγύπτιου υπηκόου στις 7 Ιουνίου 2016 στα Εξάρχεια.
Η πρώτη παράγραφος είναι αυτή που θεωρούμε πάντα ότι διαβάζει ο αναγνώστης, πριν αποφασίσει αν θα προχωρήσει στο παρακάτω. Και εδώ, δεν αναφέρει πουθενά (και πάλι) ότι ο Χαμπίμπι ήταν γνωστός έμπορος ναρκωτικών ούτε, φυσικά, μια γραμμή για τα περί σκευωρίας. Η αθωότητα μέχρι αποδείξεως του εναντίου μπορεί να περιμένει μερικές παραγράφους. Ο «Ρουβίκωνας» αναφέρεται ως ομάδα – το αφήνω ασχολίαστο, αν και σηκώνει...
Και συνεχίζει ο συντάκτης:
Οι δύο κατηγορούμενοι σύμφωνα με τη δικογραφία, είναι ο φυσικός και ο ηθικός αυτουργός της ανθρωποκτονίας του 36χρονου αλλοδαπού που είχε το ψευδώνυμο «Χαμπίμπι» και ήταν γνωστός στην περιοχή ως φερόμενος «ντίλερ» ναρκωτικών.
Οι δύο κατηγορούμενοι σύμφωνα με τη δικογραφία,
Σωστό. Μονο που το κόμμα σημαίνει ότι αποκτά άλλη βαρύτητα το
είναι ο φυσικός και ο ηθικός αυτουργός
Κατηγορούμενοι σύμφωνα με τη Δικογραφία και «Είναι», αντί του σωστότερου και κλασσικότατου φερόμενοι ως αυτουργοί. Το «είναι» , μετά το κόμμα, υπονοεί βεβαιότητα. Και ακριβώς δίπλα στο υπονοούμενο περί των αυτουργών, μας ανακοινώνεται ότι ο Χαμπίμπι Φέρεται ως «ντίλερ» ναρκωτικών. Όχι έμπορος. Φερόμενος ως Ντίλερ. Μια ξένη λέξη, βαλμένη προσεκτικά έτσι που να δημιουργεί την αίσθηση ότι ο …φερόμενος δεν ήταν δα και τίποτε σπουδαίο στην αλυσίδα των ναρκεμπόρων, ένα βαποράκι ήταν… «Φερόμενος» ο Χαμπίμπι αλλά όχι «Φερόμενοι» οι του Ρουβίκωνα. Οι άτιμες οι λέξεις…
Σε βάρος των δύο κατηγορουμένων ασκήθηκε ποινική δίωξη πριν λίγους μήνες μετά τη διαβίβαση στην Εισαγγελία δικογραφίας από τη Διεύθυνση Ανθρωποκτονιών.
Η δικογραφία επανέρχεται γιατί δίνει βαρύτητα στις κατηγορίες, και θέλουμε ο αναγνώστης να το εμπεδώσει. Αυτός που έφτασε ως εδώ. Ομοιως και η Διεύθυνση ανθρωποκτονιών – όχι όποιος κι όποιος, οι ειδικοί το λένε. Υπενθυμίζω: οι περισσότεροι άνθρωποι που θα διαβάσουν το τηλεγράφημα δεν έχουν άλλη πηγή πληροφόρησης για το θέμα.
Και κάπου στο τέλος, η θέση των δύο του Ρουβίκωνα:
Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, αμφισβητούν τα στοιχεία που επικαλείται η Αστυνομία και υποστηρίζουν ότι το έγκλημα τούς αποδίδεται σε μία προσπάθεια ενοχοποίησης και ηθικής απαξίωσης τους.
Οι κατηγορούμενοι που αρνούνται κατηγορίες είναι στανταράκι. Αν δεν γνωρίζεις τι έχει γίνει, βλέπεις μια ακόμη κλασσική άρνηση ενόχου. Το «αμφισβητούν τα στοιχεία που επικαλείται η Αστυνομία» και όχι όσα καταγράφονται στη Δικογραφία απευθύνεται στους νοικοκυραίους, προφανώς. Οσο για το «υποστηρίζουν», ε, να το πούμε κι αυτό, αν και εμφανές: το ρήμα «υποστηρίζω» είναι κλασσικό ρήμα μείωσης της βαρύτητας των λόγων κάποιου. Καλύτερο από το «ισχυρίζονται», πάντως (το λέω για να το θυμηθεί ο συντάκτης την επόμενη φορά που θα θέλει να περάσει γραμμή ευκολότερα).
Η είδηση, όπως την έδωσε το The Press Project, εδω