«Η τιμή αντανακλά το τεράστιο ενδιαφέρον του πλειοδότη και την αξία του λιμένα, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο αποδέκτη εμπορικών προϊόντων της χώρας» δήλωσε η κυβέρνηση, αναφερόμενη στα συνολικά 3.000 εμπορικά πλοία που ελλιμενίζονται σε αυτό σε ετήσια βάση αλλά και στη συνολική επένδυση που όπως αναφέρθηκε, τελικά θα φτάσει τα $9,7 δισ.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

Αναλυτικότερα, στην «China Investment Corp» περνά το 20% του λιμανιού ενώ ένα ποσοστό επίσης 20% θα πάει στο Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων της Αυστραλίας αλλά και στο Συνταξιοδοτικό Ταμείο των Δημοτικών Υπαλλήλων του Οντάριο του Καναδά.

Η συγκεκριμένη εξαγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας με πρώτη εκείνη της εταιρίας δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Transgrid, όταν τον προηγούμενο Νοέμβριο πέρασε στα χέρια ιδιωτών και αντί του ποσού των 10,3 δισ. αμερικανικών δολαρίων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές τόσο η επιλογή της επένδυσης όσο και το ύψος της προσφοράς, εν μέσω περιόδων αναταραχής της παγκόσμιας αγοράς, σηματοδοτεί τη σαφή στροφή των επενδυτών σε ασφαλείς επενδύσεις οι οποίες εμφανίζονται πλέον ως «καταφύγια».

«Οι αγορές των μετοχών αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως πρόκειται να υπάρξει ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που εκτιμούσαν κατά το οποίο οι αποδόσεις θα είναι χαμηλές και αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις» δήλωσε στο Reuters, ανώτερος οικονομικός αξιωματούχος της χώρας, επιχειρώντας να ερμηνεύσει το έντονο ενδιαφέρον το οποίο τελικά μεταφράστηκε σε μια προσφορά που εμφανίζεται ως πέραν κάθε προσδοκίας.