Ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή που συγκρότησε η Νέα Δημοκρατία με fast track διαδικασίες για να διερευνήσει την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών 2015-2016 και τις τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Ν. Παππά, με την εκλογή του προέδρου και των αντιπροέδρων.

Στη θέση του προέδρου εξελέγη από τους βουλευτές του κόμματός του, με τις ψήφους των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής και του κόμματος του Βελόπουλου, ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης. Ο ίδιος εξασφάλισε 12 ψήφους, με τις δέκα να αφορούν τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, και γραμματέας της επιτροπής, ο βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, ο Αναστάσιος Μπαρτζώκας.

Όπως αναφέρεται, σκοπός της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής είναι η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, του άρθρου 153 ΚτΒ και του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικά αδικήματα, που φέρεται να τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο πρώην υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την εποπτεία των ΜΜΕ, Νίκος Παπάς.

Κατά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή έχει λάβει εντολή για να ερευνήσει εάν διαπράχθηκαν από τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά:

– Το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (άρθρο 159 του Ποινικού Κώδικα).

– Το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα).

Σημειώνεται πως κατόπιν πρότασης του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, η επιτροπή θα αριθμεί 19 μέλη, ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, ενώ η προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της και την κατάθεση του πορίσματος στην Ολομέλεια είναι δύο μήνες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η συνήθης πρακτική προβλέπει τη συμμετοχή 25 μελών στην επιτροπή, ενώ αίσθηση προκαλεί και η επιλογή των προσώπων από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς σε αντίθεση με την Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο, δεν επελέγησαν τελικά πρόσωπα από εκείνα που αντιπολιτεύτηκαν σκληρά την προηγούμενη κυβέρνηση για το εν λόγω ζήτημα. Υπενθυμίζεται πως το ΜέΡΑ25 έχει ανακοινώσει πως θα απέχει από τη διαδικασία, εξού και αντί για 19 μέλη έχουν ανακοινωθεί 18.

Αναλυτικά, τα μέλη από τα οποία θα απαρτίζεται η επιτροπή είναι τα εξής:

Από τη Νέα Δημοκρατία: 1. Κελέτσης Σταύρος 2. Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα 3. Μαρκόπουλος Δημήτριος 4. Μπαρτζώκας Αναστάσιος 5. Νικολακόπουλος Ανδρέας 6. Παπακώστα – Παλιούρα Αικατερίνη 7. Πλεύρης Αθανάσιος 8. Τσαβδαρίδης Λάζαρος 9. Τσιγκρής Άγγελος 10. Χιονίδης Σάββας
Από τον ΣΥΡΙΖΑ: 11. Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος 12. Πολάκης Παύλος 13. Τζάκρη Θεοδώρα 14. Τζανακόπουλος Δημήτριος 15. Χατζηγιαννάκης Μιλιτιάδης
Από το Κίνημα Αλλαγής: 16. Κεγκέρογλου Βασίλειος
Από το ΚΚΕ: 17. Καραθανασόπουλος Νικόλαος
Από το κόμμα Βελόπουλου: 18. Βιλιάρδος Βασίλειος

«Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ζυγό αριθμό (12) οπότε δεν υφίσταται κανένα ζήτημα κι ο αριθμός δεν συνιστά στοιχείο οποιασδήποτε επιτροπής παρά μόνο αν αυτό προβλέπεται ρητά» σημειώνουν οι πηγές, θυμίζοντας ότι «η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έχει κυμαινόμενο αριθμό από ex officio μέλη που αυτονοήτως μπορεί να είναι ζυγός» ανέφερε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του documentonews.gr ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ επί της διαδικασίας, επιχειρώντας την αύξηση των μελών της επιτροπής κατά έναν βουλευτή.

Ώρα Προανακριτικής Επιτροπής για Ν. Παππά και διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες στη Βουλή

Την Πέμπτη οι μάρτυρες

Μετά τα πρώτα διαδικαστικά με τον ορισμό του προεδρείου, την Πέμπτη αναμένεται να συνεχιστούν οι εργασίες της Επιτροπής με τις προτάσεις για την κλήση μαρτύρων από τα κόμματα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη Νέα Δημοκρατία προσανατολίζονται στην κλήση του Χρήστου Καλογρίτσα, των συνεργατών του, Χρήστου Νικολάου και Κυριάκο Τόμπρα, εκπροσώπου της λιβανέζικης κατασκευαστικής CCC, του Βαγγέλη Μαρινάκη και εκπροσώπου του Δημήτρη Κοντομηνά. Αναφορά φέρεται να έγινε και στο όνομα του υφυπουργού του Ν. Παππά, Λευτέρη Κρέτσου.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, έχει γίνει γνωστο το όνομα του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς κρίνεται πως έχει σαφή εικόνα για τις διαδικασίες που τηρήθηκαν κατά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του 2015-2016.

«Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι για τη νομιμότητά τους έχει εγγυηθεί ο ρυθμιστής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αν θέλετε κάποιον μάρτυρα, λοιπόν, στην προαποφασισμένη σας προανακριτική, πρώτον να φέρετε τον κ. Στουρνάρα για να μας πει αν υπήρχαν χρήματα από νόμιμες ή παράνομες δραστηριότητες» είχε αναφέρει ο Ν. Παππάς κατά την Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη εβδομάδα.

«Είμαι περήφανος που ανεβαίνω σε αυτό το βήμα με αφορμή τη διάτρητη αποσπασματική, προσβλητική για τον κοινό νου διαδικασία» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης της περασμένης εβδομάδας ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας την ίδια τη διαδικασία της σύστασης προανακριτικής ως προϊόν αδυσώπητου πολιτικού ανταγωνισμού, και κατηγορώντας την κυβέρνηση πως εργαλειοποιεί την υπόθεση για να καλύψει την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και την κατάρρευση της οικονομίας.

«Κινείστε εναντίον μου για μια διαδικασία κατά την οποία το Δημόσιο δεν δαπάνησε αλλά εισέπραξε» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Νίκος Παππάς, περιγράφοντας πως «μας κατηγορείτε για μια υπόθεση, που το δημόσιο είχε όφελος 200 εκατ. ευρώ από φόρο διαφήμισης και τέλη χρήσης συχνοτήτων», και τονίζοντας πως «εάν δεν συνεχίσετε να απαλλάσσετε τα κανάλια από την υποχρέωσή τους να πληρώνουν για τις τηλεοπτικές άδειες, άλλα 250 εκατ. ευρώ».

Διωκόμενος «για μια διαδικασία κατά την οποία το Δημόσιο δεν δαπάνησε αλλά εισέπραξε» δηλώνει ο Παππάς