Η σχετική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, και Μετανάστευσης και Ασύλου Παναγιώτη Μηταράκη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου, στις 6 Αυγούστου στο ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 3300 δεύτερο τεύχος. Περιλαμβάνει δε και την άδεια χωροθέτησης και κατασκευής για την εγκατάσταση δομών προσωρινής υποδοχής.

Όπως ανέδειξε το «stonisi», πρόκειται για ένα κτήμα που σύμφωνα με το ΦΕΚ «ευρίσκεται στη θέση Μάρμαρο της αγροτικής περιφέρειας Μόριας, στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης του Δήμου Μυτιλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το ανωτέρω γεωτεμάχιο έχει εμβαδόν 9.500 τετραγωνικά μέτρα και αποτυπώνεται στο από Αυγούστου 2020 τοπογραφικό διάγραμμα».

Το δεύτερο κτήμα σύμφωνα με το ΦΕΚ «ευρίσκεται στη θέση Μάντζαρη της αγροτικής περιφέρειας Μόριας, στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης του Δήμου Μυτιλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το ανωτέρω γεωτεμάχιο έχει εμβαδόν 33.659,17 τετραγωνικά μέτρα, και αποτυπώνεται στο από Ιουλίου 2017 τοπογραφικό διάγραμμα».

Για τη μίσθωση των κτημάτων έχει προβλεφθεί για το οικονομικό έτος 2020, ποσό 38.843,25 ευρώ και για το οικονομικό έτος 2021, ποσό 93.223,81 ευρώ.

Εδώ μπορείτε να δείτε το σχετικό ΦΕΚ

Σύμφωνα με αυτοψία του «Ν» τα κτήματα που νοικιάστηκαν βρίσκονται σε επαφή με την υπάρχουσα δομή του ΚΥΤ της Μόριας ενώ αποτελούν κυρίως γη όπου έχουν εγκατασταθεί αιτούντες άσυλο, βόρεια της «πάνω πύλης» του ΚΥΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ίδια ώρα, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων καταγγέλλουν ότι τα στελέχη του υπουργείου χρησιμοποίησαν ως μοχλό πίεσης και εκβιασμού μέχρι και το μέτρο της επίταξης των επίμαχων στρεμμάτων.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται τον λόγο επέκτασης της δομής, καθώς «κύριο θέμα είναι η αποσυμφόρηση του νησιού», ενώ διασαφήνισε ότι θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων. Έκανε μάλιστα σαφές ότι δεν πρόκειται να συνοδεύσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην εγκαινίαση της νέας δομής.

Ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας – Παναγιούδα σε ανακοίνωση του διατρανώνει την αντίθεση του με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. «Συνομιλητές για τη διατήρηση του ΚΥΤ της Μόριας δεν θα βρει όσο αθετεί προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις και προσπαθεί εντέχνως να επιβάλλει τρόπους απολυταρχικής διακυβέρνησης. Το ΚΥΤ της Μόριας πρέπει να κλείσει τους επόμενους μήνες και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πρώτα ένα χρονοδιάγραμμα κλεισίματος και μετά όλα τα άλλα», τονίζουν  σε ανακοίνωσή τους.

Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου δεν έπεισαν, με την ανακοίνωση  να συνεχίζει λέγοντα πως «ο υπουργός υποστήριξε ότι οι λέξεις “επίταξη” και “επέκταση” είναι προβοκατόρικες, ενώ σκοπίμως δεν αναφέρθηκε καθόλου στη συνάντηση στελεχών του υπουργείου με τους ιδιοκτήτες των ελαιοκτημάτων και στο περιεχόμενό της. Οι λέξεις “επίταξη” και “επέκταση” είναι απολύτως ορθές και αιτιολογημένες τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε νομικό επίπεδο, μετά από τη συνάντηση των ιδιοκτητών ελαιοκτημάτων με τα στελέχη του υπουργείου, εφόσον τους ζητήθηκε εκμίσθωση εκτάσεων που οδηγεί σε αύξηση των στρεμμάτων του ΚΥΤ (επέκταση) και εφόσον υπάρξουν ενδιάμεσα ελαιοκτήματα που δεν εκμισθωθούν αυτοβούλως με αποτέλεσμα τη διάσπαση της ενότητας των σχεδίων του υπουργείου (επίταξη). Τέλος, όσον αφορά τη δομή Υγείας, διαβλέπουμε έναν ιδιότυπο εκβιασμό της τοπικής κοινωνίας που ζητά την αποσυμφόρηση του Βοστανείου στα λόγια του υπουργού: “Αν δεν θέλει η τοπική κοινωνία δεν θα την κάνουμε με το ζόρι”. Όλοι καταλαβαίνουν ότι η δομή θα σημάνει την παγίωση του ΚΥΤ και της υπάρχουσας κατάστασης».

Υπενθυμίζεται ότι τα κλειστά κέντρα θα δημιουργηθούν υπό τη χορηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με την ακόλουθη ανακοίνωση:«Με την θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ταμείο Ασύλου  Μετανάστευσης και Ένταξης ( AMIF), ενέκρινε την εκταμίευση 130 εκ ευρώ για την κατασκευή των τριών “Κλειστών Ελεγχόμενων Κέντρων Νήσων” στη Σάμο, τη Λέρο και την Κω. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της προς το Υπουργείο “χαιρετίζει τις προσπάθειες που κατέβαλε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Άσυλο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κατάστασης στην Ελλάδα και αναγνωρίζει πλήρως την επείγουσα ανάγκη αυτής της οικονομικής υποστήριξης”».

Με διαδικασίες fast-track επιβάλλουν νέο κλειστό κέντρο στη Μόρια