«Το έγκλημα στα Τέμπη να μη συγκαλυφθεί» φώναξαν χθες στο σύνταγμα χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση-διαμαρτυρία στην οποία καλούσε ο Σύλλογος θυμάτων των Τεμπών. Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Press», η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Καρυστιανού, εξηγεί τι σημαίνει ουσιαστικά αυτό το σύνθημα. «Έχουμε παράπονα από τον τρόπο που λειτουργεί η ανακριτική διαδικασία. Είναι επιφανειακή η έρευνα που γίνεται. Ό,τι διευκρινιστικό υπόμνημα και μηνύσεις καταθέτουμε, τα στέλνουμε και στον Άρειο Πάγο. Χθες πήγαν κάποιοι γονείς στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να πουν για το μπάζωμα και τους λέει “ε, καλά, μην το βλέπετε έτσι, δεν ήταν μπάζωμα. Προσπαθήστε να κοιτάξετε το μέλλον. Ό,τι έγινε έγινε”. Αντί να ζητάει ο εισαγγελέας να έρθουν για απολογία άνθρωποι το κάνουμε εμείς και στο τέλος μπαίνουν και στο συρτάρι.  Έχουμε κάνει μήνυση στον κ. Αγοραστό από τον Σεπτέμβριο. Ο Αγοραστός ήταν ο εκτελεστής εντολών. Οι εντολές δόθηκαν από το υπουργείο. Από την τρίτη μέρα μετά το δυστύχημα αλλοίωσαν τον χώρο και δεν μπορούσε να γίνει σοβαρή πραγματογνωμοσύνη. Ξεκίνησαν να μεταφέρονται τα βαγόνια μαζί με χώματα, που περιείχαν και ανθρώπινα υπολείμματα. Είναι δυνατόν να πηγαίνουν πραγματογνώμονες σ’ έναν χώρο στον οποίο έχει φύγει το χώμα κι έχει μπει άσφαλτος;».

Και συνεχίζει: «Σε αρκετά σημεία στο πλάι βρέθηκε ξυλόλιο. Εννιάμισι μήνες μετά δεν ξέρω τι έκαψε την κόρη μου. Κανείς δεν μπορεί να μου πει τι κατέκαψε 23 ανθρώπους που φώναζαν στα βαγόνια. Το ξυλόλιο που βρέθηκε ήταν μετά από ενάμισι μήνα. Αν είχε γίνει η έρευνα στις σωστές συνθήκες, μπορεί να έβρισκαν και κάτι άλλο. Ακόμη δεν έχουμε βρει τι έκανε αυτή την τεράστια έκρηξη. Και για εμάς, ο λόγος της τόσο βιαστικής μετακίνησης των χωμάτων και των βαγονιών είναι ότι δε θέλουν να μάθουμε τι εύφλεκτα υλικά μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία κι έκανε αυτή την έκρηξη».

Η κα. Καρυστιανού καταγγέλλει πως «δεν έχουν κληθεί για κατάθεση καν αυτόπτες μάρτυρες 9,5 μήνες μετά», υπογραμμίζοντας πως «οι εισαγγελείς είναι σα να είναι υπάλληλοι του κράτους, εξυπηρετούν πολιτικούς».

«Στην Ελλάδα του 2023 έπρεπε να σκοτωθούν 57 άτομα για να μάθουμε ότι δεν υπάρχει καμία ασφάλεια; Και έναν μήνα μετά επετράπη στα τρένα να γυρίσουν στις ίδιες συνθήκες. Τα τρένα δε θα έπρεπε να βγαίνουν καν από τους σταθμούς. Έβαζαν μέσα ανθρώπους, ενώ γνωρίζανε ότι τρέχουν με 160 χλμ/ώρα και δεν υπάρχει καμία ασφάλεια και υπήρχαν και τα υπομνήματα των εργαζομένων ότι ήταν θέμα ημερών να γίνει το κακό. Και τώρα μας λένε “δε φταίμε εμείς, φταίει ο σταθμάρχης”» καταλήγει.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι μηχανισμοί συγκάλυψης»

Η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και νομικός Ζωή Κωνσταντοπούλου εκπροσωπεί τρεις οικογένειες θυμάτων του δυστυχήματος. Περιγράφει στην εκπομπή με ποιον τρόπο έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι μηχανισμοί συγκάλυψης, όπως υποστηρίζει. «Έχουμε μπάζωμα του χώρου, παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, ο γιος του Ντογιάκου ήταν συνεργάτης του Καραμανλή, μιλάμε για μία οργιώδη διαπλοκή των εξουσιών, έμειναν στη θέση τους υψηλοί ιθύνοντες των εμπλεκομένων εταιρειών, ξεπλύθηκε εσκεμμένα και οργανωμένα ο Καραμανλής».

Αναφερόμενη στην εξαίρεσή της από την Εξεταστική, σχολιάζει: «στην Εξεταστική Επιτροπή, οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν είχαν καν την αυτοσυγκράτηση να μη βάλουν απέναντι τα θύματα. Στοχοποιώντας εμένα ομολόγησαν ότι οι οικογένειες των θυμάτων είναι εχθροί κι όποιοι τις υπερασπίζεται είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος». Η εξαίρεσή της ήταν γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου, «ενός οργάνου το οποίο δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Έχει συμβουλευτικό ρόλο για υπηρεσιακά θέματα στη Βουλή. Αυτό το συμβούλιο αποτελείται από 9 μέλη και από αυτά, τα 2 έχουν εμπλοκή στην υπεράσπιση υψηλόβαθμου κατηγορούμενου για τα Τέμπη, πρώην διευθύνοντα συμβούλου και προέδρου Δ.Σ. του ΕΡΓΟΣΕ, κ. Χρήστου Βίνη. Εργαλειοποιήθηκε αυτό το συμβούλιο χωρίς αρμοδιότητα για να εξυπηρετηθεί η δική μου αποπομπή από μία επιτροπή που έχει ερευνητέο αντικείμενο».

«Έχω πλήρη αντίληψη της κατάστασης, έχω εμπειρία από εξεταστικές επιτροπές, δεν μπορούν με τερτίπια και άλλου είδους μεθοδεύσεις να με ξεγελάσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη σηκώσω κάθε πέτρα μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια» τονίζει καταληκτικά.