Για μία συγκινησιακά φορτισμένη μέρα καθώς εγκαινιάζεται σήμερα το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού με το όνομα Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η αείμνηστη πολιτικός έφυγε πρόωρα από τη ζωή αλλά αγωνίστηκε για την τεράστια σημασία αυτού του προγράμματος.  Και συνέχισε: «Με τη χρηματοδότηση του ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου και ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού, για τον οποίο γνωρίζουμε ότι αν καταφέρουμε να το εντοπίσουμε σε πρώιμο στάδιο είναι ιάσιμος. Χαίρομαι διότι το πρόγραμμα αυτό κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το ελληνικό δημόσιο έχει στη φαρέτρα του, πατώντας στο μοντέλο του εμβολιασμού και χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης, πλέον μπορούμε να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες αυτών των ηλικιών (50-69 ετών), να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν τις εξετάσεις και να έχουμε περιγράψει όλες τις εξετάσεις που απαιτούνται. Είναι ένα πλήρες πρόγραμμα που αξιοποιεί δημόσιες και ιδιωτικές δομές».

 

Να θυμίσουμε, ωστόσο, πως κι ανήμερα της κηδείας της Φώφης Γεννηματά – η οποία συγκίνησε το πανελλήνιο με την αξιοπρέπεια και τη δύναμή της – ο πρωθυπουργός είχε σπεύσει να εξαγγείλει πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών με το όνομά της, «για να την τιμήσει». Μάλιστα, το 2020 από το βήμα της Βουλής η ίδια η Φώφη Γεννηματά είχε ξεμπροστιάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν και πάλι είχε προσπαθήσει να καπηλευτεί το ευαίσθητο ζήτημα των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο. «Υπάρχουν ζητήματα που δεν προσφέρονται για επικοινωνία» είχε υπογραμμίσει τότε η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ του είχε θυμίσει ότι 45 γυναίκες βουλευτές όλων των κομμάτων είχαν υποβάλει αυτό το αίτημα το 2016, ότι αυτό έγινε δεκτό από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό το 2017, κι ότι το μέτρο ισχύει από το 2017.

Καταρρίπτει τα ψέματα Μητσοτάκη για τις δωρεάν μαστογραφίες ο Ανδρέας Ξανθός

Να αφήσει τις μεγαλοστομίες και τις προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες και να ασχοληθεί με τη συνολική πολιτική για τον καρκίνο, την «επούλωση» των πληγών του ΕΣΥ από την πανδημία και τη γενναία επένδυση στις δημόσιες δομές και στο ανθρώπινο δυναμικό τους, καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο Ανδρέας Ξανθός, με νέα δήλωσή του. «Η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη διαχειρίζονται με επικοινωνιακούς όρους πολιτικές δυνάμεις και πολιτικοί που δεν πιστεύουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στην Καθολική Κάλυψη και στην Ισότητα στην Υγεία» τονίζει.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταρρίπτει τα ψέματα Μητσοτάκη υπενθυμίζοντας ότι η κοστολόγηση και αποζημίωση της ψηφιακής μαστογραφίας έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πρωτοβουλία γυναικών βουλευτών όλων των κομμάτων με επικεφαλής την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Υπενθυμίζει ακόμη πως είναι γνωστό επίσης ότι στον Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται η δωρεάν διενέργεια προληπτικής μαστογραφίας «κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40- 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών εφ’ όσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου» (ΦΕΚ 2315, 19/6/2018).

Ο Ανδρέας Ξανθός υπογραμμίζει ακόμη ότι ένα πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για να είναι εθνικό πρέπει να είναι καθολικό (και όχι να αφορά μόνο ηλικίες 50-69 ετών), να έχει συνέχεια, να μην βρεθεί στο κενό όταν λήξει η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και, κυρίως, να εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο που θα καλύπτει με δημόσιους πόρους όλο το φάσμα των υπηρεσιών, από την πρωτογενή πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση μέχρι την ευχερή πρόσβαση στα σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα και τη φροντίδα τελικού σταδίου. «Τέτοιο σχέδιο έχει θεσμικά την αρμοδιότητα να εκπονήσει το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ) το οποίο νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση έχει πλήρως απαξιώσει» επισημαίνει.