«Σχέδιο εξυγίανσης» της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες, με αποτέλεσμα έπειτα από μία επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να πάει από το 61,3% κοντά στο 33%, ποσοστό αντίστοιχο με αυτό που κατείχε το Ταμείο πριν την μετατροπή του μετατρέψιμου ομολόγου των 2 δισ. ευρώ του περασμένου Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, σχεδιάζεται η είσοδος νέων ιδιωτών επενδυτών, καταφέρνοντας να βάλουν στο χέρι την τράπεζα, σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου και των μικρών επενδυτών, παρότι ακόμα και η «ειδική» Morgan Stanley έχει διαμηνύσει την αντίθεσή της, σημειώνοντας πως τα σχέδια είναι σε βάρος του δημοσίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σχεδιάζει μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ, αλλά πριν από αυτήν, αναμένεται τον Απρίλιο να γίνει μετατροπή των μετοχών, από ονομαστική αξία έξι ευρώ σε μία νέα μετοχή με ονομαστική τιμή των 99 ευρώ. Έτσι, αρχικά οι μετοχές της Τράπεζας στο χρηματιστήριο θα μειωθούν από 831 εκατ. σε 50,36 εκατ. Στη συνέχεια, θα δημιουργηθεί ειδικό αποθεματικό των 4,9 δισ. ευρώ για χρήση του στο μέλλον, και ταυτόχρονα οι αξία των 50,36 εκατ. μετοχών θα μειωθεί από τα 99 ευρώ σε 1 ευρώ.

Στη συνέχεια θα γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ, χωρίς δικαίωμα προτίμησης για τους παλιούς μετόχους, διαδικασία από την οποία θα βγει η νέα τιμή της μετοχής. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, τα α 675 εκατ. ευρώ που εισέφερε το δημόσιο διά του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς το 2015 και τα 2,04 δισ. ευρώ -που φτάνουν τα 2,4 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους- των κεφαλαίων που εισέφερε το δημόσιο στην Τρ. Πειραιώς τον Δεκέμβριο του 2020 με τη μετατροπή των Cocos σε μετοχές θα εξαφανιστούν. Ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και τα χρήματα των μικρομετόχων, καθώς έτσι θα καλυφθούν οι ζημιές από τα κόκκινα και τα επισφαλή δάνεια της τράπεζας.

Την ίδια ώρα, σε συνέχεια των αναφορών του στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα για «ληστεία», ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντήσει την προσεχή Τετάρτη τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ανδρέα Βερύκιο. «Η παραπάνω συνάντηση επιθυμούμε να προγραμματιστεί άμεσα και σε κάθε περίπτωση πριν τις 7 Απριλίου 2021, ώστε να μας ενημερώσετε για την υπό εξέλιξη διαδικασία λήψης απόφασης του Γενικού Συμβουλίου, αναφορικά με τους όρους συμμετοχής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην προγραμματισμένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς» ανέφερε στη σχετική επιστολή του προς το ΤΧΣ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ μία ημέρα αργότερα, την Πέμπτη, αναμένεται να βρεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Χρήστος Σταϊκούρας για να δώσει εξηγήσεις.

Στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μαξίμου απαντάει με «διαρροές» πως «η ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς το Νοέμβριο του 2015 κόστισε 5,4 δισ. στο Δημόσιο και στους φορολογούμενους. Με την απόφαση δε για τα περίφημα CoCos “μπήκε μια θηλιά στην τράπεζα που δεν μπορούσε χρόνια τώρα να αναπνεύσει”». Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται να υποστηρίζει πως «το 2015 το ΤΧΣ έβαλε στην Τράπεζα Πειραιώς 2,7 δισ. εκ των οποίων 2 δισ. τα περίφημα CoCos που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην τιμή των 6 ευρώ! Κεφάλαια ύψους 2,7 δισ. ευρώ! Και αφού δεν υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον από επενδυτές για την αύξηση κεφαλαίου τότε της Πειραιώς (2015), επιτράπηκε στην προηγούμενη διοίκηση να δώσει δάνεια σε μετόχους που συμμετείχαν στην αύξηση. Δηλαδή, μετοχοδάνεια, για τα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο στην Πειραιώς από τον SSM».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε ρύθμιση με την οποία προστατεύονται από κάθε ποινική δίωξη τα στελέχη της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όχι μόνο για μετοχές τραπεζών που ενδέχεται να πουληθούν στο μέλλον σε τιμή πολύ χαμηλή, αλλά ακόμα και όταν το δημόσιο ζημιώνεται από τη μη άσκηση όλων των δικαιωμάτων του σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως και στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το παραπάνω αποτελεί μια διαδικασία «εξυγίανσης» της τράπεζας, μέσα στην οποίο το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ κινδυνεύει να χάσει δισ. ευρώ, και την τράπεζα εν τέλει να παραδοθεί στο επενδυτικό κοινό, με το βάρος των κόκκινων δανείων να παραμένει.

«Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι»

Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει τα όσα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες στην Τράπεζα Πειραιώς η παράταξη Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που προγραμματίζει η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει οδυνηρές συνέπειες για το Δημόσιο και για τους μικρομετόχους, καθώς κάνουν λόγο για ζημιά άνω των 2 δισ. ευρώ και εξηγούν ότι η εξαΰλωση για τους παλιούς μετόχους θα φτάσει έως και το 95%.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας:

Toν Νοέμβρη του 2015 μέσω της τρίτης ανακεφαλαιοποίησής της η Τράπεζα Πειραιώς, έλαβε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το ποσό των 2,72 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,04 είναι με τη μορφή ομολογιών που μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές (Contingent–Convertible ή CoCos) και τα υπόλοιπα μέσω αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου.

Οι ομολογίες αυτές είχαν ετήσιο επιτόκιο 8%, δηλαδή η Τράπεζα Πειραιώς θα έπρεπε να καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο κάθε χρόνο τόκους ύψους 165 εκατ. ευρώ.

Τον Νοέμβρη του 2020, λόγω της παρατεταμένης χρηματοοικονομικής αστάθειας της Τράπεζας Πειραιώς,η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή (SSM), για δεύτερη φορά μετά το 2018,δεν επέτρεψεστηνΤράπεζα να καταβάλει τους ετήσιους τόκους στο ΤΧΣ.

Η μη καταβολή των τόκων (για δεύτερη φορά) σύμφωνα με τους όρους του δανείου σήμαινε ότι έπρεπε είτε να εκδοθούν νέες μετοχές, είτε οι ομολογίες αυτές να μετατραπούν σε μετοχικό κεφάλαιο (όπως και τελικά αποφασίστηκε).

Στα πλαίσια αυτά, η τιμή μετατροπής σε μετοχές ήταν η ίδια με εκείνη που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση το 2015, δηλαδή 6 ευρώ ανά μετοχή όταν την ημέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση του SSM η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς ήταν μόλις 0,705. Με τον τρόπο αυτό η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς έφτασε στο 61,3%.

Πέραν των ανωτέρω, στις 7 Απριλίου 2021, η Διοίκηση της Τράπεζας μέσω έκτακτης γενικής συνέλευσης σχεδιάζει να ανακοινώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δις ευρώ, προκειμένου να βελτιώσει την συνεχιζόμενα προβληματική χρηματοοικονομική της κατάσταση. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Απριλίου ώστε να καθοριστεί και το εύρος τιμών για τη διάθεση των νέων μετοχών. Η συγκεκριμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα διαμορφώσει το ποσοστό του ΤΧΣ στο 33,3%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από αυτό της καταστατικής μειοψηφίας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει να προηγηθεί αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών από τα 6 στα 99 ευρώ με παράλληλη μείωση του αριθμού των μετοχών από 831.059.164 σε 50.367.223, με αναλογία 16,5 υφιστάμενες μετοχές ανά 1 νέα μετοχή (reverse stock split). Ακολούθως, θα υπάρξει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από τα 99 ευρώ σε 1 ευρώ. Με τη μείωση αυτή θα δημιουργηθεί ειδικό αποθεματικό, ύψους 4,9 δις, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών.

Εν κατακλείδι, η συνολική απώλεια του Ελληνικού Δημοσίου, αν υπολογίσουμε την απώλεια από τη μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών και την απώλεια της μη είσπραξης των τόκων του ομολογιακού δανείου θα ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ.

Την ίδια στιγμή για τους παλαιούς μετόχους το dilution, η απίσχναση ή αραίωση θα αγγίξει το 95%, εξαϋλώνοντας την αξία των δικαιωμάτων κάθε μικρομετόχου της τράπεζας.

Εύλογα λοιπόν, προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Ποιος έδωσε τη δυνατότητα στο ΤΧΣ να πουλάει μετοχές, περιουσία του ελληνικού κράτους, σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή κτήσης;
  • Ως πότε ο Πρόεδρος και το ΔΣ του ΤΧΣ και στελέχη τραπεζών θα απολαμβάνουν ασυλία από ενδεχόμενες διώξεις εισαγγελέων για το αδίκημα της απιστίας;
  • Καλούμε τη Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου να μην ακολουθήσει την τακτική «Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα», αλλά να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία για το οικονομικό έγκλημα που προδιαγράφεται και να αντιδράσει με κάθε τρόπο.

Στην Ελλάδα της κρίσης, της φτώχειας, της οικονομικής και επιστημονικής μετανάστευσης, στην Ελλάδα που δεν έχει “λεφτόδεντρα” για την ενίσχυση των νοσοκομείων και των μέσων μαζικής μεταφοράς, για προσλήψεις υγειονομικών και δασκάλων, στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν περιθώρια στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης, της πρώτης κατοικίας, των μισθωτών και ανέργων, υπάρχει «χώρος» απώλειας 2 δις ευρώ, 10 χρόνια μετά από 3 ανακεφαλαιοποιήσεις.