Τόνισε, επίσης, ότι η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία, αν και είναι έτοιμη να προστατεύσει τα δικαιώματα των ρωσόφωνων στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.
 
«Δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση, ούτε συμφέρον, να διαβούμε τα σύνορα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Λαβρόφ μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Vesti. 
 
Σύμφωνα με το Κίεβο, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει σχεδόν 100.000 στρατιώτες κοντά στα ανατολικά σύνορά του, δημιουργώντας φόβους για επέμβαση στις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.
 
«Οι απόψεις μας πλησιάζουν. Η τελευταία μου συνάντηση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Χάγη και οι επαφές μου με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες δείχνουν πως διαγράφεται η δυνατότητα για κοινή πρωτοβουλία που θα μπορούσε να προταθεί στην Ουκρανία» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
 
Ο Λαβρόφ δήλωσε ακόμη ότι για να υπάρξει έξοδος από την κρίση, «η δουλειά πρέπει να είναι συλλογική» και «οι υπερβολές να σταματήσουν» από την πλευρά αυτών που καθαίρεσαν τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
 
 

Πρόταση για ομοσπονδοποίηση
 

Ο ρώσος υπουργός πρότεινε «ομοσπονδοποίηση» της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας: «Δεν είναι λέξη ταμπού. Είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό, όχι τόσο επειδή το επιθυμούμε, αλλά επειδή είναι μία απαίτηση των περιφερειών του Νότου και της Ανατολής».
 
Πολλές δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, έχουν αναφέρει τον τελευταίο καιρό το ενδεχόμενο «αποκέντρωσης» για να κατευναστούν οι αυτονομιστικές εντάσεις σε ορισμένες ρωσόφωνες περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας.
 
Η δήλωση, έπειτα από εβδομάδες κλιμάκωσης μετά την καθαίρεση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από φιλοευρωπαίους και την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, γίνεται έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία ο ρώσος πρόεδρος ζήτησε να υπάρξει διεθνής συνεργασία για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.