Νίκη, έστω και προσωρινή, για τους κατοίκους του Νυμφαίου Φλώρινας, καθώς αποφασίστηκε από το δικαστήριο της Φλώρινας η «αναστολή όλων των εργασιών κατασκευής του αιολικού πάρκου στην θέση “Αετοράχη Νυμφαίου Φλώρινας” και την απομάκρυνση των μηχανημάτων της εταιρίας που βρίσκονται σταματημένα στο δρόμο, 1 χλμ. πριν την είσοδο του οικισμού».

Η απόφαση ήρθε αφού το δικαστήριο εξέτασε την αίτηση προσωρινής αναστολής των εργασιών που κατέθεσαν δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος», οι σύλλογοι «Απανταχού Νυμφαιοτών» και «Φίλων Νυμφαίου», αλλά και ο Δήμος Αμυνταίου που με δικό του νομικό παραστάτη ζήτησε να γίνει δεκτό το αίτημα των οργανώσεων και των κατοίκων του Νυμφαίου. Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 3 Ιουνίου 2021, όπου θα εξεταστούν τόσο οι ισχυρισμοί των κατοίκων αλλά και της εταιρείας.

Με ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ», τόνισαν πως «η αδειοδότηση και έγκριση εγκατάστασης του εν λόγω Αιολικού πάρκου δεν έχει λάβει υπόψη τις συσωρευτικές επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής», πως το έργο στηρίζεται σε «μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έγινε το 2008» και επεσήμαναν «13 χρόνια μετά είναι απαραίτητη μία νέα επικαιροποιημένη μελέτη που θα είναι εναρμονισμένη με τους νέους όρους, συνθήκες και την περιβαλλοντική νομοθεσία».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου, οι κάτοικοι που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο μπλόκο έξω από τον οικισμό για να αποτρέψουν την είσοδο των μηχανημάτων στο δάσος, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς, ενώ τα μέλη της επιτροπής τους μίλησαν για «μια πρώτη μικρή νίκη του Νυμφαίου, επί της διάσωσης του δάσους και της διατήρησης του παρθένου Οικοσυστήματος της περιοχής».

Ολόκληρη η ανακοίνωση των «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ»:

Όχι στην καταστροφή της φύσης της Αερορράχης Αμυνταίου! Ναι στην ανάπτυξη των ΑΠΕ με σεβασμό στη βιοποικιλότητα

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και ΚΑΛΛΙΣΤΩ ενώνουν τη φωνή τους με την τοπική κοινωνία του Αμυνταίου ζητώντας την άμεση διακοπή των εργασιών κατασκευής Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στην «Αερορράχη» Νυμφαίου, Δ. Αμυνταίου. Η διακοπή κρίνεται επιτακτική, καθώς η περιοχή αποτελεί ένα πολύτιμο καταφύγιο για είδη απειλούμενα με εξαφάνιση όπως η Αρκούδα και ο Λύκος, και βρίσκεται σε διάδρομο διέλευσης των Αργυροπελεκάνων, είδος για το οποίο ή χώρα μας φέρει μεγάλη ευθύνη για την προστασία του, καθώς φιλοξενεί το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο, παρά την πρόδηλη οικολογική αξία της περιοχής, αυτή δεν έχει ληφθεί υπόψη κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου αλλά αντιθέτως καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις.

Ειδικότερα, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις είχαν επισημάνει με επιστολή τους προς την αδειοδοτούσα αρχή, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, ότι η αδειοδότηση και έγκριση εγκατάστασης του εν λόγω ΑΣΠΗΕ με την ονομασία «Αερορράχη-Αετός» είναι ανακόλουθη, εφόσον, αφενός δεν έχει λάβει υπόψη την άμεση γειτνίαση με τον πανομοιότυπο ΑΣΠΗΕ «Αερορράχη-Νυμφαίο» που βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής αδειοδότησης λόγω βασικών ελλείψεων του φακέλου αδειοδότησης και αφετέρου δεν έχει λάβει υπόψη τις συσωρευτικές επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα και είδη λόγω της προφανούς άμεσης γειτνίασης των δύο ΑΣΠΗΕ. Το έργο στηρίζεται σε μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έγινε το 2008 (!), είναι λοιπόν προφανές ότι 13 χρόνια μετά είναι απαραίτητη μία νέα επικαιροποιημένη μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής και φυσικά θα είναι εναρμονισμένη με τους νέους όρους, συνθήκες και περιβαλλοντική νομοθεσία.

Στην από 08/4/2021 επιστολή τους αυτή είχαν αιτηθεί την άμεση διακοπή των εργασιών εγκατάστασης του ΑΣΠΗΕ «Αερορράχη-Αετός» μέχρι να καλυφθούν όλα τα παραπάνω προ-απαιτούμενα, χωρίς να υπάρξει ωστόσο, μέχρι σήμερα κάποια ανταπόκριση. Σε συνέχεια αυτής της επιστολής το ΥΠΕΝ (Γενική Δι/νση Περιβαλλοντικής Πολιτικής) ζήτησε στις 19/4/2021 από την ΑΔΗΔΜ όλο τον φάκελο του έργου για επανεξέταση. Αντί αυτού η ΑΔΗΔΜ εξέδωσε στις 28/4/2021 άδεια εγκατάστασης του Αιολικού σταθμού!

Οι ΑΣΠΗΕ στην Αερορράχη αποτελούν ακόμα ένα παράδειγμα όπου η βιοποικιλότητα παραμένει αθωράκιστη απέναντι στις αρνητικές επιπτώσεις της λανθασμένης χωροθέτησης Αιολικών Σταθμών στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι σε άμεση γειτνίαση με τον υπό κατασκευή ΑΣΠΗΕ, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ φιλοξενεί 45 αρκούδες και λύκους που δεν μπορούν να επανενταχθούν στο φυσικό περιβάλλον. Η όχληση που θα προκαλέσει η εγκατάσταση και η λειτουργία των ανεμογεννητριών θα στρεσάρει τα ζώα χωρίς να έχουν τη δυνατότητα διαφυγής από το σημείο. Παρόλα αυτά απουσιάζει στοχευμένη μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις του έργου στα ζώα αυτά.

Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις συντάσσονται με την τοπική κοινωνία και ζητούν την άμεση διακοπή των εργασιών εγκατάστασης για τους δυο ΑΣΠΗΕ και πλήρη επανασχεδιασμό της χωροταξίας των ΑΠΕ στην ΠΕ Φλώρινας και ευρύτερα σε όλη την οροσειρά της Πίνδου με γνώμονα:

α) Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αρκούδα που αποτελεί υποχρέωση της χώρας και ένα από τα παραδοτέα του έργου LIFE-IP 4 Natura

β) Τις υπό εκπόνηση Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000

γ) Το Σχέδιο Δράσης της Δυτικής Μακεδονίας για την Βιοποικιλότητα

δ) Τη μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετικά με τη χωροθέτηση των χερσαίων Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στην Ελλάδα για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα

ε) Την έγκαιρη και ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη λήψη των αποφάσεων, και βέβαια,

στ) Την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ με κριτήριο την ουσιαστική προστασία της βιοποικιλότητας -το οποίο έχει σημειώσει δραματική καθυστέρηση, σε αντίθεση με την επίσπευση και απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΣΠΗΕ.

Τέλος, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις στηρίζουν το σημερινό κάλεσμα των κατοίκων για διαμαρτυρία, τη Δευτέρα 24/05/2021 στις 12:00 στην τελευταία στροφή του δρόμου πριν το Νυμφαίο.

Υπενθυμίζεται πως οι κάτοικοι του Νυμφαίου είχαν πραγματοποιήσει πλήθος κινητοποιήσεων ενάντια στην ισοπέδωση των βουνών και την καταστροφή της βιοποικιλότητας του τόπου τους.

«Η φύση δεν χωρά τα μηχανήματά σας»: Οι κάτοικοι ενάντια στο νέο αιολικό πάρκο στο Νυμφαίο